Liikuntaneuvonta (Kainuun hyvinvointialueen fysioterapeutin toteuttama)

Toimialue: Kajaani, Kuhmo, Sotkamo, Suomussalmi, Hyrynsalmi, Paltamo ja Ristijärvi.

Kainuun hyvinvointialueen liikuntaneuvonnan fysioterapeuttien palvelut sisältävät:

1) prosessinomaista liikuntaneuvontaa kansansairauksiin sairastuneille tai korkeaan sairastumisen riskiin kuuluville sekä

2) ohjausta omatoimiseen kuntosali/vesiharjoittelun aloittamiseen oman sairauden/oireen hoitoon ja kuntoutukseen (vain toisen terveydenhuollon ammattilaisen lähettämänä).

1. Prosessinomainen liikuntaneuvonta

Kenelle Kainuun hyvinvointialueen prosessinomainen liikuntaneuvonta on tarkoitettu:

Kainuun hyvinvointialueen toteuttama liikuntaneuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat jo sairastuneet tai kuuluvat korkeaan sairastumisen riskiin sairastua kansantauteihin (mm. tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2. diabetekseen, masennukseen) ja tarvitsevat terveydenhuollon puuttumisen sekä tuen elintapojen muuttamiseen terveyttä tukevaksi. Asiakkaat voivat olla useita sote-palveluita käyttäviä asiakkaita.


Mitä Kainuun hyvinvointialueen prosessinomainen liikuntaneuvonta on?

= maksutonta kokonaisvaltaista ohjausta, jonka tavoitteena on parempi terveys, elämänlaatu ja aktiivisempi elämäntapa. Liikuntaneuvonnassa etsitään yhdessä keinoja, joilla voi lisätä mm. arjen aktiivisuutta ja hoitaa/kuntouttaa omaa terveyttään / sairauttaan.

Liikuntaneuvonnan prosessi on asiakaslähtöinen, jonka tavoitteet määrittää asiakas itse. Liikuntaneuvonnan pituus ja käyntimäärät määrittyvät asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Liikuntaneuvonnan sisältö on kokonaisvaltaista asiakkaan tarpeiden mukaan (fyysinen aktiivisuus, ravitsemus, uni). Ohjausta toteutetaan lähi- ja etätapaamisina (lähivastaanotto, seurantasoitto, videoyhteys).

Työskentelyssä hyödynnetään arvo- ja hyväksyntäpohjaista lähestymistapaa.

Omien tavoitteiden näkemiseksi on hyvä tuntea itseään ja omia arvojaan. Kun tietää, mikä on itselle tärkeää ja mitä arvostaa, on helpompi suunnistaa elämässä oikein ja tavoitella itselle tyydyttäviä päämääriä. Siksi arvojen pohtiminen voi lisätä hyvinvointia ja kirkastaa elämän suuntaa.

Ihmisen omat arvot vaikuttavat elämän pieniin ja suuriin valintoihin. Omien arvojen tunteminen auttaa tekemään itselle sopivia ratkaisuja sekä löytämään motivaation lähteille. Motivoituminen muutoksiin ja niissä menestyminen on todennäköisempää asioissa, jotka kokee omakohtaisesti mielekkäiksi ja arvokkaiksi.

Lue lisää: Millaisia asioita arvostan? - MIELI ry


Missä?

Fysioterapeutti ottaa vastaan paikallisessa sote-keskuksessa tai Kajaanissa Ketunpolku 3, Tieto 3, C-rappu. Myös etätapaaminen videoyhteyden kautta on mahdollinen.


2. Kainuun hyvinvointialueen liikuntaneuvonnan fysioterapeuttien toteuttama kuntosali / vesiharjoittelun ohjaus
(vain toisen terveydenhuollon ammattilaisen lähettämänä).

Tämä palvelu on tarkoitettu henkilöille, joille toinen terveydenhuollon ammattilainen on suositellut kuntosali- tai vesiharjoittelun aloittamista jonkin terveydellisen haitan tai sairauden /oireen hoitoon tai kuntoutukseen ja johon tarvitaan fysioterapeutin osaamista harjoitteluohjelman laatimisessa. Asiakkaan tulee kyetä omatoimi-seen harjoitteluun, joten se ei sovellu ilman avustajaa muistisairaille tai liikkumisessa ja päivittäisissä toimin-noissa avustusta tarvitseville. Ohjaus on maksutonta, asiakas maksaa käyntimaksun kuntosalille/uimahalliin.

Työterveyshuollon asiakkaan kenellä on laajennetut työterveyshuollon palvelut, johon kuuluu työfysioterapeutin palvelut - tulee ottaa ensisijaisesti yhteyttä omaan työterveyshuoltoon kuntosali/vesiharjoittelun ohjausta varten.

Jos haluat aloittaa kuntosali/allasharjoittelun muista syistä -ota yhteyttä oman paikkakuntasi liikuntapalveluihin tai yksityisen sektorin palveluntuottajiin.

Tutustu myös omahoito/omakuntoutus sivuun, josta löydät ohjeita yleisimpiin tuki- ja liikuntaelinoireiden omahoito/kuntoutuohjeita sekä liikkumiseen/ ravitsemukseen /uneen liittyviä ohjeita. Linkki: Omahoito -ja omakuntoutusohjeet | Kainuun hyvinvointialue


Yhteystiedot:

Liikuntaneuvontaa toteuttavat fysioterapeutit: p. 044 710 1422 tai p. 044 710 1298. Voit ottaa yhteyttä myös Omasote palvelun kautta.

Sijainti: Ketunpolku 3 Tieto 3, C-rappu Kajaani

 

 

Liikuntaneuvonta video 2023

 

Päivitetty 7.11.2023