Kuhmon perhekeskus
Kuhmon perhekeskuksessa (os. Kainuuntie 89) toimivat äitiys- ja lastenneuvola, perheneuvola, perhetyö lapsiperheiden kotipalvelu, aikuisten sosiaalityö ja lastensuojelu sekä lastenvalvoja. Perhekeskusverkostossa ovat mukana myös varhaiskasvatus, seurakunta, koulut, nuorisopalvelut, mielenterveys- ja riippuvuuksienhoito, eri järjestöt ja hankkeet.
Eri tahojen verkostoitumista edistää yhteisesti toteutettu toiminta, josta hyvänä esimerkkinä on perhevalmennus ja vertaisryhmät.
Käyntiosoite
Toimipisteen yhteystiedot
Aukioloajat
Puhelinnumerot
Toimipisteen palvelut
Harrastusmenoihin voidaan harkinnalla myöntää toimeentulotukea.
Erityisin ja yksilöllisin perustein voidaan myöntää täydentävää toimeentulotukea muuhun terveyttä ja toimintakykyä tai kotoutumista edistävään toimintaan, joka on kirjattu asiakkaan asiakassuunnitelmaan.
Kainuussa on käytössä pienituloisille henkilöille/perheille Kaikukortti, jota voi käyttää kulttuuriharrastuksiin. Kaikukortti on ilmainen ja sen voi saada oman kunnan aikuisten sosiaalityöstä.
Siirry palveluunVastoinkäymiset ovat osa elämää. Esimerkiksi työttömyys, sairaus, velkaantuminen, parisuhteen ongelmat, eläkkeelle siirtyminen, päihteiden käyttö tai pelaaminen, voivat aiheuttaa tilanteita, joista selviäminen yksin tuntuu vaikealta. Tilanteesi selvittämiseksi ja ratkaisujen etsimiseksi sinulla on mahdollisuus tavata sosiaalityöntekijää tai sosiaaliohjaajaa. Hän auttaa sinua elämäsi solmukohdissa.
Siirry palveluunPalvelutarpeen arvioinnin tarkoituksena on tukea ja ohjata asiakkaita tilanteissa, joissa arjen hallinta uhkaa vaarantua tai on vaarantunut.
Palvelutarpeen arvioinnissa sosiaalihuollon ammattilainen selvittää yhdessä kanssasi esimerkiksi seuraavia osa-alueita: arkielämän sujuminen, elämän hallinta, ammatilliset valmiudet, koulutus, työllistyminen, asuminen, toimeentulo, talous- ja velkatilanne, sosiaaliset suhteet ja terveyden tila sekä voimavarat.
Palvelutarpeen arvioinnin perusteella sosiaalihuollon ammattilainen pohtii kanssasi, mitkä palvelut vastaavat parhaiten tarpeisiisi. Arvio tehdään 7 arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa 1-2 arkipäivän kuluessa yhteydenotosta.
Siirry palveluunToimintaterapia on kuntoutusta, joka perustuu toiminnan terapeuttiseen käyttöön sekä toimintaterapeutin ja asiakkaan väliseen yhteistyöhön. Toimintaterapian tavoitteena on, että asiakas voi osallistua hänelle tärkeisiin arjen toimintoihin toimintakykyyn vaikuttavista rajoituksista ja ympäristön esteistä huolimatta. Kainuun alueella palvelut on kohdennettu alle kouluikäisiin lapsiin, yli 65-vuotiaisiin neurologisiin jatkokuntoutujiin sekä pienapuvälineitä tarvitseviin asiakkaisiin. Kajaanin seudun sairaalan kuntoutusyksikössä palvelut ovat kohdennettu aikuisneurologisiin kuntoutujiin.
Toimintaterapia lapsille
Lapsi voi hyötyä toimintaterapian arvioinnista, jos lapsella on pulmia arkipäivän toiminnoissa, kuten omatoimisuustaidoissa, ruokailuissa, leikkitaidoissa ja/tai kädentaidoissa tai lapsella on keskittymättömyyttä tai pulmia kaverisuhteissa.
Toimintaterapia aikuisille
Aikuisten toimintaterapiapalvelut on kohdennettu pienapuvälineitä ja ortooseja tarvitseville asiakkaille, yli 65-vuotiaille neurologisille kuntoutujille sekä kuntoutusyksikön kuntoutujille.
Siirry palveluunTäydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää, jos sinulla tai perheelläsi on erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvia menoja, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi jatkuva pienituloisuus, pitkäaikainen tai vaikea sairaus, lasten harrastustoimintakulut tai hautajaiskulut.
Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää sinun ja perheesi sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Tukea voidaan myöntää myös tilanteessa, jossa hakija ei muutoin olisi toimeentulotukeen oikeutettu, mikäli ennaltaehkäisevän tuen myöntämisellä voidaan ehkäistä pitkäaikaisen toimeentulotukiasiakkuuden syntyminen.
Siirry palveluunPerhekeskusten toimintana järjestetään erilaista vertaisryhmätoimintaa vanhemmille ja lapsille.
Perheasemat ja -keskukset
Jokaisessa kunnassa on perhekeskus tai perheasema. Perhekeskus kokoaa lapsiperheiden lähipalvelut yhteen. Perhekeskukseen kuuluvat palvelut ovat perhetyö, lapsiperheiden kotipalvelu, perheneuvola ja lastensuojelu. Ne ovat matalan kynnyksen paikkoja, joissa perheet voivat kokoontua ja joissa järjestetään vertaisryhmätoimintaa. Kuntien välillä voi olla eroja toiminnan sisällöissä ja siellä työskentelevissä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisissa. Lisäksi tiimiin voivat kuulua kouluterveydenhuolto ja varhaiskasvatus. Myös erikoissairaanhoito verkottuu perhekeskukseen luonnollisesti. Perhekeskukset toimivat yhteistyössä järjestöjen, seurakuntien, yksityisen sektorin ja perheiden kanssa.
Perhekeskus on avoin kaikille lapsiperheille. Perhekeskus edistää lasten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä ja tarjoaa vanhemmille ja lapsille varhaista tukea ja apua.
Siirry palveluunPerheneuvolan tehtävä on tukea ja edistää lasten ja nuorten myönteistä kehitystä. Palvelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia ja vapaaehtoisia.
Kasvatus- ja perheneuvontaan eli perheneuvolaan voi hakeutua, jos
- lapsen kehitys, käyttäytyminen tai tunne-elämä aiheuttaa huolta
- lapsella on pulmia päivähoidossa, koulussa tai kavereiden kanssa
- vanhemmat tarvitsevat apua vanhemmuuteen tai vanhempien välisten ristiriitojen selvittämiseen
- perheessä on ollut menetyksiä tai vaikeita elämäntilanteita
- perheessä harkitaan avioeroa tai perheenjäsenet tarvitsevat tukea erosta selviytymiseen
Perheneuvolassa lapsen ja koko perheen kanssa työskentelee sosiaalityöntekijöitä ja psykologeja. Tavoitteena on ongelmatilanteen ymmärtäminen, uusien näkökulmien löytyminen ja perheen omien voimavarojen vahvistuminen. Perheen suostumuksella tehdään tarvittaessa yhteistyötä perheelle tärkeiden verkostojen kanssa.
Perheneuvolan perheasioiden sovittelu auttaa parisuhteen ristiriitatilanteissa. Avio- tai avoeroissa pidetään erityisesti silmällä lapsen etua sovittaessa lapsen huoltoon, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvistä asioista. Lisäksi perheneuvolassa tehdään käräjäoikeuden pyynnöstä vanhemmuuden arvioita ja lapsen kuulemista sekä täytäntöönpanosovittelua.
Asiakastyön lisäksi perheneuvola antaa työnohjausta ja konsultaatiota lasten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville.
Perheneuvolan asiakkaaksi voi tulla esimerkiksi neuvolan, varhaiskasvatuksen tai koulun ohjaamana tai ottamalla itse yhteyttä perheneuvolaan.
Siirry palveluunJos sinulla ei ole asuntoa, autamme sinua ensin löytämään asunnon ja tuemme sinua erilaisissa arjen haasteissa. Tuki voi olla välivuokrausta, asumisenohjausta ja välitystilipalvelua. Tavoitteenamme on, että pystyt huolehtimaan asumiseen liittyvistä velvoitteista, kuten vuokran ja sähkön maksamisesta sekä taloyhtiön sääntöjen noudattamisesta. Tarvittaessa me autamme virastoissa asioinnissa ja kodin siisteyden ylläpidossa.
Tarvittaessa käytössäsi on myös tilapäismajoitus.
Siirry palveluunHuostaanotto ja sijaishuolto
Huostaanoton yhteydessä lapselle järjestetään hänen tarpeitaan vastaava sijaishuolto. Tällöin lapsi asuu oman kodin ulkopuolella sijaisperheessä, ammatillisessa perhekodissa tai lastensuojelulaitoksessa.
Huostaanotto on aina viimesijainen toimenpide, jolla turvataan lapsen tai nuoren hoito ja huolenpito sekä edellytykset terveeseen kasvuun ja kehitykseen. Huostaanoton valmistelussa kuullaan vanhempia ja lasta ja heidän suostumustaan huostaanottoon selvitetään. Huostaanotto voidaan tarvittaessa tehdä vastoin vanhempien ja lapsen suostumusta, jos lapsen tilanne sitä vaatii. Vanhempien tai 12 vuotta täyttäneen lapsen vastustaessa huostaanottoa päätöksen tekee hallinto-oikeus.
Lapsi on otettava sosiaalihuollosta vastaavan toimielimen huostaan ja järjestettävä hänelle sijaishuolto, jos:
- puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä; tai
- lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.
Huostaanottoon ja sijaishuollon järjestämiseen voidaan kuitenkin ryhtyä vain, jos:
- avohuollon tukitoimet eivät olisi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia taikka jos ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi; ja
- sijaishuollon arvioidaan olevan lapsen edun mukaista.
Huostaanotto päättyy viimeistään nuoren täytettyä 18 vuotta. Se voidaan lakkauttaa aikaisemminkin huostaanoton syiden poistuttua, jos ratkaisu ei ole vastoin lapsen etua. Kunnan sosiaaliviranomaisen on velvollisuus tukea lasta ja nuorta huostaanoton päätyttyä jälkihuollon palveluilla, kunnes nuori täyttää 25 vuotta.
Kiireellinen sijoitus
Mikäli lapsi tai nuori on välittömän hoidon tai huolenpidon tarpeessa tai välittömässä vaarassa, voidaan lapsi sijoittaa kiireellisesti sijaishuolto paikkaan. Kiireellisen sijoituksen kesto on 30 vrk, jonka jälkeen se raukeaa. Tarvittaessa kiireellistä sijoitusta voidaan jatkaa.
Siirry palveluunLastensuojelutyö painottuu avohuollon palveluihin. Lastensuojelun sosiaalityöntekijä keskustelee perheen kanssa siitä, miten vaikeuksiin voidaan antaa apua ja mitä avohuollon palveluja on käytettävissä. Lastensuojelun asiakkaina oleville lapsille laaditaan asiakassuunnitelma yhdessä lapsen ja hänen huoltajiensa kanssa. Suunnitelmaan kirjataan työskentelyn tavoitteet ja tukimuodot.
Avohuolto on korostuneesti kotikasvatusta ja kodin olosuhteita tukevaa, neuvovaa ja ohjaavaa. Käytännössä sen onnistuminen edellyttää osapuolten vapaaehtoista osallistumista, aktiivisuutta omatoimisen selviytymisen turvaamiseksi. Avohuollon tukitoimilla halutaan aina tukea kotien olosuhteita ja kotikasvatusta siten, että perheet selviytyvät peruspalveluiden turvin.
Käytettäviä tukimuotoja:
- neuvottelumahdollisuus sosiaalityöntekijöiden kanssa sosiaalitoimistossa tai tarvittaessa perheen kotona
- mahdollisuus erilaisiin terapioihin ja lasten psykiatriseen hoitoon
- tutkimus ja hoito kasvatus- ja perheneuvonnan toimipaikassa
- perhetyö ja tehostettu perhetyö
- lapsiperheiden kotipalvelun työntekijöiden apu lapsiperheille
- päivähoitopaikan järjestäminen ottaen huomioon lastensuojelunäkökohdat
- koulunkäynnin tukeminen yhteistyössä kouluviranomaisten kanssa
- tukihenkilö lapselle/nuorelle ja vanhemmille
- tukiperhe lapselle/nuorelle
- ensi- ja turvakotipalvelut
- taloudellinen tuki lapsen/nuoren harrastuksiin
- taloudellinen tuki lastensuojelullisin perustein
- sijoitus asumaan kodin ulkopuolelle avohuollon tukitoimenpiteenä
- asuntoja lastensuojelun tarpeeseen
- loman kustantaminen sosiaalisin perustein
- nuorten työhön sijoittumisen tukeminen
- nuorisotyön ja etsivän nuorisotyön palvelut
- sovittelutoiminta
- erilaisia verkostotyön menetelmiä
- perhekuntoutus
- nuorten ja lapsiperheiden päihdetyöntekijän tarjoamat palvelut
- eri järjestöjen ja seurakuntien palvelut
TYPin palvelut on tarkoitettu, kun työttömyys on pitkittynyt tai eteneminen kohti työelämää tuntuu vaikealta. Voimme yhdessä selvittää tilannettasi ja tarvittaessa järjestää erilaisia työllistymistä tukevia palveluja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi terveystarkastus, sosiaalinen kuntoutus ja kuntouttava työtoiminta. Myös TE-toimistolla ja Kelalla on tarjolla monenlaisia palveluja.
Palveluilla edistetään työttömänä olleiden elämänhallintaa, työkykyä, kuntoutumista, kouluttautumista ja työllistymistä. TYP-palvelua on saatavilla kaikissa Kainuun hyvinvointialueen kunnissa.
Siirry palveluunVälitystilipalvelussa raha-asioittesi hoito siirtyy aikuisten sosiaalityölle määräajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tulosi ohjataan hyvinvointialueen tilille, jolta maksetaan esimerkiksi vuokra ja muut elämisen kannalta välttämättömät menot puolestasi.
Välitystilipalvelun aikana saat neuvoja ja ohjausta talouteen liittyvissä asioissa, jotta jatkossa pystyt itsenäisesti huolehtimaan niistä.
Välitystilipalvelu perustuu vapaaehtoisuuteen ja kanssasi tehtyyn asiakassuunnitelmaan.
Siirry palveluunLapsiperheiden ammatillinen perhetyö (SHL 18 §) toimii lapsiperheiden ennaltaehkäisevänä varhaisen tuen palveluna. Perhetyö on vanhemmuuteen ja arjen sujumiseen liittyvää tukea ja ohjausta.
Perhetyöstä saat ohjausta ja tukea sekä pieniin, että isompiinkin elämän kuormittaviin tilanteisiin. Haasteita arkeen voi tuoda; vanhempien ero, lapsen koulunkäyntivaikeudet, murrosikä, lapsen omaehtoisuus, kiukkutilanteet ja riitely, vanhemman väsymys tai sairastuminen. Perhetyö tukee sinua ja perhettäsi omien voimavarojen käyttöönotossa.
Perhetyöstä saat ohjausta ja vinkkejä vanhemmuuteen, lasten hoitoon, lasten ja nuorten kehitykseen liittyen, perheen vuorovaikutukseen ja yleisesti arjen sujuvuuteen. Perhetyö voi tukea perhettäsi elämän kriisi- ja muutostilanteessa. Perhetyön tavoitteet suunnitellaan yhdessä kanssasi ja ne ovat yksilöllisesti juuri sinun perheesi hyvinvointia lisäävät. Perhetyön aikataulut ja kesto määräytyy tarpeesi mukaan. Työtä tehdään pääsääntöisesti perheiden kotona. Lapsen hyvinvointi on perhetyön keskeisin kriteeri.
Perhetyöllä voidaan tukea esimerkiksi
- vanhemmuutta
- lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä
- arjen sujuvuutta; rajat päivärytmi, yhdessäolo
- elämänmuutoksista ja -kriiseistä selviytymistä
- perheen jäsenten vuorovaikutustaitoja
- perheen voimavarojen vahvistumista
Kaikilla meistä on elämässä välillä haastetta. Ota rohkeasti yhteyttä ja pohditaan yhdessä, olisiko perhetyöstä apua sinun ja perheesi tilanteessa.
Siirry palveluunSosiaalisen kuntoutuksen palvelut on tarkoitettu sosiaalisen toimintakyvyn ja osallisuuden lisäämiseen.
Sinulla voi olla haasteita esimerkiksi: • arjen sujumisessa • asumisessa • asioiden hoitamisessa • rahan käytössä • arkirytmissä • mielekkään tekemisen löytämisessä • fyysisessä tai psyykkisessä hyvinvoinnissa • ihmissuhteissa
Aikuisten sosiaalityössä sosiaalinen kuntoutus on esimerkiksi: • rinnallasi kulkemista ohjaten ja neuvoen • asumisenohjausta • ryhmätoimintaa • sosiaaliohjaajien tai sosiaalityöntekijöiden tapaamisia • kurssi- tai leiritoimintaa
Sosiaalinen kuntoutus suunnitellaan yhdessä toiveitasi ja tavoitteitasi kuunnellen.
Siirry palveluunOnko nuoresi unirytmi päälaellaan, eikö läksyjen teko maistu, ihmetyttääkö 3-vuotiaasi luja tahto tai onko kodin säännöt rempallaan?
NOPSA-perhetyön käynnit tapahtuvat perheesi kotona. Sinä ja perheesi, voitte yhdessä perheohjaajan kanssa pitää perhepalavereita, joissa voidaan sopia esimerkiksi kotitöistä tai ruutuajasta. Voit saada perheohjaajalta vinkkejä miten toimia silloin, kun tuntuu siltä, että kaikki keinot on jo kokeiltu.
Jos arkesi on pääasiassa sujuvaa, mutta tarvitsisit lyhytaikaista tukea, voisit hyötyä NOPSA-perhetyöstä. Ota rohkeasti yhteyttä ja pohditaan yhdessä, olisiko NOPSA-perhetyöstä apua sinun ja perheesi tilanteessa.
Siirry palveluunLapsiperheiden kotipalvelusta saat konkreettista tukea perheenne arkea haastaviin erilaisiin tilanteisiin. Tavoitteenamme on tarjota varhaista tukea, kuten apua lastenhoitoon ja tukea arjen askareista selviytymiseen. Tuemme perheenne voimavarojen vahvistumista ja arjen sujuvuutta yhdessä kanssanne.
Lapsiperheiden kotipalvelun toteutus ja tavoitteet suunnitellaan yhdessä kanssanne. Lapsiperheiden kotipalvelusta voitte saada tilapäistä apua lasten hoitoon tai muihin jokapäiväiseen elämään kuuluviin tilanteisiin, kun perheenne voimavarat ovat vähissä. Lasiperheiden kotipalvelu on vanhemmuuden sekä arjessa selviytymisen tukemista, joka voi olla myös konkreettista auttamista kotitöissä. Toimintamme perustuu luottamuksellisuuteen.
Olemme perheenne tukena esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- vauva-arjen sujuvuuden tukena
- tilapäisen uupumuksen ja masennuksen aikana
- perheessänne tapahtuneessa elämäntilanteen muutoksessa tai kriisitilanteessa
- perheenjäsenen vakavassa sairastumisessa ja siihen liittyvissä käynneissä
- sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen toimintakyvyn alenemisesta johtuvassa tuen tarpeessa
- arkenne sujuvuus kaipaa vahvistamista ja erityistä tukea
- kaipaatte tukea arjen askareiden suorittamiseen
Palvelua ei myönnetä seuraavissa tilanteissa:
- kotona tehtävä etätyö tai vanhemman työssäkäynti
- vanhemman opiskelu tai harrastukset kuljetuksen tarve
- kun asiakkaalla on oikeus muuhun, ensisijaiseksi katsottavaan palveluun (esim. henkilökohtainen apu, varhaiskasvatus) tai työssäkäy-vällä vanhemmalla on oikeus tilapäiseen hoitovapaaseen
- pienten koululaisten aamu-, iltapäivä- ja loma-ajoista johtuviin lastenhoitotarpeisiin
- pelkkä siivouksen tarve
Lapsiperheiden kotipalvelun toteutus ja tavoitteet suunnitellaan yhdessä kanssanne. Lapsiperheiden kotipalvelusta voitte saada tilapäistä apua lasten hoitoon tai muihin jokapäiväiseen elämään kuuluviin tilanteisiin, kun perheenne voimavarat ovat vähissä. Lasiperheiden kotipalvelu on vanhemmuuden sekä arjessa selviytymisen tukemista, joka voi olla myös konkreettista auttamista kotitöissä. Toimintamme perustuu luottamuksellisuuteen.
Siirry palveluun