Hyrynsalmen perhekeskus
Varhaisen tuen palveluista äitiys- ja lastenneuvola, perhesuunnittelu ja perheneuvola ovat terveysasemalla (Kiviöntie 1).
Kunnanvirastolla (Laskutie 1) työskentelevät perhetyön, lapsiperheiden kotipalvelun, lastensuojelun ja aikuisten sosiaalityön työntekijät sekä lastenvalvoja. Varhaiskasvatus, seurakunnan lapsityö, mielenterveys- ja riippuvuuksien hoito, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto, Polku-lapsiperheiden päihde- ja riippuvuuspalvelut, nuorisopalvelut, kirjasto, järjestöistä MLL:n Hyrynsalmen Yhdistys ja Kainuun piiri sekä 4H-yhdistys kuuluvat perhekeskusverkostoon.
Käyntiosoite
Toimipisteen yhteystiedot
Toimipisteen palvelut
Harrastusmenoihin voidaan harkinnalla myöntää toimeentulotukea.
Erityisin ja yksilöllisin perustein voidaan myöntää täydentävää toimeentulotukea muuhun terveyttä ja toimintakykyä tai kotoutumista edistävään toimintaan, joka on kirjattu asiakkaan asiakassuunnitelmaan.
Kainuussa on käytössä pienituloisille henkilöille/perheille Kaikukortti, jota voi käyttää kulttuuriharrastuksiin. Kaikukortti on ilmainen ja sen voi saada oman kunnan aikuisten sosiaalityöstä.
Siirry palveluunVastoinkäymiset ovat osa elämää. Esimerkiksi työttömyys, sairaus, velkaantuminen, parisuhteen ongelmat, eläkkeelle siirtyminen, päihteiden käyttö tai pelaaminen, voivat aiheuttaa tilanteita, joista selviäminen yksin tuntuu vaikealta. Tilanteesi selvittämiseksi ja ratkaisujen etsimiseksi sinulla on mahdollisuus tavata sosiaalityöntekijää tai sosiaaliohjaajaa. Hän auttaa sinua elämäsi solmukohdissa.
Siirry palveluunPalvelutarpeen arvioinnin tarkoituksena on tukea ja ohjata asiakkaita tilanteissa, joissa arjen hallinta uhkaa vaarantua tai on vaarantunut.
Palvelutarpeen arvioinnissa sosiaalihuollon ammattilainen selvittää yhdessä kanssasi esimerkiksi seuraavia osa-alueita: arkielämän sujuminen, elämän hallinta, ammatilliset valmiudet, koulutus, työllistyminen, asuminen, toimeentulo, talous- ja velkatilanne, sosiaaliset suhteet ja terveyden tila sekä voimavarat.
Palvelutarpeen arvioinnin perusteella sosiaalihuollon ammattilainen pohtii kanssasi, mitkä palvelut vastaavat parhaiten tarpeisiisi. Arvio tehdään 7 arkipäivän kuluessa, kiireellisissä tapauksissa 1-2 arkipäivän kuluessa yhteydenotosta.
Siirry palveluunTäydentävää toimeentulotukea voidaan myöntää, jos sinulla tai perheelläsi on erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvia menoja, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi jatkuva pienituloisuus, pitkäaikainen tai vaikea sairaus, lasten harrastustoimintakulut tai hautajaiskulut.
Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoituksena on edistää sinun ja perheesi sosiaalista turvallisuutta ja omatoimista suoriutumista sekä ehkäistä syrjäytymistä ja pitkäaikaista riippuvuutta toimeentulotuesta. Tukea voidaan myöntää myös tilanteessa, jossa hakija ei muutoin olisi toimeentulotukeen oikeutettu, mikäli ennaltaehkäisevän tuen myöntämisellä voidaan ehkäistä pitkäaikaisen toimeentulotukiasiakkuuden syntyminen.
Siirry palveluunPerheneuvolan tehtävä on tukea ja edistää lasten ja nuorten myönteistä kehitystä. Palvelut ovat luottamuksellisia, maksuttomia ja vapaaehtoisia.
Kasvatus- ja perheneuvontaan eli perheneuvolaan voi hakeutua, jos
- lapsen kehitys, käyttäytyminen tai tunne-elämä aiheuttaa huolta
- lapsella on pulmia päivähoidossa, koulussa tai kavereiden kanssa
- vanhemmat tarvitsevat apua vanhemmuuteen tai vanhempien välisten ristiriitojen selvittämiseen
- perheessä on ollut menetyksiä tai vaikeita elämäntilanteita
- perheessä harkitaan avioeroa tai perheenjäsenet tarvitsevat tukea erosta selviytymiseen
Perheneuvolassa lapsen ja koko perheen kanssa työskentelee sosiaalityöntekijöitä ja psykologeja. Tavoitteena on ongelmatilanteen ymmärtäminen, uusien näkökulmien löytyminen ja perheen omien voimavarojen vahvistuminen. Perheen suostumuksella tehdään tarvittaessa yhteistyötä perheelle tärkeiden verkostojen kanssa.
Perheneuvolan perheasioiden sovittelu auttaa parisuhteen ristiriitatilanteissa. Avio- tai avoeroissa pidetään erityisesti silmällä lapsen etua sovittaessa lapsen huoltoon, tapaamisoikeuteen ja elatukseen liittyvistä asioista. Lisäksi perheneuvolassa tehdään käräjäoikeuden pyynnöstä vanhemmuuden arvioita ja lapsen kuulemista sekä täytäntöönpanosovittelua.
Asiakastyön lisäksi perheneuvola antaa työnohjausta ja konsultaatiota lasten ja lapsiperheiden kanssa työskenteleville.
Perheneuvolan asiakkaaksi voi tulla esimerkiksi neuvolan, varhaiskasvatuksen tai koulun ohjaamana tai ottamalla itse yhteyttä perheneuvolaan.
Siirry palveluunLastensuojelutyö painottuu avohuollon palveluihin. Lastensuojelun sosiaalityöntekijä keskustelee perheen kanssa siitä, miten vaikeuksiin voidaan antaa apua ja mitä avohuollon palveluja on käytettävissä. Lastensuojelun asiakkaina oleville lapsille laaditaan asiakassuunnitelma yhdessä lapsen ja hänen huoltajiensa kanssa. Suunnitelmaan kirjataan työskentelyn tavoitteet ja tukimuodot.
Avohuolto on korostuneesti kotikasvatusta ja kodin olosuhteita tukevaa, neuvovaa ja ohjaavaa. Käytännössä sen onnistuminen edellyttää osapuolten vapaaehtoista osallistumista, aktiivisuutta omatoimisen selviytymisen turvaamiseksi. Avohuollon tukitoimilla halutaan aina tukea kotien olosuhteita ja kotikasvatusta siten, että perheet selviytyvät peruspalveluiden turvin.
Käytettäviä tukimuotoja:
- neuvottelumahdollisuus sosiaalityöntekijöiden kanssa sosiaalitoimistossa tai tarvittaessa perheen kotona
- mahdollisuus erilaisiin terapioihin ja lasten psykiatriseen hoitoon
- tutkimus ja hoito kasvatus- ja perheneuvonnan toimipaikassa
- perhetyö ja tehostettu perhetyö
- lapsiperheiden kotipalvelun työntekijöiden apu lapsiperheille
- päivähoitopaikan järjestäminen ottaen huomioon lastensuojelunäkökohdat
- koulunkäynnin tukeminen yhteistyössä kouluviranomaisten kanssa
- tukihenkilö lapselle/nuorelle ja vanhemmille
- tukiperhe lapselle/nuorelle
- ensi- ja turvakotipalvelut
- taloudellinen tuki lapsen/nuoren harrastuksiin
- taloudellinen tuki lastensuojelullisin perustein
- sijoitus asumaan kodin ulkopuolelle avohuollon tukitoimenpiteenä
- asuntoja lastensuojelun tarpeeseen
- loman kustantaminen sosiaalisin perustein
- nuorten työhön sijoittumisen tukeminen
- nuorisotyön ja etsivän nuorisotyön palvelut
- sovittelutoiminta
- erilaisia verkostotyön menetelmiä
- perhekuntoutus
- nuorten ja lapsiperheiden päihdetyöntekijän tarjoamat palvelut
- eri järjestöjen ja seurakuntien palvelut
Välitystilipalvelussa raha-asioittesi hoito siirtyy aikuisten sosiaalityölle määräajaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tulosi ohjataan hyvinvointialueen tilille, jolta maksetaan esimerkiksi vuokra ja muut elämisen kannalta välttämättömät menot puolestasi.
Välitystilipalvelun aikana saat neuvoja ja ohjausta talouteen liittyvissä asioissa, jotta jatkossa pystyt itsenäisesti huolehtimaan niistä.
Välitystilipalvelu perustuu vapaaehtoisuuteen ja kanssasi tehtyyn asiakassuunnitelmaan.
Siirry palveluunSosiaalisen kuntoutuksen palvelut on tarkoitettu sosiaalisen toimintakyvyn ja osallisuuden lisäämiseen.
Sinulla voi olla haasteita esimerkiksi: • arjen sujumisessa • asumisessa • asioiden hoitamisessa • rahan käytössä • arkirytmissä • mielekkään tekemisen löytämisessä • fyysisessä tai psyykkisessä hyvinvoinnissa • ihmissuhteissa
Aikuisten sosiaalityössä sosiaalinen kuntoutus on esimerkiksi: • rinnallasi kulkemista ohjaten ja neuvoen • asumisenohjausta • ryhmätoimintaa • sosiaaliohjaajien tai sosiaalityöntekijöiden tapaamisia • kurssi- tai leiritoimintaa
Sosiaalinen kuntoutus suunnitellaan yhdessä toiveitasi ja tavoitteitasi kuunnellen.
Siirry palveluun