Palvelupolku, omaisten ja läheisten huomioiminen ja tukeminen

Etusivu: Itsemurhavaarassa olevan tai itsemurhaa yrittäneen Nuoren (13–17-vuotiaan) hoito- ja palvelupolku

 

Perheen ja läheisten huomioiminen voimavarana sekä tuen tarve itsetuhoisen tai itsemurhaa yrittäneen nuoren hoidon aikana.

Nuoruusiässä myönteiset suhteet perheessä ja nuoren yksinäisyyden torjunta suojaavat ajankohtaista itsemurhariskiä.

Perheellä ja läheisillä on mahdollisuus tulla mukaan hoitoprosessin tueksi hoidon suunnitteluun ja toteuttamiseen. Se voi edesauttaa asiasta keskustelua perheen ja läheisten kanssa ja saada lisätietoa tilanteesta. Siinä avautuu myös hyvä mahdollisuus antaa lisätietoa läheisille sairaudesta, kuntoutumisesta ja omista oikeuksista.

Perheenjäsenet ja läheiset voivat kokea samoja tuntemuksia kuin itsetuhoinen tai itsemurhaa yrittänyt nuori mm. hämmennystä, epävarmuutta, häpeää, vihaa tai pelkoa. Myös läheiset usein pyrkivät löytämään selviytymiskeinoja tilanteeseen.  Läheisenä olet saattanut torjua tilanteen vakavuuden. Olemalla osallisena, useampi henkilö jakaa huolen ja voi antaa tukea itsetuhoiselle nuorelle. Itsemurha on ehkäistävissä, ja läheisten tuki on yksi tärkeimmistä suojaavista tekijöistä.

Nuoren itsemurhayrityksen jälkeen myös tuen tarvetta on nuoren vanhemmilla ja sisaruksilla. Jos nuorella on omaa perhettä ja lapsia myös he tarvitsevat tukea. Läheiset itsekin ovat nuoren itsetuhoisuuden esiintyessä ja itsemurhayrityksen jälkeen kriisissä ja myös läheisillä voi esiintyä ahdistuneisuutta ja lisääntynyttä itsetuhoisuutta.

Läheiset voidaan huomioida myös nuoren hoidon aikana ja ohjata tuen piiriin. Psykososiaalisella tuella tarkoitetaan kaikkea sitä toimintaa, jolla voidaan torjua ja lievittää seurauksia, joita traumaattisella tapahtumalla on ihmisille. Ota rohkeasti myös itse tukea ja apua vastaan.

 (esite)

Traumaperäiset stressireaktiot ja -häiriöt

https://www.kaypahoito.fi/khp00086

Itsemurhakuoleman jälkeen läheisten tukeminen

Itsemurhan tehneiden omaisilla esiintyy traumaattisen tapahtuman jälkeen hyvin erilaisia ja voimakkaita tunteita. Lisäksi voi esiintyä voinnin sekä toimintakyvyn heikkenemistä, ahdistuneisuusoireilua ja myös lisääntynyttä itsetuhoisuutta.

Omaisena tarvitset aikaa jäsentääksesi surua ja menetystä. Toipuminen traumaattisesta kriisistä on usein hitaampaa kuin luonnollisesti tapahtuneen läheisen kuoleman jälkeen. On tärkeää ymmärtää, että itsemurha ei ole kuolleen läheisten syytä.

Menetyksen jälkeen omaisilla voi olla tarve puhua kokemastaan. Omaisten pitkittynyttä surua ja/tai masennusoireiden kehittymistä voidaan ehkäistä psykososiaalisella tuella sekä erityisesti ryhmämuotoisilla vertaisryhmillä. Läheisen itsemurhan jälkeistä vertaistukea tarjoaa esimerkiksi Surunauha ry.

Omaisille voidaan tarjota menetyksen jälkeen Kainuun kriisityön järjestämää kriisitukea ja Kainuun kriisikeskuksella tapahtuvaa keskustelutukea.

Terveydenhuolto voi ohjata apua tarvitsevia myös kolmannen sektorin palveluihin. Tarvittaessa sinut voidaan ohjata tai voit hakeutua paikkakuntasi mielenterveys- ja päihdeyksikköön.

Myös lapsen huomiointi omaisena on tärkeää. Lapsi ei osaa ajatella itsemurhaa hävettävänä tai salattavana asiana. Lapsi voi pyrkiä suojelemaan vanhempiaan, esimerkiksi kätkemällä surunsa tai olemalla erityisen kiltti. Hän voi muuttua myös hyvin riippuvaiseksi vanhemmistaan. Lapsi saattaa kokea syyllisyyttä ja hylätyksi tulemisen tunteita. Turvallisuuden tunnetta lisää päivittäisten arkirutiinien säilyttäminen ennallaan.

Omaisille voidaan tarjota menetyksen jälkeen keskustelutukea esimerkiksi Kainuun kriisityön ja Kainuun kriisikeskuksen järjestämänä. Alla esimerkkejä matalan kynnyksen läheisten ja omaisten tukimahdollisuuksista:

Kriisipuhelin (09) 2525 0111 päivystää suomen kielellä vuoden jokainen päivä ja yö, 24 tuntia.

Kainuun kriisiryhmien yhteystiedot löytyvät, terveysasemilta, mielenterveys- ja päihdepäivystyksestä ja sosiaalipäivystyksestä.

Kainuun kriisikeskus tarjoaa tukea elämäntilannekriiseissä. Kriisikeskukseen voit ottaa yhteyttä halutessasi nimettömänä. Apu on maksutonta, eikä lähetettä tarvita.

https://www.mielenterveysseurat.fi/kainuu/kriisikeskus/

Itsemurhien ehkäisykeskus - MIELI ry:

https://mieli.fi/tukea-ja-apua/apua-itsetuhoisuuteen/laheisen-itsemurha/

Surunauha ry

Vertaistukea itsemurhan tehneiden läheisille. Oletko sinä menettänyt läheisesi itsemurhan kautta? Olet kohdannut valtavan kriisin, johon voi liittyä monenlaisia vaikeita tunteita, kuten surua, hämmennystä, häpeää, ahdistusta, pelkoa tai vihaa. Lohtua voi tuoda se, että et ole yksin, ja apua on saatavilla. Moni on kokenut vertaistuen auttavan vaikeassa tilanteessa.

https://surunauha.net/

Kainuun sote, Kuoleman kohdatessa:

https://sote.kainuu.fi/kuoleman-kohdatessa

https://sote.kainuu.fi/tiedoksi-vainajan-omaisille

Seurakuntien sururyhmät ovat ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä läheisensä menettäneille. Näistä saat tietoa paikkakuntasi seurakunnasta.