Paltamon neuvola
Paltamon äitiys-, lasten-, perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvola sekä aikuisten ja matkailijoiden rokotukset.
Käyntiosoite
Toimipisteen yhteystiedot
Puhelinnumerot
Toimipisteen palvelut
Perhesuunnitteluneuvonnassa sinua tuetaan ja ohjataan vastuulliseen seksuaalikäyttäytymiseen. Palvelu on tarkoitettu kaikille hedelmällisessä iässä oleville asiakkaille. Vastaanotolla saat neuvoja ehkäisyn valintaan ja raskauden suunnitteluun. Lisäksi perhesuunnitteluneuvonnassa ohjataan tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä perheitä.
Siirry palveluunNaisten kohdunkaulan syövän seulontatutkimukset (papa) tehdään 30–65 -vuotiaille naisille viiden vuoden välein.
Asiakas saa ajan seulontatutkimukseen kutsun mukana. Mikäli varattu aika ei sovi, toivotaan ajan muutokset ja peruutukset tehtävän mahdollisimman pian kutsun saapumisesta kutsussa annettujen ohjeiden mukaisesti. Tutkimus on maksuton.
Maksuttomaan rintasyövän seulontatutkimukseen, mammografiaan, kutsutaan 50–69 -vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Kutsussa on aikaehdotus ja ohjeet ajan siirtämiseen tai perumiseen. Kutsuja postitetaan kuvausten ajan pienissä erissä.
Kajaanilaisten, paltamolaisten, ristijärveläisten ja sotkamolaisten seulontatutkimukset järjestetään Kajaanin Radiologikeskuksessa, os. Rajakatu 3, 87100 Kajaani, koko vuoden ajan.
Hyrynsalmelaisten ja suomussalmelaisten seulontatutkimukset järjestetään Suomussalmella. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan kutsussa. Kuhmolaisten seulontatutkimukset järjestetään Kuhmossa. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan kutsussa.
Kaikille raskaana oleville on tarjolla varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, joka tehdään raskausviikoilla 10–14. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on varmistaa, että sikiö on elossa, varmentaa raskauden kesto ja todeta sikiöiden lukumäärä. Ensisijainen kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmä on ns. varhaisraskauden yhdistelmäseulonta: Raskausviikoilla 9+0 - 11+6 otetaan raskaana olevalta verinäyte. Niskaturvoke ultraäänitutkimus ajoitetaan raskausviikoille 12+0 - 13+6, jolloin mitataan sikiön niskaturvotus. Yhdistämällä verinäytteen ja niskaturvotusmittauksen tulokset voidaan tunnistaa ne sikiöt, joiden kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut. Kaikille raskaana oleville on tarjolla rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 21+. Tässä tutkimuksessa ultraäänellä tutkitaan järjestelmällisesti sikiön elimet.
Siirry palveluunÄitiysneuvolassa turvaamme sinun, syntyvän lapsesi sekä koko perheen terveyttä ja tuemme valmistautumisessa tulevaan vanhemmuuteen. Raskauden aikana tulet käymään terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla sekä sinulla on halutessasi mahdollisuus osallistua sikiöseulontoihin. Tukea saat tarvittaessa seksuaalisuuteen, perisuhteeseen sekä muihin ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Puoliso tai tukihenkilö on aina tervetullut mukaan neuvolakäynneille. Äitiysneuvolaan voit olla yhteydessä jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
Siirry palveluunLasten puheterapia
Puheterapian tarkoituksena on vuorovaikutuksen, puheen, kielen ja äänen häiriöiden ennaltaehkäiseminen, tutkiminen, ohjaus, seuranta ja terapia. Tavoitteena on myös ennaltaehkäistä oppimisvaikeuksia. Tarvittaessa lapsi ohjataan jatkotutkimuksiin. Puheterapia perustuu asiakkaan, perheen ja terapeutin yhteistyöhön. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä muiden ammattiryhmien kanssa esim. päivähoito, toimintaterapeutti, lääkäri.
Puheterapeutille tullaan neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Asiakkaat kutsutaan käynnille kirjeitse tai puhelimitse. Puheterapiaan tulevat uudet asiakkaat voivat etukäteen tulostaa ja täyttää taustatietokaavakkeen ensikäynnille.
Aikuisten puheterapia
Aikuisten puheterapiapalvelut on kohdennettu Kajaanin terveyskeskussairaalan kuntoutusyksikön aivohalvauskuntoutujille. Kuntoutujat ohjautuvat puheterapiaan osastonlääkärin lähetteellä. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä. Puheterapia sisältää kielellis-kognitiivisten toimintojen, puhemotoristen toimintojen, äänen käytön sekä syömis- ja nielemistoimintojen arviointia, kuntoutusta ja ohjausta. Puheterapeutti toimii osana moniammatillista kuntoutustyöryhmää.
Siirry palveluunLastenneuvolassa seuraamme lapsesi kasvua ja kehitystä. Saat tukea erilaisissa lapsen kehitykseen, hoitoon ja kasvuun liittyvissä kysymyksissä. Lastenneuvolassa tuemme koko perhettä ja saat lisäksi myös tukea seksuaalisuuteen, parisuhteeseen sekä muihin ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Lastenneuvolakäynnit sisältävät käyntejä terveydenhoitajan ja lääkärin vastaanotoilla. Käynneillä huolehditaan rokotusohjelman toteuttamisesta. Lastenneuvolassa teemme yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa. Ohjaamme tarvittaessa jatkohoitoon muiden ammattiryhmien luokse. Meihin voit ottaa yhteyttä alle kouluikäisen lapsesi terveysasioissa, sairausasiat hoituvat ylepolin tai terveysasemien kautta.
Siirry palveluunPsykologit toimivat eri erityisaloilla osana moniammatillisia työryhmiä sekä sosiaalipalveluiden että terveyspalveluiden alueilla. Keskeisiä psykologien työtehtäviä ovat psykologisten arviointien ja tutkimusten tekeminen, psykologisten hoitojen ja kuntoutuksen antaminen, konsultaatiot ja psykologisen tietämyksen tuominen asiakkaiden hoitoa ja kuntoutusta suunnitteleviin työryhmiin.
Psykologit voivat olla avuksi, kun tarvitaan:
• arviota oppimis- tai työkyvystä ja kuntoutuksen mahdollisuuksista • tukea lapsen ja nuoren kehitykseen ja kasvattamiseen liittyvissä asioissa • keskustelutukea elämän kriisitilanteisiin, ihmissuhdevaikeuksiin, mielen pahoinvointiin tai fyysiseen sairastamiseen liittyen • mahdollisuutta pohtia ja kehittää omia persoonallisia ajattelu- ja toimintatapoja ja oppia paremmin ymmärtämään omaa itseä • aivoperäisten, esim. puhe-, muisti- ja havaintotoimintojen häiriöiden arviota ja hoitoa
Siirry palveluunKun lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään lapsen syntyessä, vahvistetaan isyys tekemällä isyyden tunnustus. Isyyden tunnustaminen on mahdollista tehdä ennen lapsen syntymää äitiysneuvolassa tai lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojan luona.
Lapsen äidin kotikunnan lastenvalvoja huolehtii tunnustamisasiakirjojen lähettämisestä maistraattiin. Jos lapsen isyyttä ei ole tunnustettu raskauden aikana, lastenvalvoja huolehtii isyyden selvittämisestä lapsen syntymän jälkeen. Maistraatti hyväksyy isyyden tunnustamisen.
Isyyden tunnustamisella vahvistetaan lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde. Lapsi saa samanlaisen oikeudellisen aseman kuin avioliitossa syntyneellä lapsella on.
Kun isyys on vahvistettu, lapselle voidaan antaa isän sukunimi. Isästä tulee elatusvelvollinen samoin kuin lapsen äitikin on elatusvelvollinen. Lapsi saa perintöoikeuden isään ja isänpuoleiseen sukuun; myös isälle syntyy perintöoikeus lapseensa nähden. Jos lapsi on alaikäinen isänsä kuollessa, lapsi voi saada perhe-eläkettä sekä korvauksia isän vakuutuksesta.
Isyyden tunnustamisen yhteydessä vanhemmat voivat allekirjoittaa myös sopimuksen lapsen yhteishuoltajuudesta. Lastenvalvoja vahvistaa sopimuksen isyyden vahvistamisen jälkeen. Muussa tapauksessa lapsen ainoaksi huoltajaksi jää äiti.
Jos vanhemmat eivät asu yhdessä, voidaan lastenvalvojan luona laatia myös elatussopimus isyyden selvittämisen yhteydessä.
Siirry palveluun