Synnytys käynnistyy

Milloin on aika lähteä sairaalaan?

Ennen varsinaista synnytyksen käynnistymistä  kohtu voi supistella epäsäännöllisesti 1-2 vuorokautta ja kohdunkaula kypsyä, mutta kohdunsuu ei vielä avaudu. Tätä vaihetta kutsutaan latenssivaiheeksi. Voit helpottaa supistuskipua kotona liikkumalla, hieromalla esim kipeää selkää, lämpimällä suihkulla, lämpötyynyllä tai saunalla. Jos epäilyttää onko jo aika lähteä sairaalaan, niin soita synnytyssaliin kysyäksesi lisäohjeita.

Ennenaikaisten (alle 36 rvk) kivuliaiden ja säännöllisten supistusten alkaessa on syytä ottaa heti yhteyttä sairaalaan.

Jos epäilet lapsivedenmenoa, soita neuvolaan tai synnytyssaliin. Lapsivettä voi tulla kerralla runsaasti tai tihkumalla. Lapsiveden mentyä voi tulla omalla autolla sairaalaan, jos vauvan on pää on kiinnittynyt ja painaa lantioon.  Jos sinulta on otettu GBS-näyte (streptokokki näyte) ja se on positiivinen, niin lapsiveden mentyä on tultava synnytyssaliin antibiootin aloitusta varten heti, vaikka ei vielä supistelisikaan. Jos GBS-näyte on negatiivinen ja sinulla ei vielä supistele lapsiveden mentyä, voit odottaa kotona noin 12 h supistusten alkamista ennen kuin tulet synnytyssaliin. Normaalisti lapsivesi on kirkasta tai vaalean punertavaa. Jos lapsivesi ei ole normaalin väristä täytyy synnytyssaliin tulla heti.

Joskus synnytys etenee hyvin nopeasti. Vauvan pää aiheuttaa voimakasta painontunnetta peräsuolessa ja voimakasta ponnistamisen tarvetta. Tällöin sairaalaan on tultava ambulanssilla

Joskus synnytys käynnistyy itsestään lapsiveden menolla tai supistuksilla ja synnytystavaksi on sovittu sektio. Silloin on lähdettävä sairaalaan, sillä leikkaus voidaan tarvittaessa tehdä päivystyksenä.

 

synnytyssairaala lapsivedenmeno GBS streptokokki limatulppa äkillinen kipu kohdussa vauvan liikkeet vähentyneet raskausmyrkytysoireet yliaikaisuus pre-eklampsia raskaushepatoosi synnytyksen käynnistäminen ballonkikäynnistys avautumisvaihe ponnistusvaihe jälkeisvaihe epäsäännöllinen synnytys imukuppisynnytys kiireellinen-/hätäsektio vesisynnytys polikliininen synnytys veteensynnytyksen kriteerit lyhytjälkihoitoinen synnytys

Ajo-ohjeet Kainuun keskussairaalaan

Muita sairaalaan tulosyitä

Mitä tarvitsen sairaalassa?

Kuka voi tulla synnyttäjän mukaan sairaalaan?

Synnytyksen käynnistäminen

Säännöllinen synnytys –Synnytyksen vaiheet

Epäsäännölliset synnytykset

Vesisynnytys

Polikliininen synnytys

Lyhytjälkihoitoinen synnytys