Palvelupolku, varhainen tunnistaminen ja itsemurhien ehkäiseminen

Etusivu: Itsemurhavaarassa olevan tai itsemurhaa yrittäneen Nuoren (13–17-vuotiaan) hoito- ja palvelupolku

 

Varhaisella tunnistamisella pyritään

  • havaitsemaan ja tunnistamaan nuoren tunne-elämässä, käyttäytymisessä, ajatusmaailmassa tai sosiaalisissa suhteissa olevat ongelmat
  • sekä mielenterveys- ja päihdehäiriöihin viittaavat oireet.

Masennuksen varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta tilanne ei pääsisi vaikeutumaan ja pitkittymään. Masennukseen voi liittyä päihteiden haitallista käyttöä. Päihdekäyttö voi aiheuttaa tai ylläpitää masennusta. Toisinaan päihdekäyttö voi olla osa itsetuhoisuutta. Myös toiminnalliset riippuvuudet (esimerkiksi peli-, netti- sekä seksiriippuvuus tai syömishäiriöt) voivat aiheuttaa masennusta tai olla keino säädellä pahaa oloa.

Hyvä mielenterveys on voimavara. Mielenterveyden edistämisen tavoitteena on vahvistaa yksilön itseluottamusta, elämänhallintaa, tyytyväisyyttä itseensä, kykyjä vuorovaikutukseen sekä ihmissuhteiden solmimiseen ja ylläpitämiseen.

Mielenterveyttä edistetään tukemalla nuoren iän mukaisia kehitystehtäviä sekä persoonallisuuden ja identiteetin kehittymistä.

Mielenterveyden edistäminen kohdistuukin useimmiten suojaavien tekijöiden

  • sosiaalisten taitojen, ongelmanratkaisu- sekä tunnetaitojen kehittämiseen, jotka muodostavat kuormitustilanteissa suojan itsetuhokäyttäytymistä vastaan ja antavat valmiuden hakea apua muilta.
  • Myös kokemus oman elämän hallinnasta, elämän merkityksellisyydestä ja tunne siitä, että pärjää vaikeuksien edessä ovat itsetuhoisuudelta suojaavia tekijöitä huomioiden sosiaalinen tuki.
  • Nuoruusiässä myönteiset suhteet perheessä ja yksinäisyyden torjunta voivat suojata itsemurhalta.

 

Seuraavassa Mielenterveystalo.fi  saat tietoa nuoren masennuksesta, mielialahäiriöstä ja päihteiden haitallisesta käytöstä:

https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/tietoa_mielenterveydesta/nuorten_mielenterveysongelmat/Pages/Masennus_ja_mielialahairiot.aspx
 

Mikä mei­dän van­hem­pia vai­vaa? - Kä­si­kir­ja nuo­ril­le, joi­den äi­dil­lä tai isäl­lä on mie­len­ter­vey­den on­gel­mia

https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110697/MUU2013_verkkojulkaisu_Mita_meidan_vanhempia_vaivaa_2016.pdf?sequence=3&isAllowed=y


Itsemurhien ehkäisyn näkökulmasta muuttuneessa elämäntilanteessa sekä mielenterveyden häiriössä sekä haitallisen päihteiden käytön yhteydessä on hyvä arvioida myös nuoren ajoterveyttä ja ampuma aseiden saatavuutta.

  • Arvioinnin tekee terveydenhuollon työntekijä, yleensä lääkäri.
  • Nuoren ja hänen omaistensa kanssa tulisi ottaa puheeksi itsemurhavälineiden saatavuuden rajoittaminen mm. ampuma-aseiden saatavuudesta luopumista tai poistamista kodista turvallisuuden vuoksi.

Alle täysi-ikäisen nuoren tilanne voi vaatia myös lastensuojeluilmoitusta tekemistä. Lastensuojelun tarkoitus on turvata nuoren etua ja tukea perhettä tilanteissa, joissa omin voimin on vaikea selvitä. Lastensuojeluilmoituksen voi tehdä henkilö, joka huolestuu nuoren hyvinvoinnista.

  • Nuorella on hoidon ja huolenpidon tarve. Nuori tarvitsee lastensuojelulain mukaisia palveluja ja tukitoimia.
  • nuoren kasvuolosuhteet vaarantavat tai eivät turvaa nuoren terveyttä tai kehitystä
  • nuoren oma käyttäytyminen vaarantaa hänen terveyttänsä tai kehityksensä.

Lastensuojelun tuki, neuvonta ja lastensuojeluilmoitus Kainuun hyvinvointialueella

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/palvelut/miten-saan-apua

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/palvelut/huoli-lapsesta

https://terveys.puolanka.fi/perhepalvelut/lastensuojelu