Omaishoidon tuki

Omaishoidon tuki on ikäihmisen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Hoito tapahtuu hoidettavan omassa kodissa. Kainuun hyvinvointialueella omaishoidon tukea alle 65-vuotiaiden kehitysvammaisten, vammaisten ja sairaiden hoitoon voi hakea vammaispalveluista. Ikäihmisten omaishoidon tukea voi hakea aikuisten sosiaalityöstä.

Omaishoidon tukea voidaan myöntää, jos henkilön alentuneen toimintakyvyn, sairauden, vamman tai muun vastaavanlaisen syyn vuoksi tarvitsee kotioloissa hoitoa ja muuta huolenpitoa. Toisena edellytyksenä on, että hoidettavan omainen tai muu hoidettavan läheinen henkilö on valmis vastaamaan hoidettavan hoidosta ja huolenpidosta tarpeellisten palvelujen avulla. Omaishoitajalle voidaan asettaa hänen terveyteensä ja toimintakykyynsä liittyviä vaatimuksia. Hoidettavan kodin tulee terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan olla siellä annettavalle hoidolle sopiva sekä tuen myöntämisen on oltava hoidettavan edun mukaista.

Omaishoidon tuen laki turvaa hoitajalle vähintään kaksi vuorokautta lomaa kalenterikuukautta kohden. Omaishoidon vapaat järjestetään Kainuun hyvinvointialueella siten, että paikkakunnalla käytetään ensisijaisesti omaishoidon sijaisomaisjärjestelmää, oman toiminnan yksikköä tai erityishuollon tilapäishoitoyksikköä. Mikäli em. vapaavaihtoehdoilla vapaata ei voida järjestää, vapaat järjestetään tilapäisessä perhehoidossa tai Kainuun hyvinvointialueen hyväksymissä hoiva- ja asumispalveluyksiköissä palvelusetelillä. Omaishoitaja voi halutessaan vaihtaa vapaavuorokauden yhtä (1) vuorokautta lyhyempään vapaaseen ns. päiväsaikaan pidettävään vapaaseen, jolloin hyvinvointialue järjestää vapaan aikaisen hoidon palvelusetelillä kotiin annettavana palveluna.

Hyväksytyt palveluseteliyrittäjät löydät internetissä osoitteessa https://parastapalvelua.fi/palveluntuottajat

Kehitysvammaisten, vammaisten ja sairaiden omaishoidon tukea voi hakea täyttämällä omaishoidon tuen hakemuslomake ja toimittamalla se vammaispalveluihin. Hakemuslomakkeen voi tulostaa vammaispalvelujen internet-sivuilta vammaispalvelujen lomakkeista, hakea toimipisteistä tai pyytää vammaispalvelujen henkilökunnalta

Kehitysvammaisten, vammaisten ja sairaiden omaishoidon tuen myöntämisperusteet sekä omaishoidon tuen vapaan palvelusetelin myöntämisperusteet ja arvot vahvistaa Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus. 

Fin­lex: La­ki omaishoidon tuesta 2.12.2005/937
Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus 11.12.2023 § 263: Sosiaali- ja terveyspalveluiden myöntämisen perusteet 1.1.2024 alkaen Kainuun hyvinvointialueella

Kainuun hyvinvointialueen kokousten pöytäkirjoihin pääset klikkaamalla linkkiä.

Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueella on käytössä säh­köi­nen Oi­ma-pal­ve­lu

Pal­ve­lua käy­te­tään vam­mais­ten henkilöiden omais­hoi­don palk­kioi­den mak­sa­tuk­ses­sa. Hoi­to­jak­sojen kir­jauk­set, esim. to­teu­tu­neet hoi­to­päi­vät, va­paa­päi­vät, hoi­don kes­key­tyk­set il­moi­te­taan suo­raan ver­kos­sa si­jait­se­vaan Oi­ma-pal­ve­luun:

https://mi­nun.oi­ma.fi/

Oiman käyttöohjeet

 

palveluseteli omaishoito omaishoidon tuki omaishoidontuki omaishoitaja

Omaishoito

Omaishoidon tuella tarkoitetaan ikäihmisen, vammaisen tai sairaan henkilön hoidon tai muun huolenpidon järjestämistä kotioloissa omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön avulla. Omaishoidon tuella tarkoitetaan kokonaisuutta, johon kuuluvat hoidettavalle annettavat tarvittavat palvelut sekä omaishoitajalle annettava hoitopalkkio, vapaa ja omaishoitoa tukevat palvelut, jotka määritellään hoito-, palvelu- ja kuntoutumissuunnitelmassa.

Omaishoitajana voi olla hoidettavan omainen tai muu laissa määritelty läheinen henkilö, jonka hoidettava hyväksyy hoitajakseen. Hoitajaksi voidaan ottaa henkilö, joka kuntonsa ja terveydentilansa puolesta kykenee kantamaan kokonaisvastuun hoidettavasta. 

Omaishoidon tuesta laaditaan Kai­nuun hyvinvointialueen ja omaishoitajan välille toimeksiantosopimus, jonka liitteeksi laaditaan hoito-, palvelu- ja kuntoutumissuunnitelma.

Omaishoidon tuen maksuluokat:

Lähes jatkuva hoidon tarve:
Hoitopalkkio 464,83 euroa/kk 1.1.2024 alkaen.

Hoidettava tarvitsee jatkuvaa päivittäistä hoitoa ja huolenpitoa henkilökohtaisissa toiminnoissa (mm. aamu- ja iltatoimissa, liikkumisessa, wc-toiminnoissa, pukeutumisessa, peseytymisessä, syömisessä, lääkityksestä huolehtimisessa).

Omaishoitaja on sidottu hoitoon yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin. Hoidettava voi olla osan päivästä yksin, mutta ei voi pääsääntöisesti asua yksin. Hoitaja voi olla työssä tai osa-aikatyössä.

Jatkuva ympärivuorokautisen hoidon tarve:
Hoitopalkkio 618,62 euroa/kk 1.1.2024 alkaen.

Hoidettava tarvitsee runsaasti hoitoa, huolenpitoa ja / tai valvontaa monissa henkilökohtaisissa toiminnoissa. Hoitotyö sitoo hoitajan lähes ympärivuorokauden niin, että hoidettava voi olla yksin vain lyhyitä aikoja (noin 1-2 tuntia). Hoidettava ei kykene asumaan yksin, eikä hoitaja voi käydä työssä.

Erityistukea ja palvelua saavat:
Hoitopalkkio 924,81 euroa/kk 1.1.2024 alkaen.

Hoidettava tarvitsee erityisen runsaasti hoitoa ja huolenpitoa jatkuvasti kaikkina vuorokauden aikoina, eikä häntä voi jättää yksin. Hoidon tarve sitoo hoitajan runsaasti ja säännöllisesti myös yöllä. Hoidon sitovuus on samaa tasoa kuin pysyvässä vaativassa ympärivuorokautisessa hoidossa olevalla. 

Ennaltaehkäisevä luokka:
Hoitopalkkio 236,57 euroa/kk 1.1.2024 alkaen.

Hoidettava tarvitsee huolenpitoa henkilökohtaisissa toiminnoissa, turvallisuuden varmistamisessa ja asioinneissa viikoittain. Tuki voidaan myöntää, jos omainen tai läheinen (esim. naapuri) sitoutuu kotikäyntien avulla lisäämään asiakkaan kotona asumisen turvallisuutta esimerkiksi huolehtimalla turvapuhelinkäynneistä. Ennaltaehkäisevä tuki voidaan myöntää, jos arvioidaan, että omaisen tai läheisen (esim. naapurin) antama hoito korvaa kotihoidon palveluja ja hoidettava asuu haja-asutusalueella kaukana palveluista. Ennaltaehkäisevä luokka ei ole lakisääteinen, eikä siihen sisälly vapaapäivä oikeutta. 

Omaishoitajan vapaa

Kainuun hyvinvointialueen kanssa sopimuksen tehneellä omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään 3 vuorokautta sellaista kalenterikuukautta kohti, jonka aikana hän on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin.

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus 11.12.2023 § 263: Sosiaali- ja terveyspalveluiden myöntämisen perusteet 1.1.2024 alkaen Kainuun hyvinvointialueella

Kainuun hyvinvointialueen kokousten pöytäkirjoihin pääset klikkaamalla linkkiä.

Omaishoidontukeen liittyvissä asioissa yhteydenotto sosiaali- ja perhepalveluiden aikuisten sosiaalityön sosiaaliohjaajiin.

Kai­nuun hy­vin­voin­tia­lueella on käytössä säh­köi­nen Oi­ma-pal­ve­lu.

Pal­ve­lua käy­te­tään ikäih­mis­ten omais­hoi­don palk­kioi­den mak­sa­tuk­ses­sa. Hoi­to­jak­sojen kir­jauk­set, esim. to­teu­tu­neet hoi­to­päi­vät, va­paa­päi­vät, hoi­don kes­key­tyk­set il­moi­te­taan suo­raan ver­kos­sa si­jait­se­vaan Oi­ma-pal­ve­luun:

https://mi­nun.oi­ma.fi/

Oiman käyttöohjeet

omaishoidontuki