Päihdekuntoutus

Riippuvuuksien hoitopalvelut tuottavat hoito- ja asiantuntijapalveluita niille täysi-ikäisille kainuulaisille, joiden selviytymiskykyä heikentää oma tai läheisen päihteidenkäyttö tai muu riippuvuus ja niihin liittyvät psykososiaaliset ja terveydelliset haitat.

Riippuvuuksienhoidon palveluihin voi hakeutua kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö (alkoholi, lääkkeet, huumausaineet) huolestuttaa tai päihteistä on aiheutunut vaikeuksia tai on huoli muusta riippuvuudesta, esim. peli- tai läheisriippuvuus.

Ensimmäisellä käynnillä tehdään hoidon tarpeen arviointia ja tarpeenmukaisen hoidon suunnitelma. Käynnillä arvioidaan asiakkaan kokonaisvaltainen tilanne. Hoitosuhdetyöskentelyyn kuuluu tarpeen mukaan yksilökeskusteluja, pari- ja perhekeskusteluja, ryhmämuotoista hoitoa sekä verkostotyöskentelyä. Sovitusti käynneillä toteutetaan myös ajokelpoisuuden seurantaa, lastensuojelun päihdekartoituksia sekä yhdyskuntapalveluun ja koevapauteen liittyvät päihdetunnit. Riippuvuuksien hoidon yksiköissä arvioidaan ja toteutetaan opioidikorvaushoitoa.

Osastokatkaisuhoitoa antavat terveyskeskussairaalat (Kajaani, Kuhmo, Sotkamo). Suomussalmen terveyskeskussairaalassa katkaisuhoitoja ei järjestetä toistaiseksi vartijaresurssin puuttuessa.

Osastokatkaisuhoitoon voi hakeutua miepä-päivystäjien, kuntien päihdetyöntekijöiden ja terveyskeskusten lääkäreiden kautta.

Pitempiaikaista laitoskuntoutusta ostetaan A-klinikkasäätiön päihdesairaalasta ja muista päihdekuntoutusyksiköistä. Avohoidon aloittaminen ennen laitoskuntoutusta on välttämätöntä ja myös jatkohoidon suunnittelu toteutetaan päihdepalvelujen kautta.

Toimintaohjeet

Toimi näin

  • yhteydenotto kuntien päihdetyöntekijöihin
  • avohoidon aloittaminen ennen laitoskuntoutusta välttämätöntä