Kainuun keskussairaala
Kainuun keskussairaalasta saa erikoissairaanhoidon palvelujen lisäksi myös perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluita. Sairaala kattaa kaikki keskeisten erikoisalojen polikliinisen toiminnan, vuodeosastotoiminnan sekä niiden tarvitsemat tukipalvelut.
Keskussairaalan päivystyspoliklinikalla toimii ympärivuorokautinen yhteispäivystys.
Sairaansijoja sairaalassa on päivystys mukaan lukien yhteensä 240. Palveluiden tuottamiseen osallistuu yli 900 terveydenhuollon ammattilaista.
Käyntiosoite
Toimipisteen yhteystiedot
Puhelinnumerot
Sähköposti
kirjaamo.hyvinvointialue@kainuu.fi
Toimipisteen palvelut
Hoitoa koordinoidaan Hengityshalvausyksikön toimistosta, joka sijaitsee Kainuun keskussairaalan 6. kerroksessa. Yksikössä toimivat osastonhoitaja, nimetty lääkäri erikoissairaanhoidosta, koordinoiva sairaanhoitaja sekä vierihoitajina toimivat lähihoitajat.
Yksikkö koordinoi hengityshalvausstatuksen saaneiden potilaiden hoitoa, joilla on ympärivuorokauden kestävä valvonnan tarve sekä hengitystä invasiivisesti ylläpitävä hengitystukilaite kuten hengityskone. Potilaiden valvontatyötä tehdään sovitussa paikassa. Toimintaa tuetaan erilaisten palveluiden avulla: hoitoringin, yksikön oman sairaanhoitajan, kotisairaalan ja fysioterapeuttien toimesta. Toimimme moniammatillisesti tiiviissä yhteistyössä myös muiden ammattiryhmien kanssa.
Potilaat ovat erikoissairaanhoidon piirissä ja tukiyksikkönä toimii osasto A.
Siirry palveluunNaisten kohdunkaulan syövän seulontatutkimukset (papa) tehdään 30–65 -vuotiaille naisille viiden vuoden välein.
Asiakas saa ajan seulontatutkimukseen kutsun mukana. Mikäli varattu aika ei sovi, toivotaan ajan muutokset ja peruutukset tehtävän mahdollisimman pian kutsun saapumisesta kutsussa annettujen ohjeiden mukaisesti. Tutkimus on maksuton.
Maksuttomaan rintasyövän seulontatutkimukseen, mammografiaan, kutsutaan 50–69 -vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Kutsussa on aikaehdotus ja ohjeet ajan siirtämiseen tai perumiseen. Kutsuja postitetaan kuvausten ajan pienissä erissä.
Kajaanilaisten, paltamolaisten, ristijärveläisten ja sotkamolaisten seulontatutkimukset järjestetään Kajaanin Radiologikeskuksessa, os. Rajakatu 3, 87100 Kajaani, koko vuoden ajan.
Hyrynsalmelaisten ja suomussalmelaisten seulontatutkimukset järjestetään Suomussalmella. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan kutsussa. Kuhmolaisten seulontatutkimukset järjestetään Kuhmossa. Tarkempi aika ja paikka ilmoitetaan kutsussa.
Kaikille raskaana oleville on tarjolla varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, joka tehdään raskausviikoilla 10–14. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on varmistaa, että sikiö on elossa, varmentaa raskauden kesto ja todeta sikiöiden lukumäärä. Ensisijainen kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmä on ns. varhaisraskauden yhdistelmäseulonta: Raskausviikoilla 9+0 - 11+6 otetaan raskaana olevalta verinäyte. Niskaturvoke ultraäänitutkimus ajoitetaan raskausviikoille 12+0 - 13+6, jolloin mitataan sikiön niskaturvotus. Yhdistämällä verinäytteen ja niskaturvotusmittauksen tulokset voidaan tunnistaa ne sikiöt, joiden kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut. Kaikille raskaana oleville on tarjolla rakenneultraäänitutkimus raskausviikoilla 21+. Tässä tutkimuksessa ultraäänellä tutkitaan järjestelmällisesti sikiön elimet.
Siirry palveluunLääkinnällisen kuntoutuksen järjestämisvastuu kuuluu hyvinvointialueille osana julkisen terveydenhuollon toimintaa. Hyvinvointialue vastaa potilaan lääkinnällisen kuntoutuksen suunnittelusta siten, että kuntoutus muodostaa yhdessä tarpeenmukaisen hoidon kanssa toiminnallisen kokonaisuuden. Lääkinnällisen kuntoutuksen tarve, tavoitteet ja sisältö on määriteltävä kirjallisessa yksilöllisessä kuntoutussuunnitelmassa. Hyvinvointialue vastaa lisäksi kuntoutuspalvelun ohjauksesta ja seurannasta sekä nimeää potilaalle tarvittaessa kuntoutuksen yhdyshenkilön. Lääkinnälliseen kuntoutuksen asetus sisältää: 1) kuntoutusneuvonta ja kuntoutusohjaus, 2) potilaan toiminta- ja työkyvyn sekä kuntoutustarpeen arviointi, 3) kuntoutustutkimus, jonka avulla selvitetään potilaan kuntoutusmahdollisuuksia, 4) toimintakyvyn parantamiseen ja ylläpitämiseen tähtäävät terapiat sekä muut tarvittavat kuntoutumista edistävät toimenpiteet, 5) apuvälinepalvelut, 6) sopeutumisvalmennus ja 7) 1–6 kohdassa tarkoitetuista tarpeellisista toimenpiteistä koostuvat kuntoutusjaksot laitos- tai avohoidossa.
Siirry palveluunPäiväsairaala toteuttaa mm. eri erikoisalojen etukäteen suunnitellut lääkehoidot, erilaisiin tutkimuksiin valmistelut ja tutkimusten jälkeiset seurannat. Lisäksi päiväsairaala toteuttaa sydämen varjoainekuvaukseen menevän potilaan valmistelun ja seurannan sekä varmistaa potilaan mahdollisen jatkohoidon hoitavaan yksikköön. Myös tahdistimien vaihdot ja laitot toteutuvat päiväsairaalan kautta. Päiväsairaala hoitaa lisäksi hemodialyysihoidossa olevat potilaat. Sopimuksen mukaan pääsee asiakas vierailijadialyysiin, joihin yhteydenotto tapahtuu puhelimitse.
Siirry palveluunLastenpsykiatrinen sairaanhoito vastaa lastenpsykiatriasta erikoissairaanhoitoa tarvitsevien kainuulaisten 0 - 13 -vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä tutkimuksesta, hoidosta ja kuntoutuksesta. Toimintaperiaatteemme ovat sekundaari preventio ja kuntouttava työote, moniammatillinen- ja verkostoyhteistyö sekä pysyvien hoitosuhteiden tukemien.
Tulosyksikkö jakaantuu lastenpsykiatrian poliklinikkaan ja osastoon. Polikliininen hoito toteutetaan tiiviissä yhteistyössä perheen kanssa. Hoitomuotoina käytetään yksilö-, perhe- ja ryhmäterapioita, verkostotyöskentelyä sekä tarvittaessa lääkitystä. Pääsääntöisesti yksilöterapiat ostetaan yksityisiltä palvelujen tuottajilta tai ne järjestyvät KELA:n rahoituksella. Hoitovastuu säilyy lastenpsykiatrisella poliklinikalla. Poliklinikalla tehdään myös ns. kotiin suuntautuvaa lastenpsykiatrista hoitotyötä, jolloin pääpaino hoidossa ovat koti- ja verkostokäynnit. Lisäksi lastenpsykiatrian poliklinikka antaa asiantuntija-apua ja konsultaatiota sekä tekee yhteistyötä aikuisten mielenterveyspalvelujen ja riippuvuuksien hoidon, neuvoloiden ja lastensuojelun ja perheneuvolan kanssa.
Mikäli lapsen psyykkiset ongelmat ovat sellaisia, joita ei voi auttaa avohoidon keinoin, lapsi asetetaan lastenpsykiatriseen tutkimusjaksojonoon. Jonotusaikana työskentely poliklinikalla jatkuu ja kotiin/kouluun/päiväkotiin järjestetään lapsen ja hänen perheensä tarvitsema tuki.
Lastenpsykiatrinen osasto tutkii, hoitaa ja kuntouttaa 4-13 v. lapsia ja heidän perhettä. Osastolla on kriisi-, tutkimus- ja hoitopaikkoja. Tutkimusjaksolla tutkitaan lasta, varhaisnuorta ja perhettä yksilö- ja perhetapaamisin. Tämän lisäksi tarvittaessa sairaalakoulussa kartoitetaan opiskeluvalmiudet. Kriisijaksolla selvitellään lapsen ja varhaisnuoren hoidontarve sekä suunnitellaan jatkohoito. Kriisipaikalle pääsee 1 päivän - 3 viikon kuluessa. Kriisijakso kestää 3 viikkoa.
Osastohoito on tarkoitettu niille lapsille tai varhaisnuorille, jotka katsotaan tutkimus- tai kriisijakson päätteeksi tarvitsevan avohoitoa tukevampaa apua mielenterveysongelmiinsa. Osastohoito sisältää omahoitajasuhteen, yhteisöhoidon, ryhmäterapian, perheterapian ja koulun/esikoulun käynnin sairaalakoulussa. Tarvittaessa lääkehoito on osa lapsen hoitoa. Hoitojakson aikana pidetään säännöllisin väliajoin hoitoneuvotteluja, joiden avulla arvioidaan lapsen hoidon edistymistä.
Lastenpsykiatrin yksikön asiakkuuteen tarvitaan lähete.
Siirry palveluunKorva -, nenä - ja kurkkutautien poliklinikka on erikoissairaanhoidon ajanvarauspoliklinikka. Muina aikoina kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan sairaalan päivystyspoliklinikalla.
Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka sekä kuuloasema sijaitsevat sairaalan kolmannessa kerroksessa.. Lisäksi potilaita hoidetaan lasten ja nuorten osastolla, osastolla B sekä leikkausosastolla. Tarvittaessa aikuisten ja lasten kuulon kuntoutusohjaajat tekevät myös koti- ja työpaikkakäyntejä.
Poliklinikalla hoidetaan kaikenikäisiä korva-, nenä- ja kurkkutauteja sairastavia potilaita. Potilaat tutkitaan ja heille laaditaan suunnitelma oireen, vaivan tai sairauden hoitamiseksi ja kuntouttamiseksi yhteistyössä eri toimintayksiköiden kanssa.
Tavoitteena on mahdollisimman korkeatasoinen ja laadukas hoito.
Voit lähettää Omasote viestin korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle. Viesti lähetetään Omasote-palvelussa, lähettäminen edellyttää kirjautumisen verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, minkä vuoksi se on tietoturvallinen viestinvälitys.
Siirry palveluunSaattohoito on palliatiivisen hoidon loppuosa, kun kuolema lähestyy. Saattohoito ajoittuu oletetun kuoleman läheisyyteen, elämän viimeisiin päiviin tai viikkoihin. Saattohoitovaiheen aikana sairauden aiheuttamia oireita hoidetaan aktiivisesti. Tärkeintä on, että potilaalla on mahdollisimman hyvä ja oireeton olo. Omaisten läsnäolo ja heidän jaksamisensa tukeminen ovat tärkeä osa elämän loppuvaiheen hoitoa.
Siirry palveluunVoit tarvita lääkärin laatimaa terveystodistusta muun muassa hakiessasi ajokorttia, lentolupakirjaa, vakuutusta tai uutta työpaikkaa. Terveystodistuksen voit pyytää yksityisen terveydenhuollon tai oman terveysaseman lääkäriltä.
Siirry palveluunKeuhkosairauksien asiakkaita ovat vaikeaa astmaa, uniapneaa, hengitysvajausta, keuhkoahtaumatautia, keuhkokudossairauksia, keuhkosyöpää ja tuberkuloosia sairastavat potilaat, siitepöly-/eläinallergiaa sairastavat siedätyspotilaat sekä työperäistä keuhkosairautta sairastavat potilaat.
Poliklinikalla tehtäviä tutkimuksia ovat keuhkofunktiotutkimukset, keuhkoputkien altistuskoe, typpioksidimittaus, hengityspainemittaus ja unirekisteröinti. Asiakkaita ohjataan yksilöllisesti keuhkosairauksiin liittyvissä asioissa sekä lääke- ja laitehoidoissa. Asiakkaat saavat keuhkosairauksien poliklinikan kautta erilaisia hengitysapuvälineitä kuten CPAP-laitteet, happirikastimet ja lääkesumuttimet.
Sisätautien, keuhkosairauksien ja neurologian osastolla A, kerroksessa 5 hoidetaan keuhkosairauksia sairastavia potilaita.
Siirry palveluunHoivayksikössä voit saada lyhytaikaista hoitoa ja hoivaa. Sinun ja omaisesi kanssa tehdään yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma. Huoneet ovat valmiiksi kalustettuja.
Lyhytaikaishoitomaksut sisältävät kaiken tarvitsemasi hoidon ja hoivan sekä lääkkeet.
Siirry palveluunKuntoutusohjauksen tavoitteena on tukea kuntoutujan itsenäistä elämää, omatoimista selviytymistä ja arkielämän sujuvuutta sekä ehkäistä pitkää laitoshoitoa. Kuntoutusohjaus on yksilöllistä, kuntoutujan ja hänen lähiyhteisönsä tarpeista lähtevää, laaja-alaista ja monipuolista tukemista neuvontaa ja ohjaamista sekä toimintamahdollisuuksiin liittyvistä palveluista tiedottamista. Kuntoutusohjaajat tekevät koti-, päiväkoti-, koulu- ja työpaikkakäyntejä sekä kartoittavat asiakkaan kokonaistilannetta.
Kuntoutusohjaaja toimii kuntoutuksen yhdyshenkilönä kuntoutukseen osallistuvien toimijoiden välillä. Kuntoutusohjaaja ohjaa, neuvoo ja tukee asiakasta ja hänen läheisiään
- kuntoutus- ja palvelusuunnitelman laatimisessa ja arvioinnissa
- palveluiden yhteensovittamisessa
- kasvatusta ja koulunkäyntiä koskevissa asioissa
- ammattiin ja työelämään liittyvissä asioissa
- elinympäristössä selviytymiseen ja esteettömyyteen liittyvissä asioissa, kuten apuvälineasioissa ja asunnon muutostöissä, sekä laatii suosituksia kuntoutus- ja sosiaaliturvapalveluissa ja ensitieto- ja sopeutumisvalmennuskursseissa
Kuntoutusohjaus on asiakkaalle maksutonta.
Siirry palveluunPotilaat tulevat poliklinikalle lääkärin lähetteellä sairaalan muista yksiköistä tai perusterveydenhuollosta. Poliklinikalla lääkäri suunnittelee tutkimukset, syöpäsairauksiin liittyvät hoidot sekä niiden jatkoseurannan yhteistyössä potilaan kanssa. Tarvittavat solunsalpaajahoidot toteutetaan päiväsairaalassa. Mahdolliset tablettihoitojen aloitus ja ohjaus toteutuvat poliklinikalla. Jos potilaan hoitoon liitetään sädehoidot, ne toteutuvat sädehoitoyksiköissä, pääasiallisesti Oulussa ja Kuopiossa.
Hoitoon liittyvissä tukipalveluissa potilaalla on käytettävissä erityistyöntekijöitä, mm. kuntoutusohjaaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, ravitsemusterapeutti, sairaalapastori ja sosiaalityöntekijä.
Hoidonporrastusohjeiston mukaisesti jatkohoito ja seuranta suunnitellaan yhteistyössä asiakkaan kanssa joko syöpätautien poliklinikalle tai muuhun terveydenhuollon yksikköön.
Siirry palveluunLasten puheterapia
Puheterapian tarkoituksena on vuorovaikutuksen, puheen, kielen ja äänen häiriöiden ennaltaehkäiseminen, tutkiminen, ohjaus, seuranta ja terapia. Tavoitteena on myös ennaltaehkäistä oppimisvaikeuksia. Tarvittaessa lapsi ohjataan jatkotutkimuksiin. Puheterapia perustuu asiakkaan, perheen ja terapeutin yhteistyöhön. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä muiden ammattiryhmien kanssa esim. päivähoito, toimintaterapeutti, lääkäri.
Puheterapeutille tullaan neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä. Asiakkaat kutsutaan käynnille kirjeitse tai puhelimitse. Puheterapiaan tulevat uudet asiakkaat voivat etukäteen tulostaa ja täyttää taustatietokaavakkeen ensikäynnille.
Aikuisten puheterapia
Aikuisten puheterapiapalvelut on kohdennettu Kajaanin terveyskeskussairaalan kuntoutusyksikön aivohalvauskuntoutujille. Kuntoutujat ohjautuvat puheterapiaan osastonlääkärin lähetteellä. Puheterapian tavoitteena on parantaa asiakkaan toiminta- ja kommunikaatiokykyä jokapäiväisessä elämässä. Puheterapia sisältää kielellis-kognitiivisten toimintojen, puhemotoristen toimintojen, äänen käytön sekä syömis- ja nielemistoimintojen arviointia, kuntoutusta ja ohjausta. Puheterapeutti toimii osana moniammatillista kuntoutustyöryhmää.
Siirry palveluunKainuun suun terveydenhuolto tarjoaa suun terveydenhuollon palveluita yksilöllisen tarpeen mukaan. Arkisin kiireetöntä hammashoitoa annetaan Kainuun hyvinvointialueen 11 hammashoitolassa sekä suu- ja leukasairauksien poliklinikassa. Arkisin klo 8–15 päivystyksellistä hammashoitoa tarjotaan kattavasti hyvinvointialueen kunnissa ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 10–15 hammashoidon päivystys tapahtuu Kainuun keskussairaalan hammaspäivystyksessä Kajaanissa.
Perusterveydenhuollossa hoidon painotus on ennaltaehkäisevässä hammashoidossa. Hoidon tarve määritetään suun kokonaishoidon tutkimuksissa ja tavoitteena hammashoidossa on suun sairauksien ehkäisy ja hoito sekä suun toimintakyvyn palauttaminen. Erikoishammaslääkäritasoista hammashoitoa hammaslääketieteen eri erikoisaloilla on tarjolla niin perusterveydenhuollon kuin erikoissairaanhoidon puolella. Erikoissairaanhoidossa toteutetaan hammashoitoa yleisanestesiassa sekä hoidetaan yleissairauden vuoksi sairaalatasoista hammashoitoa tarvitsevien potilaiden suun ja hampaiston kokonaishoito.
Siirry palveluunKainuun hyvinvointialueen terveysasemat palvelevat alueen asukkaita perusterveydenhuoltoon liittyvissä asioissa. Tarjoamme lääkäreiden sekä sairaanhoitajien palvelua sairauksien ennaltaehkäisemiseen, toteamiseen, hoitamiseen ja seurantaan. Useat terveyteesi liittyvät asiat hoituvat kätevästi sähköisesti tai puhelimitse.
Terveysaseman vastaanotoilla hoidon tarpeen arvioinnin tekee sairaanhoitaja joko puhelimitse tai vastaanotolla. Potilas saa ohjausta ja neuvontaa ja tarvittaessa hänet ohjataan:
- lääkärin vastaanotolle
- sairaanhoitajan vastaanotolle
- kansanterveyshoitajan vastaanotolle
- etälääkärinvastaanotolle
Puolangan sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Terveystalo Kuntaturva.
Siirry palveluunKotisairaalassa annetaan sairaalatasoista hoitoa kahdessa vuorossa viikon jokaisena päivänä. Kotisairaalaan tulee potilaita sairaalan osastoilta, päivystyksestä, poliklinikoilta ja muista sairaaloista lääkärin tekemän hoitosuunnitelman mukaiseen hoitoon. Hoito tapahtuu asiakkaan kotona, palvelutalossa tai hoitokodissa. Hoitoa toteutetaan yhteistyössä kotihoidon, omaisten, päiväsairaalan, poliklinikoiden, kotikuntoutuksen ja ensihoidon kanssa. Hoitojaksot ovat yleensä lyhyitä ja tilapäisiä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon.
Siirry palveluunTäysi-ikäiset kainuulaiset saavat apua mielenterveyden häiriöihin ja riippuvuusongelmiin aikuisten mielenterveys- ja riippuvuuksienhoitopalveluista. Palvelut järjestetään mahdollisuuksien mukaan kunnittain lähipalveluina avohoitopainotteisesti. Tarvittaessa tehdään kotikäyntejä. Lähetettä ei tarvita.
Hoidon tarpeen arviointi alkaa, kun asiakas, lähiverkosto tai asiakasta hoitava taho ottaa yhteyttä ja ilmaisee huolensa. Hoidon tarpeen arviointi voi käynnistyä myös kirjallisen lähetteen tai konsultaatiopyynnön perusteella. Asiakas ja tarpeen mukaan hänen lähiverkosto on mukana hoidon tarpeen arvioinnissa, hoidon suunnittelussa ja toteuttamisessa.
Avohoidon lisäksi järjestetään tarpeen mukaan kuntoutusta ja osastohoitoa.
Siirry palveluunToimintaterapia on kuntoutusta, joka perustuu toiminnan terapeuttiseen käyttöön sekä toimintaterapeutin ja asiakkaan väliseen yhteistyöhön. Toimintaterapian tavoitteena on, että asiakas voi osallistua hänelle tärkeisiin arjen toimintoihin toimintakykyyn vaikuttavista rajoituksista ja ympäristön esteistä huolimatta. Kainuun alueella palvelut on kohdennettu alle kouluikäisiin lapsiin, yli 65-vuotiaisiin neurologisiin jatkokuntoutujiin sekä pienapuvälineitä tarvitseviin asiakkaisiin. Kajaanin seudun sairaalan kuntoutusyksikössä palvelut ovat kohdennettu aikuisneurologisiin kuntoutujiin.
Toimintaterapia lapsille
Lapsi voi hyötyä toimintaterapian arvioinnista, jos lapsella on pulmia arkipäivän toiminnoissa, kuten omatoimisuustaidoissa, ruokailuissa, leikkitaidoissa ja/tai kädentaidoissa tai lapsella on keskittymättömyyttä tai pulmia kaverisuhteissa.
Toimintaterapia aikuisille
Aikuisten toimintaterapiapalvelut on kohdennettu pienapuvälineitä ja ortooseja tarvitseville asiakkaille, yli 65-vuotiaille neurologisille kuntoutujille sekä kuntoutusyksikön kuntoutujille.
Siirry palveluunTulkkipalvelu
Siirry palveluunPsykoterapeuttinen hoito antaa välineitä ratkaista psyykkisiä ongelmia ja käsitellä vaikeita ajatuksia. Se auttaa luomaan uusia ajatus- ja toimintatapoja ja ratkomaan vaikeuksia ihmissuhteissa.
Psykoterapian muotoja on monenlaisia. Keskeinen toimintatapa on keskustelu terapeutin kanssa. Terapia voi olla lyhyt- tai pitkäkestoista, ja sitä voi saada yksilö- tai ryhmämuotoisena.
Siirry palveluunLasten ja nuorten erikoisalapalveluissa tutkitaan ja hoidetaan laaja-alaisesti erilaisia lasten ja nuorten sairauksia. Palvelua annetaan pääasiassa 0 - 16 -vuotiaille lapsille ja nuorille, joiden kohdalla huomioidaan heidän kehitysvaiheensa ja sairauden tilanne ennen siirtymistä aikuisten puolelle.
Lasten ja nuorten - ja lastenneurologian poliklinikat ovat ajanvarauspoliklinikoita. Poliklinikoilla hoidetaan pääsääntöisesti Kainuun alueella asuvia 0-16-vuotiaita lapsia ja nuoria.
Lasten ja nuorten ja lastenneurologian poliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan laaja-alaisesti erilaisia lasten ja nuorten sairauksia:
- astma-, allergia ja iho-oireiset potilaat
- diabetes-, reuma-, keliakia- ja suolistotulehduspotilaat
- sydän ja endorinologiset potilaat
- yleislastentautien potilaat (mm. virtsatievaivat, kasvuun ja kehitykseen liittyvät häiriöt)
- epilepsia- ja cp-vammapotilaat, lihassairaudet, vaikeat pääsäryt
- kehitykselliset ja neuropsykiatriset häiriöt.
Lasten ja nuorten osastolla hoidetaan monien eri erikoisalojen potilaita (pediatrinen, kirurginen, neurologinen, infektio).
Vastasyntyneiden teho-osastolla on valmiudet tehohoitoon tai tehostettua tarkkailua tarvitsevan vastasyntyneen tai keskosena syntyneen vauvan seurantaan tai hoitoon.
Siirry palveluunGeriatrian erikoisalaan kuuluvat sairaudet, joiden tutkiminen, hoitaminen ja kuntoutus vaativat ikääntyneiden henkilöiden erityisongelmien tuntemusta.
Muistineuvola ja muistipoliklinikka ovat Kainuun kunnissa tarjottavaa perusterveydenhuollon toimintaa. Geriatrian poliklinikka on erikoissairaanhoidon toimintaa, jota tarjotaan Kainuun kunnissa.
Siirry palveluunMaahanmuuttajien terveydenhuoltopalvelut
Siirry palveluunFysiatrian erikoisalapalveluissa tuotetaan fysiatrian ja fysioterapian palveluja potilaiden liikkumis- ja toimintakyvyn edistämiseksi yhteistyössä eri ammattiryhmien kanssa. Fysiatrian erikoisalapalveluissa tutkitaan, hoidetaan ja kuntoutetaan potilaita, joilla on erilaisia kipuja ja ongelmia tuki- ja liikuntaelinten alueella.
Fysiatria on fysiatrin johtama lääketieteen erikoisala, joka käyttää sairauksien, vammojen ja kiputilojen diagnostiikassa tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisen anatomian, biomekaniikan ja psykosomatiikan menetelmiä. Tavoitteena on sairauksien, vammojen ja kiputilojen seurauksena syntyvien toimintahäiriöiden ehkäisy, arviointi, hoito ja kuntoutus yhteistyössä fysioterapeuttien ja muun kuntoutushenkilöstön kanssa.
Fysioterapeutit toimivat perusliikkumisen ja toimintakyvyn asiantuntijoina omilla vastuualueillaan. Fysioterapiatoimintaa toteutetaan fysiatrian, keuhkotautien, sisätautien, kirurgian, neurologian, lastentautien ja psykiatrian erikoisaloilla sekä kipupoliklinikalla. Neuvonnan, ohjauksen, terapeuttisen harjoittelun sekä manuaalisen ja fysikaalisen terapian keinoin tavoitteena on saavuttaa yhdessä asiakkaan kanssa hänelle optimaalinen liikkumis- ja toimintakyky.
Siirry palveluunPalvelua annetaan kaikenikäisille ihotautien ja allergologian erikoissairaanhoidon tutkimuksia ja hoitoa tarvitseville henkilöille. Poliklinikalla tehtäviä tutkimuksia ovat dermatologiset tutkimukset (mikroskopia, mikrobiologiset natiivi- ja värjäystutkimukset), näytteenotot (mikrobiologia, ihoparasiitit, PAD, IF), luomiseuranta (e -kuvat, dermatoskopia), dermatologiset toimenpiteet (koepala, leikkaus, nestetyppikryohoito, PDT, Dermojet ym.), allergiatestit (prick-, intrakutaani-, epikutaanikokeet, ostopalveluna RAST/immunospot/ mikrosiru) sekä suppeat ammatti-ihotautiselvitykset.
Poliklinikalla hoidettavia yleisimpiä ihotauteja ovat mm. atooppinen ihottuma, psoriasis, tulehdukselliset ihosairaudet ja ihomuutokset. Sukupuolitautien pääasiallisimpia hoitopaikkoja ovat seutujen terveysasemat. Tutkimukset, hoito ja potilasohjaus toteutetaan yhteistoiminnassa asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa. Hoitaja toteuttaa poliklinikalla lääkärin määräämät allergiatestaukset ja valohoitosarjat. Vuodeosastohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan yliopistosairaalan ihotautien vuodeosastolla.
Siirry palveluunLeikkaus- ja anestesiapalvelut tuottavat anestesia -, leikkaus- ja kivunhoidon palveluita erikoissairaanhoitoa tarvitseville potilaille. Leikkaus-anestesiayksikössä tehdään usean eri erikoisalan leikkaus- ja tähystystoimenpiteitä. Toimenpiteitä tehdään suunnitellusti arkisin, mutta myös kiireellisiin toimenpiteisiin on varauduttu kolmivuorotyöllä ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Ennalta suunniteltuihin toimenpiteisiin potilaat saapuvat joko suoraan leikkausosastolle tai vuodeosaston kautta. He kotiutuvat leikkauspäivänä tai sitä seuraavana aamuna leikkausosastolta tai myöhemmin vuodeosastolta.
Siirry palveluunMielenterveys- ja päihdepäivystys toimii Kainuun keskussairaalan yhteispäivystyksessä, vastaa päivystykselliseen hoidon tarpeen arviointiin ja kiireellisiin yhteydenottoihin koko Kainuun alueella.
Siirry palveluunKirurgian erikoisalapalvelut toteuttavat tutkimusta ja hoitoa seuraaville potilasryhmille:
- gastroenterologia + gastrokirurgia
- käsikirurgia
- lastenkirurgia
- ortopedia ja traumatologia
- neurokirurgia
- plastiikkakirurgia
- urologia
- verisuonikirurgia
- yleiskirurgia
Kirurgista hoitoa toteutetaan kirurgian poliklinikalla, osastolla B, lasten ja nuorten osastolla L sekä leikkausosastolla. Kirurgian poliklinikalla vastaanottoja pitävät erikoislääkärit ja erikoistuvat lääkärit työparinaan sairaanhoitajat. Sairaanhoitajat tekevät myös itsenäisesti tutkimuksia ja hoitotoimenpiteitä. Poliklinikalla lääkärit tekevät paikallispuudutuksessa suoritettavia pientoimenpiteitä. Poliklinikalla työskentelee myös tekonivelhoitajat ja -koordinaattori, kirurgian leikkaushoidonvaraajat, uroterapeutteja, seksuaaliterapeutti, sihteereitä sekä lääkintävahtimestari, joka vastaa muun muassa erilaisten tukien ja kipsien tekemisestä.
Kirurgian poliklinikan alaisuuteen kuuluu erikoissairaanhoidon haavahoidon poliklinikka ja jalkautunut maakunnallinen haavanhoitomalli.
Siirry palveluunFysioterapeutit auttavat ja ohjaavat sinua fyysisen toimintakyvyn ja liikkumisen haasteissa. Voit saada fysioterapeutin ohjausta esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön kipujen sekä fyysisen toimintakyvyn heikkenemisen vuoksi. Fysioterapian keinoja ovat terveyttä ja toimintakykyä edistävä ohjaus ja neuvonta, erilaiset terapiamenetelmät ja apuvälineet. Fysioterapiassa korostetaan sinun omaa aktiivisuuttasi terveytesi suhteen.
Fysioterapiapalveluita tarjotaan kaikille ikäryhmille yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Kuntien terveysasemilla fysioterapiaan pääsee sujuvasti vastaanoton hoitajan tai lääkärin tekemän palvelutarpeen arvion perusteella. Sinulla on myös mahdollisuus päästä fysioterapiaan ohjaus- ja neuvontakäynnille ottamalla yhteyttä oman terveysasemasi fysioterapiaan.
Fysioterapiassa tarjotaan rajatusti yksilöllistä ja ryhmämuotoista fysioterapeuttista liikuntaneuvontaa sekä asiakkaiden omatoimista harjoittelua tukevaa neuvontaa
Siirry palveluunHenkilötietolain mukaisesti henkilölle on annettava tieto, jos hänen henkilötietojaan kirjataan johonkin henkilörekisteriin. Henkilötietoja ovat mm. nimi- ja osoitetiedot. Lisäksi rekisteröidylle on kerrottava henkilötietojen käsittelyn tarkoituksesta, mihin tietoja säännönmukaisesti luovutetaan sekä rekisteröidyn oikeuksista. Kukin toimintayksikkö vastaa omien rekisteriselosteidensa oikeellisuudesta ja ajantasaisuudesta. Kainuun hyvinvointialue toimii rekisterinpitäjänä sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa toiminta-alueellaan.
Kainuun hyvinvointialue on rekisterinpitäjänä velvollinen oma-aloitteisesti korjaamaan, poistamaan, täydentämään tai oikaisemaan asiakirjoissaan havaitsemansa virheelliset, puutteelliset tai vanhentuneet tiedot. Asiakkaalla/potilaalla on oikeus vaatia itseään koskevan virheellisen tai puutteellisen asiakirjoihin tallennetun tiedon korjaamista, poistamista tai täydentämistä. Huoltaja voi esittää korjausvaatimuksen alaikäisen puolesta.
Omien asiakirjojen tilaaminen
Jokaisella on oikeus saada tieto häntä itseään koskevasta viranomaisen asiakirjaan tallennetuista tiedoista. Lisäksi alaikäisen huoltajalla on oikeus saada lapsensa tiedot, ellei jo varttuneempi lapsi ole niiden luovutusta kieltänyt. Kannattaa ensisijaisesti katsoa omat potilastietonsa valtakunnallisesta potilastiedon arkistosta. Kainuun sotessa, nykyisin Kainuun hyvinvointialue ,on 4.11.2014 alkaen tallennettu Kanta-arkistoon. Tietoa voi pyytää myös hoidon tai vastaanottokäynnin yhteydessä, tai tilata potilaskertomuskopioiden tilaus lomakkeella.
Vainajan tietojen luovuttaminen
Potilaslain 13 § 3 monentin 5 kohdan mukaan kuolleen henkilön elinaikaisia potilastietoja voidaan luovuttaa vain siinä laajuudessa kuin ne ovat välttämättömiä niitä pyytävän henkilön tärkeiden etujen tai oikeuksien selvittämistä tai toteuttamista varten. Pyynnössä on aina mainittava käyttötarkoitus. Tietoja voi tilata pyyntö vainajan tietojen luovuttamisesta lomakkeella.
Siirry palveluunSilmätautien poliklinikalla hoidetaan keskussairaalatasoista hoitoa vaativia silmäsairauspotilaita. Poliklinikka on ajanvarauspoliklinikka, jonne tullaan lääkärin lähetteellä.
Silmätautipotilaan elämänlaatua ja toimintakykyä edistetään toteuttamalla yksilöllistä ja kokonaisvaltaista hoitoa. Hoitokäytännöissä sovelletaan alan uusinta tietoa ja käypähoitosuosituksia. Hoitokäytännöt ovat avohoitopainotteisia.
Poliklinikalla tehdään myös silmäluomien, sidekalvon ja kyynelteiden toimenpiteitä ja laserhoitoja. Hoitajat pitävät itsenäisiä vastaanottoja.
Silmätutkimuksiin tulee varata riittävästi aikaa (noin 2-3 tuntia). Usein tutkimuksissa käytetään mustuaista laajentavia tippoja eikä autolla ajo ole sen vuoksi suositeltavaa. Ota mukaan silmälasisi ja lasiresepti.
Voit lähettää Omasote viestin silmätautien poliklinikalle.
Näkövammaisten kuntoutusohjaajat tekevät kotikäyntejä, arvioivat apuvälinetarpeet ja tekevät niistä hankinta- ja huoltopäätökset.
Siirry palveluunLaboratoriopalvelut Kainuussa tuottaa Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitos kuntayhtymä (NordLab).
Siirry palveluunPatologian laboratorio tuottaa Kainuun keskussairaalan kudos- ja solunäytepalvelut, kuntien kudosnäytepalvelut ja lääketieteelliset kuolinsyyselvitykset Kainuun alueella.
Siirry palveluunPäivystyksessä hoidetaan kiireellistä tutkimusta ja hoitoa tarvitsevia potilaita.
Siirry palveluunKipupoliklinikka tuottaa kivunhoidon palveluita asiakkaille. Se on ajanvarauspoliklinikka, jonne asiakkaat tulevat lääkärin lähetteellä. Poliklinikka sijaitsee uuden sairaalan kolmannessa kerroksessa. Henkilökuntaan kuuluvat erikoislääkäri ja sairaanhoitaja.
Siirry palveluunKehitysvammapalvelut järjestää ja tuottaa kehitysvammalain mukaisia palveluja. Kehitysvammapalveluissa tuetaan kehitysvammaisia henkilöitä ja heidän perheitään elämän eri vaiheissa. Palvelujen järjestämisessä hyödynnetään laaja-alaista ammattitaitoa eri sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen alojen kanssa.
Kainuun hyvinvointialueen kehitysvammapalveluiden työntekijät osallistuvat yhdessä kehitysvammaisen henkilön ja hänen perheensä kanssa hoidon, varhaiskuntoutuksen, opetuksen, työllistämisen, päiväaikaisen toiminnan sekä asumiseen liittyvien palvelujen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
Siirry palveluunOsasto B on kirurginen osasto, joka toimii kahdessa kerroksessa 5 ja 6 pohjoispäädyssä. Osastoon B kuuluu lisäksi kerroksessa 5 oleva infektio-osasto. Osastolla B hoidetaan ortopedisiä, traumatologisia, thorax- ja verisuonikirurgisia, virtsaelinkirurgisia (esim. eturauhas- ja virtsarakkoleikkaukset ), gynekologisia ja vatsa-alueen kirurgisia potilaita (esim. suolistoleikkaukset). Lisäksi osastollamme hoidetaan osastohoitoa tarvitsevia korva-, nenä- ja kurkkutautien, hammas- ja suukirurgisia potilaita sekä kipupotilaita. Potilaat tulevat osastolle suunnitellusti leikkauksen jälkeen tai äkillisten oireiden vuoksi päivystyksen kautta.
Koulutettujen ja asiantuntevien kirurgien ja hoitajien lisäksi hoitoonne osallistuu tarvittaessa sosiaaliohjaaja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti sekä osastofarmaseutti.
Periaatteenamme on tukea potilaan toimintakykyä ja leikkauksen jälkeistä varhaista liikkumista. Liikunta nopeuttaa leikkauksesta toipumista ja vähentää verisuonitukosten riskiä. Hengitysharjoitukset leikkauksen jälkeen tehostavat kaasujen vaihtoa keuhkoissa ja parantavat siten kudosten hapensaantia ja vähentävät liman kertymistä keuhkoputkiin.
Potilashuoneet ovat 1-2 hengen huoneita, joissa kaikissa on oma wc/kylpyhuone. Ruokailu tapahtuu osastosiivissä sijaitsevissa ruokailutiloissa aina kun se on mahdollista. Osasto kerroksissa on kuntoutuskatu, jossa on monipuoliset mahdollisuudet kuntoutua leikkauksen jälkeen. Lisäksi kuntoutuskadulla on mahdollisuus oleskeluun. Huoneessa oleva tv toimii samalla infotelevisiona, jonka kautta organisaatio viestii tärkeistä ja ajankohtaisista asioista potilaille. Potilailla on käytössä langaton wifi-yhteys.
Osastolla ei voi tupakoida (koskee myös sähkötupakkaa ja nuuskaa). Tupakoimattomuus vähentää leikkauksen jälkeistä infektioriskiä ja nopeuttaa toipumista.
Oman matkapuhelimen käyttö on sallittua. Varsinaisia vierastunteja ei ole, mutta osaston toiminnan kannalta paras aika vierailuille on klo 12–19.
Arvoesineet ja suuret rahasummat kannattaa jättää kotiin.
Siirry palveluunPsykologit toimivat eri erityisaloilla osana moniammatillisia työryhmiä sekä sosiaalipalveluiden että terveyspalveluiden alueilla. Keskeisiä psykologien työtehtäviä ovat psykologisten arviointien ja tutkimusten tekeminen, psykologisten hoitojen ja kuntoutuksen antaminen, konsultaatiot ja psykologisen tietämyksen tuominen asiakkaiden hoitoa ja kuntoutusta suunnitteleviin työryhmiin.
Psykologit voivat olla avuksi, kun tarvitaan:
• arviota oppimis- tai työkyvystä ja kuntoutuksen mahdollisuuksista • tukea lapsen ja nuoren kehitykseen ja kasvattamiseen liittyvissä asioissa • keskustelutukea elämän kriisitilanteisiin, ihmissuhdevaikeuksiin, mielen pahoinvointiin tai fyysiseen sairastamiseen liittyen • mahdollisuutta pohtia ja kehittää omia persoonallisia ajattelu- ja toimintatapoja ja oppia paremmin ymmärtämään omaa itseä • aivoperäisten, esim. puhe-, muisti- ja havaintotoimintojen häiriöiden arviota ja hoitoa
Siirry palveluunPäihdekuntoutus
Päihdekuntoutukseen voit hakeutua, kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö (alkoholi, lääkkeet, huumausaineet) huolestuttaa tai päihteistä on aiheutunut vaikeuksia tai on huoli muusta riippuvuudesta, esim. peli- tai läheisriippuvuus. Päihdekuntoutukseen kuuluu tarpeen mukaan yksilökeskusteluja, pari- ja perhekeskusteluja, ryhmämuotoista hoitoa sekä verkostotyöskentelyä. Sovitusti käynneillä toteutetaan myös ajokelpoisuuden seurantaa, lastensuojelun päihdekartoituksia sekä yhdyskuntapalveluun ja koevapauteen liittyvät päihdetunnit. Päihdekuntoutuksessa arvioidaan ja toteutetaan myös opioidikorvaushoitoa.
Mikäli tarvitset pidempiaikaista päihdekuntoutusta tai huume- ja lääkevieroitusta, tiedustele näitä oman kotikuntasi mielenterveys- ja päihdeyksiköstä. Laitoshoito on osa asiakkaalle tehtävää hoitosuunnitelmaa, joten avohoito aloitetaan aina ennen laitoskuntoutusta. Laitoskuntoutuksen jälkeinen jatkohoito suunnitellaan myös tiiviisti avohoidon kanssa. Pidempiaikaista laitoskuntoutusta voit saada ostopalveluna oman hoitosuunnitelman mukaisesti.
Katkaisuhoito
Alkoholikatkaisuhoito voidaan toteuttaa voinnin mukaan joko avokatkaisuna tai osastokatkaisuhoitona. Osastokatkaisuhoitoa antavat terveyskeskussairaalat. Avokatkaisuhoitoa voit saada mielenterveys- ja päihdepäivystyksestä tai terveysasemilta.
Siirry palveluunSisätautien hoitoa toteutetaan sisätautien ja vatsatautien poliklinikalla, päiväsairaalassa sekä sisätautien, keuhkosairauksien ja neurologian osastolla A kerroksessa 5.
Sisätautien poliklinikka on jaettu erikoispoliklinikoihin: • endokrinologian poliklinikka, esim. diabetes ja kilpirauhassairaudet • hematologian poliklinikka • infektiosairauksien poliklinikka • kardiologian poliklinikka • nefrologian poliklinikka • reumatologian poliklinikka • vatsatautien poliklinikka, gastroenterologisia sairauksia, esim. colitis ulcerosa
- yleissisätautien poliklinikka
Sisätautien, keuhkosairauksien ja neurologian osastolla A kerroksessa 5 hoidetaan sisätautisia potilaita. 3-paikkainen sydänvalvontayksikkö (CCU) toimii tehon yhteydessä.
Poliklinikalla korostuvat potilasohjaus ja yhteistoiminta potilaan ja hänen hoitoonsa osallistuvien yksiköiden ja eri ammattiryhmien kanssa.
Siirry palveluunTehohoitoa tarvitseva potilas on joutunut onnettomuuteen, sairastunut vakavasti tai ollut toimenpiteessä, jonka jälkeen hän tarvitsee tehostettua hoitoa/seurantaa.
Tehohoidossa hoidetaan kaikenikäisiä ja kaikkien somaattisten erikoisalojen vakavasti sairaita potilaita. Valvontapaikoilla hoidetaan aivoverenkiertohäiriö (AVH)- ja sydänvalvonta (CCU)-potilaita sekä eri erikoisalojen jatkuvaa seurantaa vaativia potilaita.
Siirry palveluunKainuun keskussairaalan synnytysyksikkö tarjoaa korkeatasoista, yksilöllistä ja perhekeskeistä hoitoa ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Polikliininen synnytys on meillä mahdollista tietyin edellytyksin.
Gynekologi, anestesialääkäri ja lastenlääkäri ovat tarvittaessa käytettävissä synnytyksen aikana. Meille voi tulla synnyttämään, kun raskaus on kestänyt vähintään 32 viikkoa.
Päivystyksellisissä raskauteen liittyvissä ongelmissa kuten ennenaikaisissa supistuksissa, verisen vuoden ilmaantuessa, sikiön liikkeiden vähentyessä, ennenaikaisessa lapsivedenmenossa voit ottaa ympäri vuorokauden yhteyttä synnytysyksikköön raskausviikkojen ollessa yli 22.
Synnytysvalmennusta ja synnytysyksikköön tutustumisia järjestämme säännöllisesti joka torstai klo klo 15 - 16.
Siirry palveluunAlkoholikatkaisuhoito voidaan toteuttaa voinnin mukaan joko avokatkaisuna tai osastokatkaisuhoitona. Osastokatkaisuhoitoa antavat terveyskeskussairaalat. Avokatkaisuhoitoa voit saada mielenterveys- ja päihdepäivystyksestä tai terveysasemilta. Huume- ja lääkevieroitushoitoon voit hakeutua kotikuntasi mielenterveys- ja päihdeyksikön kautta.
Siirry palveluunNeurologian yksiköt tutkivat, hoitavat ja ohjaavat neurologian erikoissairaanhoitoa tarvitsevia asiakkaita/potilaita yhteistyössä asiakkaan/potilaan ja hänen läheistensä kanssa sekä tuottavat heille kuntoutuspalveluja.
Neurologisia sairauksia ovat esimerkiksi epilepsia, aivoverenkiertohäiriöt, Parkinsonin tauti, MS-tauti, muistisairaudet ja lihassairaudet. Potilaalle voidaan tarvittaessa varata aika sairaanhoitajan, kuntoutusohjaajan, psykologin, toimintaterapeutin ja puheterapeutin vastaanotolle.
Siirry palveluunApuvälineet terveysasemilla
- Apuvälineitä lainataan yksilöllisen arvion perusteella. Liikkumista helpottavia apuvälineitä ovat esim. kävelykeppi, kävelyteline ja pyörätuoli sekä päivittäisissä toiminnoissa tarvittavat apuvälineet, kuten wc-istuimen korotus, nousutuki ja sukanvetolaite.
Apuvälineyksikkö
- Apuvälinepalvelut ovat osa asiakkaan kuntoutus- ja palvelukokonaisuutta. Apuvälineprosessi lähtee asiakkaan tarpeista ja apuvälineratkaisut tehdään yksilöllisesti. Tavoitteena on tukea asiakkaan toimintakykyä hänelle soveltuvilla ja tarkoituksenmukaisilla apuvälineillä sovittujen käytäntöjen pohjalta.
- Apuvälineprosessiin sisältyy lähetekäsittely, apuvälineiden arviointi, suunnittelu, sovitus, hankinta, lainaus ja luovutus, käytön opetus asiakkaalle ja hänen kanssaan toimivalle lähiverkostolle ja yhteistyötahoille sekä käytönseuranta.
Mistä palvelussa on kyse?
Työ- ja toimintakyvyn ja eläkemahdollisuuksien selvittely on aikuisten sosiaalityön palvelu sinulle, jolla on
• taustalla pitkäaikainen työttömyys tai • työkykyä heikentäviä terveydellisiä rajoitteita tai • keskeytyneitä kuntouttavan työtoiminnan tai työkokeilun jaksoja.
Palvelun tavoitteena on
• tutkia ja arvioida moniammatillisesti työ- ja toimintakykyäsi ja • auttaa ja ohjata sinua pääsemään tarkoituksenmukaisten palveluiden ja etuuksien piiriin (kuntoutustuki, työkyvyttömyyseläke).
Miten palvelu etenee?
Selvittely tehdään moniammatillisena yhteistyönä. Tarkoitus on muodostaa mahdollisimman monipuolinen näkemys tilanteestasi. Sen perusteella arvioidaan työ- ja toimintakykyäsi sekä esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeen saamisen mahdollisuutta.
Varsinaisen arvion työ- ja toimintakyvystä tekee aina lääkäri. Lisäksi arviointiin osallistuvat tarpeen mukaan sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä, terveydenhoitaja tai muut verkostoosi kuuluvat tahot.
Selvittelyn kuluessa:
• tutkitaan ja hoidetaan terveyttäsi: lääkärikäynnit (terveyskeskus, sairaala)) • tehdään tarvittavat tutkimukset ja hoidot • tehdään sosiaalinen selvitys • työssä suoriutumisen arviointia voidaan tehdä esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeiluna
Sosiaaliohjaaja on tukenasi. Hän
• kokoaa selvittelyssä tarvittavia tietoja ja asiakirjoja, • on tarvittaessa mukana lääkäri- ja tutkimuskäynneillä, • osallistuu tarpeen mukaan yhteistyöpalavereihin ja • opastaa ja auttaa sinua etuuksien hakemisessa.
Miten pääset palveluun?
Voit ottaa yhteyttä itse tai yhteyttä voi ottaa esimerkiksi työllisyydenhoidon asiantuntija, lääkäri, terveydenhoitaja tai muu asioittesi hoidossa auttava taho.
Siirry palveluunVoit ottaa yhteyttä, kun
- olet huolestunut omasta tai läheisesi jaksamisesta tai koet olevasi esimerkiksi ahdistunut tai masentunut
- sinua tai läheistäsi on kohdannut kriisi
- koet, että parisuhteessasi tai perheessäsi on mieltä askarruttavia huolia tai pulmia
- koet, että jokin elämässäsi oleva ongelma tai huoli on ylitsepääsemätön
- olet huolestunut omasta tai läheistesi päihteiden käytöstä (alkoholi, lääkkeet, huumausaineet)
- olet huolestunut muusta riippuvuudesta (esim. peli- ja läheisriippuvuus) tai olet saanut poliisilta määräyksen ajoterveyden seurantaan päihteiden takia. Voit tulla käymään yksin, perheesi tai ystäväsi kanssa. Teemme myös kotikäyntejä. Keskustelumme ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.
Palliatiivinen ja elämän loppuvaiheen hoito on parantumatonta, henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Palliatiivisen hoidon tavoitteena on vaalia elämänlaatua, lievittää kipua ja muita oireita sekä huomioida potilaan fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset, henkiset ja hengelliset tarpeet. Myös läheisten vointi ja jaksaminen otetaan huomioon.
Palliatiivinen hoito eli oireita lievittävä ja elämänlaatua tukeva hoito on hyvä aloittaa riittävän varhaisessa vaiheessa, kun potilaalla on todettu parantumaton, kuolemaan johtava sairaus. Oireenmukaisen hoidon kestoa ei ole rajattu ajallisesti, vaan hoito voi jatkua useita kuukausia tai vuosia. Oikeus saada palliatiivista hoitoa ei ole riippuvainen iästä tai diagnoosista, vaan se on saatavilla kaikille parantumatonta ja etenevää sairautta sairastaville. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi levinnyt syöpä, pitkälle edennyt sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, krooninen keuhkosairaus sekä etenevä neurologinen sairaus, kuten muistisairaus. Palliatiivisessa hoidossa työskennellään moniammatillisesti, tiiviissä yhteistyössä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kolmannen sektorin erityisosaajien kanssa. Palliatiivinen hoito toteutetaan tarpeiden, toiveiden ja tarkoituksenmukaisuuden perusteella esimerkiksi kotona, terveyskeskuksen vuodeosastolla, palvelu- tai ympärivuorokautisessa asumisessa tai sairaalaosastolla.
Palliatiivinen hoito jaetaan perustason hoitoon, perushoitoyksikköjen hoitoon (A-taso), erityistason hoitoon (B-taso) sekä vaativan erityistason hoitoon (C-taso). Perustason hoidolla tarkoitetaan kaikkia sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikköjä, joissa hoidetaan parantumattomasti sairaita, kuolevia potilaita/asiakkaita ja perushoitoyksiköillä (A-tasolla) tarkoitetaan terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoja, jossa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon potilaita voidaan hoitaa elämän loppuun asti. Erityistasolla (B) tarkoitetaan niitä yksiköitä, joissa elämän loppuvaiheen hoito on hoitoyksikön pääasiallista toimintaa ja henkilökunta on erikoistunut palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon. Erityistason hoitoon kuuluvat esimerkiksi kotisairaala, palliatiivisenhoidon osasto, palliatiiviset poliklinikat sekä palliatiiv. konsultaatiotiimi. Vaativan erityistason (C) palliatiiv. hoito on sijoitettu yliopistosairaaloihin ja se vastaa erityisvastuualueen palliatiiv. hoidon koordinoinnista sekä palliatiiv. tutkimuksesta.
Siirry palveluunRintamaveteraanikuntoutusta haetaan vuosittain. Rintamaveteraanien kuntoutuksesta päättää lääkäri. Rintamaveteraanien, jotka haluavat hakeutua valtion tulo- ja menoarviossa esitetyn määrärahan turvin järjestettävään kuntoutukseen, tulee hakea sitä oman kotikuntansa terveysasemalta.
Siirry palveluunVatsatautien poliklinikalla hoidetaan C-hepatiittipotilaita myös matalan kynnyksen periaatteella ilman lääkärin lähetettä. C-hepatiittia epäiltäessä tulee olla yhteydessä hepatiittihoitajanaan.
Toimenpideyksikössä (3. krs) tehdään mahalaukuntähystyksiä (gastroskopia) ja paksunsuolentähystyksiä (kolonoskopia). Toimenpideyksikössä tehdään myös kapseliendoskopioita (ohutsuolen kamerakuvantaminen), ruokatorven toiminnallisia tutkimuksia (manometriat ja pH-nauhoitukset) sekä PEG-ensiletkujen vaihtoja. Tähystyksiä voidaan tehdä myös leikkaus- ja anestesiayksikössä.
Poliklinikalla on myös lääkärien vastaanottotoimintaa. Lisäksi vatsatautien poliklinikalla työskentelee IBD-hoitaja.
Tulehduksellisia suolisairauksia (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolentulehdus eli colitis ulcerosa) sairastavien IBD-potilaiden hoito ja seuranta on Kainuussa keskitetty vatsatautien poliklinikalle. IBD-potilaat voivat tarvittaessa olla yhteydessä tulehduksellisiin suolisairauksiin liittyvissä asioissa vatsatautien poliklinikalle myös sovittujen kontrollien välillä.
Siirry palveluunTerveyssosiaalityön tavoitteena on antaa potilaalle ja läheisille psykososiaalista tukea ja etsiä yhdessä potilaan kanssa keinoja ja ratkaisuja arjessa selviytymiseen ja jaksamiseen. Sosiaalityöntekijät ja –ohjaajat arvioivat potilaskohtaisesti sosiaaliturvaetuuksien ja palveluiden tarvetta ja avustavat tarvittaessa niiden vireille laittamista sekä toimivat asiantuntijoina moniammatillisissa verkostoissa. Työssä hyödynnetään viranomais- ja yhteistyöverkostoja.
Sairastuminen, vammautuminen tai lapsen syntymä voi monella tapaa vaikuttaa potilaan ja hänen läheistensä elämäntilanteeseen. Kuolemalla voi olla vaikutusta potilaan läheisten elämäntilanteeseen. Uusi tilanne voi tuoda haasteita asumiseen, kotona selviytymiseen, alaikäisen tarvitsemaan hoitoon ja huolenpitoon, omaishoidon tarpeeseen, taloudelliseen tilanteeseen sekä työhön ja opiskeluun, tai herättää muita kysymyksiä ratkaistavaksi. Terveyssosiaalityöntekijän tai – ohjaajan kanssa voi keskustella omasta, läheisen tai perheen tilanteesta, sekä saada yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa.
Siirry palveluunLastenneurologian erikoisalapalveluissa hoidetaan ja tutkitaan pääsääntöisesti Kainuun alueella asuvia 0 - 16 -vuotiaita lapsia, jotka tarvitsevat lastenneurologisia tutkimuksia.
Lastenneurologi vastaa lasten tutkimuksista, hoidosta ja kuntoutussuunnitelmien laatimisesta yhdessä hoitohenkilökunnan ja moniammatillisen työryhmän kanssa.
Siirry palveluunRavitsemuksella on suuri merkitys terveyden edistämisessä ja sairauksien ennalta ehkäisyssä. Sairauksien hoitamisessa ravitsemus on osa kokonaishoitoa. Tehostetulla ravitsemushoidolla voidaan ehkäistä ja hoitaa vajaaravitsemusta sekä edistää sairauksista ja leikkauksista toipumista.
Ravitsemusterapeutti on ravitsemuksen asiantuntija, joka ohjaa ja tukee ruoan valintaan ja syömiskäyttäytymiseen sekä sairauksien ravitsemushoitoon liittyvissä asioissa. Ravitsemusterapeutti arvioi ravinnontarvetta sekä ohjaa sopivien elintarvikkeiden ja tarvittaessa kliinisten ravintovalmisteiden valinnoissa.
Ravitsemusterapia on asiakaslähtöistä ja yksilöllistä. Ohjaus voi tapahtua yksilö- tai ryhmävastaanotolla, puhelimitse tai etävastaanottona, tai ohjaus voi kuulua osana moniammatilliseen tapaamiseen.
Ravitsemusterapeutille tullaan terveydenhuollon ammattilaisen lähetteellä. Asiakkaat saavat kutsun käynnille kirjeitse tai puhelimitse. Perusterveydenhuollon käynnit ovat maksuttomia. Keskussairaalan ravitsemusterapiakäynnistä peritään poliklinikkakäyntimaksu.
Ravitsemusohjaus perustuu valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin, joiden tavoitteena on ylläpitää ihmisten hyvää terveyttä.
Siirry palveluunNuorten psykiatrinen sairaanhoito vastaa kainuulaisten nuorten erikoissairaanhoidon osalta nuorisopsykiatrisesta tutkimuksesta, hoidosta ja kuntoutuksesta 13 - 17-vuotiaiden nuorten osalta.
Työskentely alkaa hoidon tarpeen arvioinnilla, joka voi sisältää 1–5 tapaamiskertaa, joita sanotaan selvittelykäynneiksi. Nuoren lisäksi niihin voivat osallistua tarpeen mukaan perhe, omaiset, ystävät, koulu ja muut nuorelle tärkeät tahot. Selvittelyjakson jälkeen voidaan tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia (mm. psykologisia tutkimuksia) ja jatkaa tilanteen selvittelyä. Selvittely- ja tutkimusjakson jälkeen nuorelle annetaan hoitosuositus, kartoitetaan jatkohoitomahdollisuudet ja autetaan hoidon järjestelyissä ja tarvittaessa tehdään kuntoutussuunnitelma. Nuorisopsykiatrian poliklinikalla annettava hoito perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamukseen sekä sovittuihin tavoitteisiin.
Nuorisopsykiatrian osaston toiminta perustuu tarpeenmukaiseen psykiatriseen hoitoon, johon sisältyy eri hoitomuotojen yhdistämistä, potilaskohtaista työryhmätyöskentelyä ja hoidon jatkuvuutta yhteistyössä nuoren, hänen perheensä ja muiden tahojen kanssa. Toiminnan taustalla ovat normaaliin nuoruusiän kasvun ja kehityksen tukeminen sekä ympäröivän yhteiskunnan arvot ja säännöt.
Siirry palveluunKuvantamisen palvelusyksikkö tuottaa radiologisia tutkimuksia ja toimenpiteitä koko Kainuun alueen potilaille ja varusmiehille. Radiologian toimintaa on Kainuun keskussairaalassa ja terveysasemilla Kuhmossa, Sotkamossa, Suomussalmella ja Puolangalla.
Terveysasemilla tehdään tavanomaisia röntgentutkimuksia ja ultraäänitutkimuksia. Suomussalmen ja Kuhmon röntgeneissä tehdään lisäksi yöpolygrafiatutkimuksia. Kainuun keskussairaalassa tehdään luuntiheysmittauksia, röntgen-, magneetti-, mammografia-, tietokonetomografia- ja ultraäänitutkimuksia sekä verisuonten tutkimuksia ja pallolaajennuksia.
Muut kuvantamispalvelut Kainuun keskussairaalassa: Kliininen neurofysiologia (KNF) tutkii keskus- ja ääreishermoston sekä lihaksiston toimintaa ja sen häiriöitä sähköisin mittauksin. Lisäksi tehdään uniapnea-tutkimuksia kotirekisteröintinä (Yöpolygrafia). Kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede tuottavat radioisotoopeilla toiminnallisia gammakamerakuvauksia ja radioisotooppihoitoja. Lisäksi tehdään verenpaineen vrk-rekisteröintejä.
Siirry palveluunNaistentautienerikoisalalla hoidetaan gynekologiaan kuuluvia sairauksia kuten kasvaimia, endokrinologisia sairauksia, vuotohäiriöitä, lapsettomuutta, gynekologisia syöpäsairauksia, rintasyöpää ja virtsanpidätyskyvyn häiriöitä. Lisäksi hoidamme keskenmeno- ja raskaudenkeskeytyspotilaita. Äitiyspoliklinikalla hoidetaan raskaana olevia, jotka perussairautensa vuoksi kuuluvat äitiyspoliklinikkaseurantaan, esim. diabeetikot sekä äidit, joilla edellisessä raskaudessa, synnytyksessä tai synnytyksen jälkeen on ollut ongelmia. Asiantuntijakätilöllä on omia poliklinikkavastaanottoja: raskausdiabetes, synnytyspelko, imetysohjaus, seksuaaliterveys, sikiöseulonnat. Synnytyspelkopoliklinikalle saa ajan lähetteellä neuvolasta. Poliklinikalla voidaan käydä läpi edellistä synnytystä ja äitiä/puolisoa mietityttävät asiat. Tarvittaessa tehdään yhdessä odottajan kanssa synnytyssuunnitelma. Pelkopoliklinikan kautta saamme tarvittaessa yhteyden myös mielenterveyspuolelle, mikäli ilmenee tällaisen tuen tarvetta. Imetyspolilkinikka tarjoaa tukea raskaana olevan, synnyttäneen äidin sekä perheen imetystoiveiden, tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Poliklinikalla saa ohjausta haasteisiin, jotka liittyvät mm. maidon riittävyyteen, imemisotteeseen ja lapsen imemislakkoiluun tai imetyksen aiheuttamiin kipuihin. Seksuaaliterveyspoliklinikka toimii synnytysyksikön yhteydessä, palvelut on tarkoitettu kaikille biologiseen tai koettuun sukupuoleen katsomatta. Ajanvarausta varten ei tarvitse lähetettä, voit itse varata ajan puhelimitse (tekstiviesti - otamme sinuun yhteyttä)
Poliklinikalla korostuvat potilasohjaus, potilaan tukeminen, yhteistoiminta potilaan ja hänen perheensä sekä hoitoon osallistuvien yksiköiden sekä eri ammattiryhmien kanssa.
Kirurgian osastolla B hoidetaan gynekologisia potilaita ja rintasyöpäpolilaita.
Siirry palveluunEnsihoidon tehtävänä on äkillisesti sairastuneen potilaan kiireellisen hoidon antaminen ja tarvittaessa potilaan kuljettaminen hoitoyksikköön.
Ensihoitajat tutkivat potilaan kohteessa ja tekevät arvion, onko ambulanssikuljetukselle tarvetta. Potilasta voidaan hoitaa jo kotona ja ohjeistaa hakeutumaan tarvittaessa päivystykseen omalla kyydillä. Potilas voidaan myös ohjeistaa varaamaan aika omalle lääkärille, jos vaiva ei vaadi välitöntä hoitoa.
Ensihoidon yksiköt ovat varustettu reaaliaikaisilla GPS-paikantimilla, jolloin kiireellisissä tehtävissä hätäkeskus pystyy lähettämään lähimmän ja tarkoituksenmukaisimman yksikön kohteeseen.
Hätäkeskus on ensimmäinen linkki potilaan ja ensihoidon välillä. Hätäkeskus arvio hätäpuhelun kiireellisyyden ja hälyttää tarvittavan avun kohteeseen.
Hätäkeskus luokittelee tehtävät kiireellisiin ja ei - kiireellisiin tehtäviin. Kiireelliseen tehtävään voidaan potilaan tilan vaatiessa hälyttää kaksi ambulanssia, tai ambulanssi ja ensivasteyksikkö. Kiireetön ensihoidon tehtävä voi joutua odottamaan ambulanssia jopa 2 tuntia. Tällöin hätäkeskus on arvioinut potilaan tilan olevan vakaa ja ettei hänellä ole välitöntä peruselintoiminnon häiriötä.
Siirry palveluunTerveyskeskussairaalapalvelu on perusterveydenhuollon tasoista sairaalahoitoa.
Siirry palveluunKehitysvammapoliklinikalla tehdään tutkimuksia sekä ohjataan ja neuvotaan kaikissa kehitysvammaisuuteen liittyvissä asioissa. Kehitysvammapoliklinikan asiakkaaksi tullaan tavanomaisesti keskussairaalan siirtona kehitysvammadiagnoosin perusteella. Poliklinikalla työskentelee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu ylilääkäri, psykologi, sosiaalityöntekijä, puheterapeutti, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, kuntoutusohjaaja, kommunikaatio-ohjaaja ja osastonsihteeri.
Kehitysvammapoliklinikan työryhmä suunnittelee yhdessä kehitysvammaisen henkilön ja hänen perheensä kanssa hoitoon, varhaiskuntoutukseen, opetukseen, työllistämiseen ja asumiseen liittyviä palveluja poliklinikkakäynnin yhteydessä. Poliklinikkakäynnit toteutetaan päiväkäynteinä. Käynnin perusteella laaditaan kuntoutussuunnitelma.
Kuntoutussuunnitelma sisältää suositukset asiakkaan tarvitsemista palveluista, kuten opetuksesta, päivätoiminnoista, asumisesta ja kuntoutuksesta (esim. puhe-, fysio-, ratsastus-, musiikki-, toimintaterapiasta). Kuntoutussuunnitelmaa voidaan myös käyttää muita palveluja ja etuuksia haettaessa.
Kehitysvammapoliklinikan työryhmän jäsenet tekevät koti-, päiväkoti-, koulu- ym. käyntejä ohjaten perheitä ja lähityöntekijöitä. Lisäksi työryhmä toimii yhteistyössä mm. kehitysvammapalvelujen sosiaaliohjaajien ja -työntekijöiden, kehitysvammayksiköiden henkilökunnan ja muiden sidosryhmien kanssa. Työryhmä järjestää myös kysynnän mukaan koulutusta ja konsultaatiota kehitysvammaisten henkilöiden kanssa työskenteleville.
Kehitysvammaosasto tarjoaa kuntoutus- ja tutkimusjaksoja kainuulaisille kehitysvammaisille. Osastolla on kuusi potilaspaikkaa, joista kolme on varattu lapsille ja nuorille sekä kolme aikuisille. Osastolla työskentelee palveluesihenkilö, kolme sairaanhoitajaa sekä 11 lähihoitajan koulutuksen saanutta ohjaajaa.
Yleisimpiä hoitoon ohjautumisen syitä ovat käyttäytymisen häiriöt sekä muut psyykkiset vaikeudet. Lääkehoito, erilaiset toiminnalliset menetelmät sekä kommunikaation kehittäminen ovat oleellinen osa osastohoitoa.
Siirry palveluunOpioidikorvaushoito on tarkoitettu henkilölle, jolla on todettu opioidiriippuvuus ja joka ei ole hoidosta huolimatta pystynyt vieroittumaan opioideista. Hoidon aloittamispäätöksen tekee aina päihdelääkäri. Korvaushoito ja siihen liittyvä muu päihdehoito toteutetaan asiakkaan kotikunnassa.
Siirry palveluunTerveysmetsä on luontoalue, joka edistää luontokokemuksen avulla hyvinvointia ja terveyttä, kannustaa luonnossa liikkumiseen ja vahvistaa luontosuhdetta. Erilaisista sairauksista toipujat ja kuntoutujat voivat hyödyntää terveysmetsää omatoimisesti, tai sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ohjaamina.
Terveysmetsä sopii hyvin myös koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten opetuksen ympäristöiksi.
Luonnossa liikkumisen hyvinvointivaikutuksia
- Kunto kohenee, koska luonnossa liikutaan huomaamatta.
- Stressin tunne vähenee ja mieliala piristyy, koska luonto rentouttaa kehoa ja mieltä.
- Aistit herkistyvät ja keskittymiskyky palautuu luonnossa nopeammin.
- Kehon vastustuskyky vahvistuu, koska luonnosta saadaan vastustuskykyä tukevia mikrobeja.
- Vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa on helpompaa luonnossa kuin sisätiloissa.
Reittikuvaus Sairaalanrinteen terveysmetsä sijaitsee Kainuun keskussairaalan viereisessä metsässä. Sairaalan osoite on Sotkamontie 13, 87300 Kajaani. Reitin lähtöpiste sijaitsee parkkipaikalta 200 m päässä I- ja J-talojen välissä. Lähtöpisteessä on kartta ja infopiste.
Terveysmetsässä on 120 m pitkä puurakenteinen esteetön reitti käsijohteineen. Reitti vie esteettömälle laavulle, jossa on nuotiopaikka ja istuimia kolmessa eri korkeudessa. Nuotiopaikalla on polttopuita. Esteettömän reitin varrella on puurakenteinen levähdyspaikka, jossa on myös kolmen korkeuden istuimet sekä opaste aistiharjoitusten tekemiseen. Aluetta kiertää lisäksi noin 1 km pituinen kuntorata (talvella latu), jossa on jyrkkiä nousuja ja muita esteitä. Metsän keskellä menee polku. Kuntoreitti ja polku eivät ole esteettömiä.
Siirry palveluunMielenterveys- ja päihdepalvelujen WALK IN -palvelussa sairaanhoitaja ohjaa, neuvoo ja kuuntelee, jos sinulla tai läheiselläsi on mielenterveyteen tai päihteisiin liittyviä haasteita. Palvelu on tarkoitettu kaikille, jotka kokevat tarvitsevansa apua, myös läheisille. Palvelussa voit asioida myös nimettömänä.
Siirry palveluunLuovutettua äidinmaitoa tarvitaan Kainuun keskussairaalan synnytys- ja lastenosastolla, esimerkiksi keskosten hoidossa, sairaiden ja erityistarkkailua tarvitsevien vastasyntyneiden hoidossa lapsen kasvun ja kehityksen turvaamiseksi.
Äidinmaidon luovutuksen voi aloittaa 0- 2 kuukautta synnytyksen jälkeen. Voit jatkaa äidinmaidon luovutusta kuusi (6) kuukautta synnytyksestä.
Maidosta maksetaan vuosittain määritelty korvaus, tällä hetkellä Kainuussa korvaus on 25 €/litra.
Siirry palveluunHammashoidon päivystys:
Ympärivuorokautinen kiireellinen suun terveydenhuolto, hammaslääkäripäivystys, hammashoidon päivystys. Kiireellistä ensiapua arkena tarvitset, jos sinulla on: • turvotus • suun/leukojen alueen vamma tai tapaturma • kipu/särky • verenvuoto, esim. poiston jälkeen, joka ei lakkaa 45-60 min. painesiteellä painamisen jälkeen.
Viikonloppuisin ja arkipyhinä päivystyksessä hoidetaan potilaat, joiden hoitoa ei terveydentilaa vaarantamatta voida siirtää arkipäivään.
Kiireellistä ensiapua viikonloppuna ja arkipyhänä tarvitset, jos sinulla on: • äkillinen kova kipu, joka häiritsee unta ja johon särkylääke ei enää auta • suun alueen verenvuoto, jota ei kotikonstein saa loppumaan • voimakas turvotus, johon liittyy hengitys- ja nielemisvaikeuksia tai korkea kuume • pysyvän etuhampaan irtoaminen tapaturmaisesti • tuore hammasvamma, johon liittyy hengitys-, nielemis-, syömis- tai suun avaamis-/sulkemisvaikeuksia.
Siirry palveluunVoisiko olla Kuntoutuspuisto sijaitsee Kainuun keskussairaalan sisäänkäynnin lähellä osoitteessa Sotkamontie 13. Pysäköinti tapahtuu sairaalan maksulliselle pysäköintipaikalle. Inva-pysäköintipaikkoja löytyy sairaalan pääoven läheisyydestä. Kuntoutuspuisto on kesäaikaan avoin kaikille käyttäjille. Kuntoutuspuisto tarjoaa • mielenpolun, jonka varrelle asetettujen taulujen avulla voit tehdä erilaisia mieleen vaikuttavia harjoitteita. Tauluissa on näkövammaisia varten pistekirjoitus. • kuntolaiteita, jotka ovat normaaleja kuntosalilaitteita kevyempiä ja helppokäyttöisempiä seniorikuntoutuslaitteita. • helppokulkuiset ja esteettömät kävelyreitit viheralueineen • levähdyspenkit ja keinun • huvimajan
Siirry palveluun