Palliatiivisen hoidon palvelut

Palliatiivinen ja elämän loppuvaiheen hoito on parantumatonta, henkeä uhkaavaa sairautta sairastavan potilaan ja hänen läheistensä aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa. Palliatiivisen hoidon tavoitteena on vaalia elämänlaatua, lievittää kipua ja muita oireita sekä huomioida potilaan fyysiset, psyykkiset, sosiaaliset, henkiset ja hengelliset tarpeet. Myös läheisten vointi ja jaksaminen otetaan huomioon.

Palliatiivinen hoito eli oireita lievittävä ja elämänlaatua tukeva hoito on hyvä aloittaa riittävän varhaisessa vaiheessa, kun potilaalla on todettu parantumaton, kuolemaan johtava sairaus. Oireenmukaisen hoidon kestoa ei ole rajattu ajallisesti, vaan hoito voi jatkua useita kuukausia tai vuosia. Oikeus saada palliatiivista hoitoa ei ole riippuvainen iästä tai diagnoosista, vaan se on saatavilla kaikille parantumatonta ja etenevää sairautta sairastaville. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi levinnyt syöpä, pitkälle edennyt sydämen, maksan tai munuaisten vajaatoiminta, krooninen keuhkosairaus sekä etenevä neurologinen sairaus, kuten muistisairaus. Palliatiivisessa hoidossa työskennellään moniammatillisesti, tiiviissä yhteistyössä muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden ja kolmannen sektorin erityisosaajien kanssa. Palliatiivinen hoito toteutetaan tarpeiden, toiveiden ja tarkoituksenmukaisuuden perusteella esimerkiksi kotona, terveyskeskuksen vuodeosastolla, palvelu- tai ympärivuorokautisessa asumisessa tai sairaalaosastolla.

Palliatiivinen hoito jaetaan perustason hoitoon, perushoitoyksikköjen hoitoon (A-taso), erityistason hoitoon (B-taso) sekä vaativan erityistason hoitoon (C-taso). Perustason hoidolla tarkoitetaan kaikkia sosiaali- ja terveyspalveluiden yksikköjä, joissa hoidetaan parantumattomasti sairaita, kuolevia potilaita/asiakkaita ja perushoitoyksiköillä (A-tasolla) tarkoitetaan terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoja, jossa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon potilaita voidaan hoitaa elämän loppuun asti. Erityistasolla (B) tarkoitetaan niitä yksiköitä, joissa elämän loppuvaiheen hoito on hoitoyksikön pääasiallista toimintaa ja henkilökunta on erikoistunut palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon. Erityistason hoitoon kuuluvat esimerkiksi kotisairaala, palliatiivisenhoidon osasto, palliatiiviset poliklinikat sekä palliatiiv. konsultaatiotiimi. Vaativan erityistason (C) palliatiiv. hoito on sijoitettu yliopistosairaaloihin ja se vastaa erityisvastuualueen palliatiiv. hoidon koordinoinnista sekä palliatiiv. tutkimuksesta.

Toimintaohjeet

Toimi näin

Palliatiivinen hoitopaikka järjestetään yksilöllisesti potilaalle potilaan oireiden, sairauden ja tilanteen vaikeuden perusteella.