Palvelupolku, itsemurhavaarassa olevan nuoren hoito

Etusivu: Itsemurhavaarassa olevan tai itsemurhaa yrittäneen Nuoren (13–17-vuotiaan) hoito- ja palvelupolku

 

Nuoren tapaamiset tulee olla suunniteltuja; tiedät ajan, paikan ja työntekijän kenen kanssa tapaaminen on sovittu ja hänen yhteystietonsa sekä tiedät tämän jälkeen seuraavan sovitun ajan tai toimintasuunnitelman, jos tilanne muuttuu.

Perheellä ja läheisillä on mahdollisuus tulla mukaan hoitoprosessin tueksi hoidon suunnitteluun ja toteuttamiseen. Se voi auttaa asiasta keskustelua perheen ja läheisten kanssa sekä saada lisätietoa nuoren/perheen tilanteesta.

Masennuksen ja päihdeongelman hoito

Masennuksen tunnistaminen ja oikea-aikainen hoito ovat tärkeitä. Lääkehoito voi kuulua osana masennuksen hoitoa. Hyvä masennuksen hoito ja masennuslääkkeiden ohjeenmukainenkäyttö masentuneilla nuorilla vähentää itsetuhoisuutta ja on osana itsemurhien ehkäisyä. Myös unettomuuden hoito ja päihteettömyyteen tukeminen ovat itsemurhien ehkäisyä.

Päihdeongelmilla on suora yhteys nuorten mielenterveyteen. Mitä aikaisemmin nuori aloittaa päihteiden käytön ja mitä runsaampaa se on, sitä todennäköisemmin nuori oireilee myös muulla tavoin psyykkisesti ja kärsii jostain muusta samanaikaisesta mielenterveyden häiriöstä. Päihdekokeilut ovat nuorilla tavallisia.

Mitä on masennus ja miten hoitaa masennusta? https://www.kaypahoito.fi/khp00044

Alkoholiongelmaisen hoito

https://www.kaypahoito.fi/khp00049

Huumeongelmaisen hoito

https://www.kaypahoito.fi/khp00056

Päivystyspalvelut/Yhteispäivystys

Välitöntä nuoren hoitoon ohjausta ja hoitoon pääsyä vaativat tilanteet ovat esim.

  • akuutti itsemurhavaara
  • itsemurhayritys
  • vaikeat aistiharhat
  • akuutti vaarallisuus ympäristölle.

Akuutissa itsemurhavaarassa olevaa nuorta ei tulisi jättää yksin. Jos itsetuhoisella nuorella on ase tai hän käyttäytyy aggressiivisesti, tulisi apua hakea myös poliisilta.

Päivystyspalvelut tarjoavat hoidon tarpeen arvion 24/7. Vakavassa itsemurhavaarassa oleva henkilö kuuluu päivystykselliseen arvioon.

Itsemurhavaarassa oleva nuori tulee ohjata tai lähettää päivystyksellisesti terveydenhuollon arvioon keskussairaalan päivystykseen, joko soittamalla 116 117 ja varaamalla aika päivystykselliseen lääkäri arvioon tai kiireellisessä tapauksessa soittamalla 112.

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/palvelut/paivystyspalvelut

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/index.php/toimipisteet/yhteispaivystys

https://terveys.puolanka.fi/terveydenhuolto/paivystys

Itsemurhaa yrittäneen nuoren hoito perustuu huolelliseen tilannearvioon. Itsemurhaa yrittänyt nuori kuuluu ensihoidon kuljetettavaksi ja tulee aina arvioida erikoissairaanhoidossa. Myös keskeytyneen itsemurhayrityksen yhteydessä nuori tulee aina kuljettaa päivystykseen, vaikkei itsemurhayrityksellä olisi somaattisia seuraamuksia.  https://hyvinvointialue.kainuu.fi/ensihoito .

Itsemurhavaarassa olevan tai itsemurhaa yrittäneen nuoren arviointi päivystyksessä

Lääkäri vastaa itsemurhaa yrittäneen henkilön hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arviosta. Päivystyksessä nuoren psyykkisen voinnin arvioinnin tekevät nuorisopsykiatrian osaston psykiatrinen sairaanhoitaja yhdessä päivystyksen lääkärin kanssa huomioiden sosiaalisen tuen tarpeen. Tarvittaessa voidaan konsultoida psykiatria. Nuoren haastattelussa perheen läsnäolo on tärkeää.

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/sosiaalipaivystys

Itsemurhaa yrittänyt nuori saa somaattisen ensihoidon päivystyksessä ja vointia seurataan. Tämän jälkeen toteutuu psyykkinen tilannearvio.   Arvioinnissa käydään läpi itsemurhayritykseen johtanut tapahtumaketju nuoren itsensä kertomana. Samalla selvitetään, onko ollut aiempia itsemurhayrityksiä, ja liittyikö itsemurhayritykseen halu kuolla.

Itsemurhavaarassa ja itsemurhaa yrittäneen nuoren arvioinnissa päivystyksen lääkäri ottaa kantaa siihen tarvitaanko hoitoa osastolla, joko vapaaehtoisesti tai laaditaanko mielenterveyslain mukainen tarkkailulähete. Tarkkailulähetteellä tarkoitetaan lääkärin allekirjoittamaa lausuntoa potilaan tahdosta riippumattoman hoidon tarpeesta.

Mielenterveyslaki sallii tahdosta riippumattoman tarkkailuun ottamisen ja hoidon silloin, kun

  • potilaan todellisuudentaju on häiriintynyt
  •  hän on vaaraksi itselleen
  • ja muut mielenterveyspalvelut ovat riittämättömiä hänen hoitoonsa.               

Alle 18-vuotiailla voidaan tahdosta riippumattomaan hoitoon määräämiseen käyttää

  • vakavan mielenterveyshäiriön kriteereitä, vaikkei todellisuudentajun häiriintymistä olisi todettavissa,
  •  jos nuori on vakavan mielenterveydenhäiriön vuoksi hoidon tarpeessa siten, että hoitoon toimittamatta jättäminen olennaisesti pahentaisi hänen sairauttaan tai vakavasti vaarantaisi hänen terveyttään tai turvallisuuttaan
  • taikka muiden henkilöiden terveyttä tai turvallisuutta, ja jos mitkään muut mielenterveyspalvelut eivät sovellu käytettäviksi

Avohoito

Itsemurhavaarassa jatkohoito voi tapahtua avohoito käynteinä aiemmassa hoitopaikassa ja/tai myös nuorisopsykiatrian poliklinikalla.

Itsemurhaa yrittäneen nuoren jatkohoito voidaan useimmiten toteuttaa psykiatrisessa avohoidossa. Itsemurhaa yrittäneen nuoren avohoito on ensisijaisesti psykososiaalisten hoitojen toteuttamista.

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/nuorisopsykiatria

Alle 13-vuotiaan itsetuhoisen lapsen hoito kuuluu yleensä lastenpsykiatrialle.

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/lastenpsykiatria

Osastohoito

Päivystyksellisessä arviossa voidaan todeta, että nuori tarvitsee osastohoitoa.

Itsemurhavaarassa olevalle nuorelle voidaan tarjota psykiatrista osastohoitoa Kainuussa nuorisopsykiatrian osastolla Kajaanissa.

Osaston toiminta perustuu työskentelyyn, jossa hoito suunnitellaan yksilöllisesti nuorelle.  Nuoren läheiset osallistuvat hoidon suunnitteluun yhdessä potilaan ja hoitohenkilökunnan kanssa. Vakavassa itsemurhavaarassa olevan nuoren osastohoito; nuoren kohtaaminen, suojelu ja kontrolli ehkäisevät itsemurhia.

Tarvittaessa voidaan arvioida osastohoidon tarvetta Oulun yliopistollisessa sairaalassa psykiatrian osastolla lääkärin lähetteellä.

Kainuun sote, NUORISOPSYKIATRIAN OSASTO

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/toimipisteet/nuorisopsykiatrian-osasto

Käypä hoito esite potilaalle: Itsemurhayritys voi koskettaa ketä vain – kaikki voivat auttaa

https://www.kaypahoito.fi/xmedia/khp/khp00131.pdf