Nuorisopsykiatrian erikoisalapalvelut
Nuorten psykiatrinen sairaanhoito vastaa kainuulaisten nuorten erikoissairaanhoidon osalta nuorisopsykiatrisesta tutkimuksesta, hoidosta ja kuntoutuksesta 13 - 17-vuotiaiden nuorten osalta.
Työskentely alkaa hoidon tarpeen arvioinnilla, joka voi sisältää 1–5 tapaamiskertaa, joita sanotaan selvittelykäynneiksi. Nuoren lisäksi niihin voivat osallistua tarpeen mukaan perhe, omaiset, ystävät, koulu ja muut nuorelle tärkeät tahot. Selvittelyjakson jälkeen voidaan tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia (mm. psykologisia tutkimuksia) ja jatkaa tilanteen selvittelyä. Selvittely- ja tutkimusjakson jälkeen nuorelle annetaan hoitosuositus, kartoitetaan jatkohoitomahdollisuudet ja autetaan hoidon järjestelyissä ja tarvittaessa tehdään kuntoutussuunnitelma. Nuorisopsykiatrian poliklinikalla annettava hoito perustuu vapaaehtoisuuteen, luottamukseen sekä sovittuihin tavoitteisiin.
Nuorisopsykiatrian osaston toiminta perustuu tarpeenmukaiseen psykiatriseen hoitoon, johon sisältyy eri hoitomuotojen yhdistämistä, potilaskohtaista työryhmätyöskentelyä ja hoidon jatkuvuutta yhteistyössä nuoren, hänen perheensä ja muiden tahojen kanssa. Toiminnan taustalla ovat normaaliin nuoruusiän kasvun ja kehityksen tukeminen sekä ympäröivän yhteiskunnan arvot ja säännöt.
Verkkoasiointi
Nuorisopsykiatrian osasto
Nuorisopsykiatrian osasto sijaitsee Keskussairaalan alueella E-osa, ovi E2.
Toimintaohjeet
Toimi näin
Kiireettömään hoitoon hakeudutaan lääkärin lähetteellä, (poikkeustilanteissa kuraattorin, terveydenhoitajan, perheneuvolan, sosiaalitoimi/ lastensuojelun lähetteellä), nuoren itsensä tai hänen lähiverkostonsa yhteydenoton perusteella.
Yksikössä noudatetaan valtakunnallisia hoitotakuuseen kuuluvia hoitoon pääsyn perusteita (www.stm.fi).
Kiireelliseen hoitoon hakeudutaan:
• virka-aikana yhteydenotto Lanu-työryhmään, virka-ajan ulkopuolella yhteydenotto päivystyspoliklinikalle • Lanu-työryhmä (toimii nuorten päivystystyöryhmänä) • vastaa nuorten ja heidän perheidensä akuuttiin huoleen, toimien joustavasti ja liikkuvasti • tekee välimaaston palveluna (perustason ja erikoissairaanhoidon välillä) hoidon tarpeen arviointia • Osallistuu tarpeenmukaiseen hoitoon perustason ja poliklinikan työntekijöiden kanssa.