Päihdekuntoutus
Päihdekuntoutus
Päihdekuntoutukseen voit hakeutua, kun oma tai läheisen päihteidenkäyttö (alkoholi, lääkkeet, huumausaineet) huolestuttaa tai päihteistä on aiheutunut vaikeuksia tai on huoli muusta riippuvuudesta, esim. peli- tai läheisriippuvuus. Päihdekuntoutukseen kuuluu tarpeen mukaan yksilökeskusteluja, pari- ja perhekeskusteluja, ryhmämuotoista hoitoa sekä verkostotyöskentelyä. Sovitusti käynneillä toteutetaan myös ajokelpoisuuden seurantaa, lastensuojelun päihdekartoituksia sekä yhdyskuntapalveluun ja koevapauteen liittyvät päihdetunnit. Päihdekuntoutuksessa arvioidaan ja toteutetaan myös opioidikorvaushoitoa.
Mikäli tarvitset pidempiaikaista päihdekuntoutusta tai huume- ja lääkevieroitusta, tiedustele näitä oman kotikuntasi mielenterveys- ja päihdeyksiköstä. Laitoshoito on osa asiakkaalle tehtävää hoitosuunnitelmaa, joten avohoito aloitetaan aina ennen laitoskuntoutusta. Laitoskuntoutuksen jälkeinen jatkohoito suunnitellaan myös tiiviisti avohoidon kanssa. Pidempiaikaista laitoskuntoutusta voit saada ostopalveluna oman hoitosuunnitelman mukaisesti.
Katkaisuhoito
Alkoholikatkaisuhoito voidaan toteuttaa voinnin mukaan joko avokatkaisuna tai osastokatkaisuhoitona. Osastokatkaisuhoitoa antavat terveyskeskussairaalat. Avokatkaisuhoitoa voit saada mielenterveys- ja päihdepäivystyksestä tai terveysasemilta.
Verkkoasiointi
Puolangan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteystiedot
Puolangan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteystiedot -verkkosivu
Toimintaohjeet
Toimi näin
Avo- ja laitospäihdekuntoutukseen voit hakeutua ottamalla yhteyttä oman kotikuntasi mielenterveys- ja päihdeyksikköön. Avokatkaisuhoitoa voit hakea mielenterveys- ja päihdepäivystyksestä Kajaanista sekä terveysasemilta. Osastokatkaisuhoitoon voit hakeutua keskussairaalan päivystyspoliklinikan, mielenterveys- ja päihdepäivystyksen, oman kotikuntasi mielenterveys- ja päihdeyksikön ja terveysasemien lääkäreiden kautta. Huume- ja lääkevieroitushoidon järjestämiseksi ota yhteyttä kotikuntasi mielenterveys- ja päihdeyksikköön.