Kehitysvammaisten tutkimus- ja kuntoutuspalvelut
Kehitysvammapoliklinikalla tehdään tutkimuksia sekä ohjataan ja neuvotaan kaikissa kehitysvammaisuuteen liittyvissä asioissa. Kehitysvammapoliklinikan asiakkaaksi tullaan tavanomaisesti keskussairaalan siirtona kehitysvammadiagnoosin perusteella. Poliklinikalla työskentelee moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu ylilääkäri, psykologi, sosiaalityöntekijä, puheterapeutti, toimintaterapeutti, fysioterapeutti, kuntoutusohjaaja, kommunikaatio-ohjaaja ja osastonsihteeri.
Kehitysvammapoliklinikan työryhmä suunnittelee yhdessä kehitysvammaisen henkilön ja hänen perheensä kanssa hoitoon, varhaiskuntoutukseen, opetukseen, työllistämiseen ja asumiseen liittyviä palveluja poliklinikkakäynnin yhteydessä. Poliklinikkakäynnit toteutetaan päiväkäynteinä. Käynnin perusteella laaditaan kuntoutussuunnitelma.
Kuntoutussuunnitelma sisältää suositukset asiakkaan tarvitsemista palveluista, kuten opetuksesta, päivätoiminnoista, asumisesta ja kuntoutuksesta (esim. puhe-, fysio-, ratsastus-, musiikki-, toimintaterapiasta). Kuntoutussuunnitelmaa voidaan myös käyttää muita palveluja ja etuuksia haettaessa.
Kehitysvammapoliklinikan työryhmän jäsenet tekevät koti-, päiväkoti-, koulu- ym. käyntejä ohjaten perheitä ja lähityöntekijöitä. Lisäksi työryhmä toimii yhteistyössä mm. kehitysvammapalvelujen sosiaaliohjaajien ja -työntekijöiden, kehitysvammayksiköiden henkilökunnan ja muiden sidosryhmien kanssa. Työryhmä järjestää myös kysynnän mukaan koulutusta ja konsultaatiota kehitysvammaisten henkilöiden kanssa työskenteleville.
Kehitysvammaosasto tarjoaa kuntoutus- ja tutkimusjaksoja kainuulaisille kehitysvammaisille. Osastolla on kuusi potilaspaikkaa, joista kolme on varattu lapsille ja nuorille sekä kolme aikuisille. Osastolla työskentelee palveluesihenkilö, kolme sairaanhoitajaa sekä 11 lähihoitajan koulutuksen saanutta ohjaajaa.
Yleisimpiä hoitoon ohjautumisen syitä ovat käyttäytymisen häiriöt sekä muut psyykkiset vaikeudet. Lääkehoito, erilaiset toiminnalliset menetelmät sekä kommunikaation kehittäminen ovat oleellinen osa osastohoitoa.
Verkkoasiointi
Kainuun Omasote
Omasote on hyvinvoinnin ja terveyden palvelukanava, jonka kautta voit hoitaa kiireettömiä asioita ajasta ja paikasta riippumatta.
Kehitysvammapoliklinikka
Kehitysvammapoliklinikan verkkosivu
Kehitysvammaosasto
Osasto tarjoaa kuntoutus- ja tutkimusjaksoja kainuulaisille kehitysvammaisille.
Toimintaohjeet
Toimi näin
Kehitysvammapoliklinikalle hakeudutaan ottamalla yhteyttä kehitysvammapoliklinikan sosiaalityöntekijään. Yhteyttä voi ottaa myös suoraan muihin kehitysvammapoliklinikan työryhmän jäseniin. Kehitysvammapoliklinikan palveluja annetaan kehitysvammaisille henkilöille, heidän perheilleen ja muille yhteistyötahoille. Palvelut ovat käyttäjille maksuttomia.
Osastohoidon tarpeen arvioi aina kehitysvammapoliklinikan ylilääkäri. Suunnittelemme ja totutamme tutkimus-/kuntoutusjaksoa yhdessä asiakkaan ja hänen läheistensä kanssa yhteistyössä kehitysvammapoliklinikan moniammatillisen työryhmän kanssa. Osastojakson aikana pidetään säännöllisesti hoitoneuvotteluja ja suunnitellaan potilaan hoitoa ja kuntoutusta yhdessä läheisten ja/tai asumisyksikön henkilöstön kanssa. Hoitojakson pituus arvioidaan yksilöllisesti, mutta yleensä jakso kestää kahdesta viikosta kuukauteen.