Vinkit hyvään uneen

Unen merkitys hyvinvoinnille

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miten tekemäsi valinnat vaikuttavat uneesi? Päivän rytmi, ruokailutottumukset, liikunta ja rentoutuminen luovat pohjan levolliselle unelle. Päivittäiset valintamme vaikuttavat suoraan unen laatuun.

Uni on keholle ja mielelle korvaamatonta laatuaikaa, joka tukee oppimista, palautumista ja hyvinvointia. Älä tingi unestasi – anna itsellesi riittävästi aikaa nukkua!

Tukevatko arjen rutiinisi palauttavaa unta vai nakertavatko kiire, stressi ja epäsäännölliset tavat sitä huomaamatta? Tee arjestasi unesi paras tukija.

Vinkkejä hyvään uneen:

  • Säännöllinen unirytmi. Mene nukkumaan ja herää suhteellisen samaan aikaan joka päivä. Mikäli tarvitset päiväunia, pyri pitämään ne lyhyinä (10–20 min), jolloin ne virkistävät ,mutta eivät häiritse seuraavan yön unta. Älä kerrytä univelkaa, sillä univelka ei helpota nukahtamista.
  • Rauhoittava iltarutiini. Vältä ruutuaikaa, raskasta liikuntaa ja stressaavia asioita ennen nukkumaanmenoa
  • Mukava nukkumisympäristö. Pidä makuuhuone viileänä, pimeänä ja hiljaisena. Panosta hyvään patjaan ja tyynyyn.
  • Terveellinen ruokavalio. Syö kevyesti illalla, vältä alkoholia, kahvia, teetä, energiajuomia ja raskaita aterioita ennen nukkumaanmenoa.
  • Liikunta päivän aikana. Säännöllinen liikunta auttaa nukkumaan paremmin, mutta vältä rankkaa treeniä myöhään illalla. Liikunta olisi hyvä ajoittaa siihen vuorokauden aikaan, jolloin on virkeimmillään, eli aamupäivään tai alkuiltaan kello 17–20 aikaan. Kuntoilumyöhään illalla pitää virkeänä ja vaikeuttaa nukahtamista.
  • Stressinhallinta. Rentoudu ennen nukkumaanmenoa esimerkiksi lukemalla tai tekemällä hengitysharjoituksia. Älä mene nukkumaan huolissasi, kiihtyneenä tai hermostuneena. Nukkumaan mennessä voit kirjata listalle yksittäisiä mieltä painavia asioita, joita hoidat esimerkiksi seuraavan päivän aikana.
  • Luonnonvalo ja raitis ilma. Vietä aikaa ulkona päivän aikana, erityisesti aamuisin, jotta vuorokausirytmisi pysyy tasapainossa.
  • Ei torkuttamista. Yritä herätä heti herätyskellon soitua, jotta kehosi tottuu säännölliseen heräämiseen.
  • Riittävästi unta. Varaa unelle tarpeeksi aikaa! Aikuisille suositellaan yleensä 7–9 tuntia yössä.
  • Huomioi uni. Uneen ja palautumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota silloin, kun arki on epäsäännöllistä esimerkiksi epäsäännöllisten työaikojen vuoksi.
  • Anna unen tulla. Jos uni ei tule 15–30 minuuttiin, nouse ylös ja mene toiseen huoneeseen. Älä kuitenkaan laita valoja tai tee sellaista mikä voisi virkistää. Kun tunnet olevasi unelias, palaa takaisin vuoteeseen nukkumaan.
  • Näillä pienillä teoilla voit parantaa suuresti unen laatua!
hyvinvointi

Huolihetki-menetelmä

Unen itse- ja omahoito

DIHYTE - Digitaalisuuden optimointi Kainuussa

Toteutusaika: 11.1.2016 - 31.12.2017
Hankkeen hallinnoija: Kainuun Etu Oy
Hankkeen kokonaisbudjetti: 398 000 €
Kainuun soten budjetti:  41 664 €

Rahoitus: EAKR 70%, yksityinen rahoitus 10%, Kainuun sote 10%, Kainuun Etu Oy 10%

Hankekuvaus

Digitalisaation optimointi Kainuussa - Hyvinvointi ja Terveys (DIHYTE) –hankkeessa edistetään Kainuun sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluita ja niiden kehittämistä sekä uusien toimintatapojen omaksumista.

Hankkeen tavoitteet

Digitaalisten hyvinvointi- ja terveyspalveluiden kehittäminen Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Kainuun sote), Kainuun Etu Oy:n, paikallisten oppilaitosten, yksityisien hoivapalveluyritysten sekä ICT- alan yritystenyhteistyönä tavoitteena kustannustehokkaammat ja innovatiiviset sekä entistä monipuolisemmat sosiaali- ja terveyspalvelut Kainuuseen.

Hankkeen päätavoite on edistää ja kehittää digitaalisia palveluita sekä sisältöä sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluissa (yksityinen/julkinen). Hankkeessa edistetään myös uusien toimintatapojen hakemista ja omaksumista, millä saavutetaan tuottavuus- ja tehokkuushyötyjä sekä lisätään toimijoiden ja uusien palveluiden näkyvyyttä ja saatavuutta.

Hankkeen keskeiset sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluiden optimointikohteet

1. Virtuaalipalvelut

Edistetään palvelujen ja sisällön tuottamista virtuaalisesti. Ne voivat tarkoittaa eri kohderyhmille tuotettuja palveluita esim. julkiset palvelut (KELA) tai yleiset esim. jonkin kolmannen osapuolen tuottamat yleiset palvelut tai sosiaali- ja hoivapalveluiden piirissä olevat virtuaaliset etäpalvelut (esim. neuvonta, seuranta, aktivointi, muistutus ja erilaiset muut tukipalvelut).

2. Omamittaaminen

Omamittaamisella edistetään ja kehitetään kansalaisten omahoitoa, omahoitoon liittyviä palveluita ja ratkaisuja (edistetään esim. kansalaisten sähköisten terveystarkastuksien tuntemusta ja käyttöä, omamittaamiseen liittyviä laitteita sekä luodaan edellytyksiä digitaalisten terveystilien laajempaan hyödyntämiseen julkisella ja yksityisellä sektorilla).

3. Älykäs ympäristö

Älykkään ympäristön kehittäminen sisältää mm. nykyisten, käytössä olevien ohjelmistojen syvällisen hyödyntämisen, hoivatietoketjun kehittämiseen liittyen digitaalisen työkalun kehittämisen olemassa oleviin ympäristöihin (kustannussäästö), hyötypelien kehittämisen, nykyisten jo käytössä olevien palveluportaalien edelleen kehittämistä sekä uusien innovoimista sekä sensoriteknologian ja robotiikan hyödyntämistä. Selvitetään mahdollisten terveystietomassojen hyödyntämistä (BigData) sekä 3D-teknologian tuomia mahdollisuuksia alueen hoivatoimijoiden lähipalveluihin.

Yhteystiedot:

Emma Niskasaari, projektikoordinaattori
Puh. 044 797 5321
emma.niskasaari@kainuu.fi
Käyntiosoite:  Linnankatu 6, 2. krs., Kajaani
Postiosoite: PL 400, 87070 Kainuu

Sisko Tolonen, projektityöntekijä
Puh. 044 797 4050
sisko.tolonen@kainuu.fi 

Digitalisaatio kehittämishanke hyvinvointi