Ravitsemus hyvinvoinnin tukena
Terveellinen ja herkullinen ruoka edistää hyvinvointia monin eri tavoin. Ravitsemuksella on suuri merkitys terveyteen ja syömällä hyvin voit vaikuttaa sekä fyysiseen että psyykkiseen toimintakykyysi.
ravitsemus hyvinvointiTerveyttä edistävän ruokavalion voi koostaa monin eri tavoin huomioiden monipuolisuuden, säännöllisyyden, riittävyyden sekä joustavuuden. Tärkeintä terveellisessä syömisessä on kiinnittää huomiota ruokavalion kokonaisuuteen, ei yksittäisiin ruoka-aineisiin.
Viralliset kansalliset ravitsemussuositukset. Tietyille väestöryhmille (esim. lapsille, nuorille ja ikääntyneille) on annettu täydennetyt ravitsemussuositukset, joissa otetaan huomioon heidän erityistarpeensa.
Ravitsemus- ja ruokasuositukset - Ruokavirasto
Imeväisikäiset ja lapset - Ruokavirasto
Raskaana olevat ja imettävät - Ruokavirasto
Vegaaninen ruokavalio - Ruokavirasto
Elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli
Ravitsemuspolulta löytyy ajantasaista tietoa ja käytännön vinkkejä terveyttä ja kestävyyttä edistävistä ruokavalinnoista:
Ravitsemuspolun etusivu - Ravitsemuspolku
Verkkokurssi terveellisestä ravitsemuksesta, jonka avulla tutustut terveyttä edistävän syömiseen:
Terveyttä edistävän ravinnon ABC - Omahoito
Verkkokurssi terveellisestä ravitsemuksesta, joka tarjoaa käytännön työkaluja sekä vinkkejä terveelliseen syömiseen:
Miten syön terveellisesti - Omahoito
Verkkokurssi suolasta ja sen vaikutuksesta terveyteen:
Mikä ruokavaliossasi toimii jo hyvin? Mietityttääkö saatko riittävästi tai liian vähän jotain ruokavaliostasi?
Näiden testien avulla voit arvioida ruokavaliotasi ja saada palautetta sekä vinkkejä muutosten tekemiseen.
Painonhallinnalla tarkoitetaan terveellisen, mielekkään ja tasapainoisen elämäntavan ylläpitämistä. Se ei ole vain painon pudottamista, vaan osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä.
Tärkeää on miettiä pysyviä elintapamuutoksia, eikä nopeaa painon laskua. Tavoitteina voi olla esimerkiksi pysyvien terveellisten ruokailu- ja liikuntatottumuksien luominen sekä arjessa paremmin jaksaminen. Elintapojen muutokset kannattaa aloittaa pienin askelin, jotta muutokset onnistuvat ja motivoivat.
Tietoa ja tukea painonhallintaan
Painonhallinnan itsehoito-ohjelma (edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi ja tunnistautumista joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella).
Verkkokurssi elämäntapojen muuttamisen tueksi. Sopii sinulle, jolla on kohonnut verenkolesteroli, verensokeri, verenpaine ja/tai ylipainoa.
Syömisongelmilla tarkoitetaan henkilön kokemia syömiseen liittyviä haasteita, jotka usein haittaavat elämää. Syömisen ja kehonkuvan haasteista voi kärsiä kaikenkokoiset ja -ikäiset henkilöt, eikä ongelmat usein näy ulospäin. Vakavien syömiseen liittyvien ongelmien kohdalla, tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.
Mielenterveystalon syömisongelmien omahoito-ohjelma tarjoaa tietoa syömiseen ja kehonkuvaan liittyvistä ongelmista sekä välineitä niiden selättämiseen.
Tervetuloa syömisongelmien omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi
Ahminnan omahoito-ohjelma sopii sinulle, jos koet, että syömisesi on hallitsematonta ja siihen liittyy haastavia tunteita ja auttaa askel askeleelta löytämään tasapainoisemman suhteen ruokaan.
Tervetuloa ahminnan omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi
Tietoa, tukea ja keinoja hallitsemattomaan syömiseen.
Ähky | Apua hallitsemattomaan syömiseen | ÄHKY®.fi
Syömishäiriöliiton sivuilta löytyy tietoa ja tukea sekä sairastuneelle että läheisille.
Yhdessä syöminen tuo perheen yhteen sekä luo iloa, ja lapsuudessa opitut terveelliset elintavat kantavat pitkälle. Yhteiset ruokailuhetket eivät tarjoa vain fyysistä ravintoa vaan arvokkaita yhteisiä hetkiä sekä lapselle mallin tasapainoisesta syömisestä.
Monipuolisesti tietoa ja vinkkejä lapsiperheiden ruokailuun liittyen. Esim. oman perheen hyvinvointipolku, vinkkejä kasvisten lisäämiseen sekä paljon helppoja reseptejä.
Tutustu Neuvokas perhe -sivuun.
Neuvoja eri-ikäisten lasten ruokailuun liittyen.
Tutustu Omaperhe.fi-sivustoon.
Marttojen sivustolta löytyy tietoa, vinkkejä ja reseptejä lapsiperheiden ruokailuun liittyen.
Lue lisää marttojen vinkkejä lapsiperheen ruoasta.
Mielenterveystalon omahoito-ohjelma auttaa taapero- ja leikki-ikäisten syömispulmissa, kun syömiseen liittyy huolta tai kaipaa tukea ruokailutilanteiden haasteisiin.
Tervetuloa lasten syömisongelmien omahoito-ohjelmaan! | Mielenterveystalo.fi
Ravitsemus on yhteydessä ikääntyneiden terveyteen ja toimintakykyyn. Hyvä ravitsemustila ehkäisee sairauksia, nopeuttaa niistä toipumista, edesauttaa kotona asumista sekä parantaa vireyttä ja elämänlaatua. Säännöllinen ruokailu myös rytmittää päiviä ja yhdessä syöminen lisää iloa.
Gery ry:n Voimaa ruuasta -sivuilta löytyy ikääntyneiden ravitsemukseen liittyen tietoa, testejä, videoita sekä reseptejä.
Voimaa ruuasta - Voimaa ruuasta
Ruokaviraston sivustolta löytyy ikääntyneiden ravitsemukseen liittyen tietoa, luentotallenteita ja ruokaohjeita.
Sydänliiton luentotallenteet ja lyhyet videot monipuolisesti eri ravitsemuksen osa-alueista
Kuluttajaliiton (Syö hyvää) lyhyet videot eri aiheista
Gerontologinen ravitsemus ry:n lyhyet tieto- ja reseptivideot ikääntyneiden ravitsemukseen
Ruokaviraston luentotallenteet ikääntyneiden ravitsemukseen (sivun alareunassa)