Palvelupolku, itsetuhoisen aikuisen hoidolliset ja sosiaalisen tuen palvelut

Etusivu: Itsemurhavaarassa olevan tai itsemurhaa yrittäneen työikäisen hoito- ja palvelupolku

 

Itsetuhoisuudella tarkoitetaan pyrkimystä tai käyttäytymistä, johon sisältyy itsensä vahingoittaminen tai tarkoituksellinen henkeä uhkaavan riskin ottaminen. Itsetuhoisuus voi ilmetä itsemurha-ajatuksina, itsemurhasta puhumisena, keskeytyneenä itsemurhayrityksenä, itsemurhayrityksenä tai itsemurhana. Itsemurha-ajatukset voivat vaihdella hetkellisistä ja jäsentymättömistä mielikuvista pitkäaikaisiin ja yksityiskohtaisiin itsemurhasuunnitelmiin.

Hoidolliset tuet

Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon hoi­don tar­peen ar­vioin­nin terveysasemien tai työterveyshuollon vastaanotoilla te­kee sai­raan­hoi­ta­ja jo­ko pu­he­li­mit­se tai vas­taa­no­tol­la. Asiakas saa oh­jaus­ta ja neu­von­taa ja tar­vit­taes­sa hä­net oh­ja­taan:
- lää­kä­rin vas­taa­no­tol­le
- sai­raan­hoi­ta­jan vas­taa­no­tol­le
- kan­san­ter­veys­hoi­ta­jan vas­taa­no­tol­le
- etä­lää­kä­rin­vas­taa­no­tol­le

 - työpsykologinvastaanotolle
- fy­sio­te­ra­peu­tin suo­ra­vas­taa­no­tol­le, esimerkiksi kivun hoidossa

– mielenterveys- ja päihdeyksikön työntekijän vastaanotolle

Terveysasemat, hoitoon hakeutuminen ja vastaanottojen yhteystiedot:

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/hoitoon-hakeutuminen

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/vastaanottojen-yhteystiedot-0

Itsetuhoisen henkilön tapaamiset tulee olla suunniteltuja; tiedät ajan, paikan ja työntekijän kenen kanssa tapaaminen on sovittu ja hänen yhteystietonsa sekä tiedät tämän jälkeen seuraavan sovitun ajan tai toimintasuunnitelman voinnin huonontuessa. Perheellä ja läheisillä on mahdollisuus tulla mukaan tueksi hoidon suunnitteluun ja toteuttamiseen. On merkityksellistä, että useampi henkilö jakaa huolen ja voi antaa tukea itsetuhoiselle henkilölle.

Työterveyshuolto

Työterveyshuolto kuuluu työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuolto on toimintaa, jonka järjestää ja kustantaa työnantaja. Työnantajan on järjestettävä lakisääteinen ehkäisevä työterveyshuolto. Lakisääteiseen työterveyshuoltoon kuuluvat työhön liittyvät terveystarkastukset, työpaikkaselvitys, työkyvyn tukeminen ja sairauksien tai oireiden selvittely, joilla on yhteyttä työhön.

Sairaanhoidon järjestäminen työterveyshuollonpalveluna on työnantajalle vapaaehtoista. Työnantajasi ja työterveyshuollon palveluntuottaja ovat yhdessä suunnitelleet työpaikan tarpeisiin perustuvan työterveyshuollon sisällön ja toimet. Työssä olevat saavat tietoa omista työterveyshuollonpalveluista ja yhteystiedoista työnantajalta.

Kainuunmeren työterveyshuolto

https://kmtt.fi/

https://terveys.puolanka.fi/tyoterveyshuolto

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on julkaisut materiaalia Itsemurhien ehkäisemiseksi työpakoilla.https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/130792/THL_TT_Itsemurhien_ehkaisy_tyopaikalla_verkko.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut tarjoavat yli- 18- vuotiaalle hoitoa mielenterveyden pulmissa sekä päihdeongelmissa. Mielenterveys- ja päihdepalveluihin voi olla yhteydessä, kun itsellä tai läheisellä tulee huoli itsetuhoisuudesta, psyykkisestä voinnista tai päihteidenkäytöstä. Avo­hoi­to­käyn­nit ovat mak­sut­to­mia ei­kä eril­lis­tä lä­he­tet­tä tar­vi­ta.  Ma–to klo 8–16, pe klo 8–15, yh­teys ko­ti­kun­nan mie­len­ter­veys­pal­ve­lui­hin ja riip­pu­vuuk­sien hoi­toon.

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/kuntien-yksikot-mt-paihteet-ja-riippuvuudet-paivystys-0

https://terveys.puolanka.fi/terveydenhuolto/mielenterveyspalvelut

Mielenterveys- ja päihdepäivystys

Mielenterveys- ja päihdepäivystys tarjoaa apua ja tukea itsemurhavaarassa, äkillisesti muuttuneessa mielialan heikentymisessä, kriisitilanteissa sekä päihteiden käytön avokatkaisuhoidossa arkisin, vii­kon­lop­pui­sin ja ar­ki­py­hi­nä. Mie­len­ter­veys- ja päih­de­päi­vys­tys, toi­mii Kai­nuun kes­kus­sai­raa­lan yh­teis­päi­vys­tyk­ses­sä (Sot­ka­mon­tie 13), puh. 044 790 0051 (voi jät­tää vies­tin ta­kai­sin­soit­toa var­ten) tarjoten päivystyspalveluita koko Kainuun asukkaille.

Sosiaalinen tuki

Sosiaalinen tuki on aikuisen kokonaisvaltaista tukemista arjessa pärjäämisessä, syrjäytymisen ehkäisemisessä ja talouden hallinnassa. Aikuissosiaalipalveluiden tehtävänä on Kainuun aikuisväestön hyvinvoinnin edistäminen, itsenäisen selviytymisen tukeminen ja taloudellisen turvallisuuden takaaminen. Aikuissosiaalityössä autetaan sosiaalisen tai taloudellisen tuen tai palvelun tarpeessa olevia kuntalaisia. Aikuissosiaalityössä palvellaan täysi-ikäisiä, yksinasuvia tai perheellisiä asiakkaita.

Sosiaalisen palvelun- ja tuen arviointi voi tapahtua puhelimitse, etävastaanottona tai paikan päällä sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaan luona. Aikuisen kanssa etsitään yhdessä ratkaisuja.

Sosiaalinen tuen tarvetta voi olla:

  • perhe-elämässä on ristiriitatilanteita
  • tarvitsee apua päihde- tai mielenterveysongelmaan
  • tietää, että joku lapsi tai perhe on avun tarpeessa
  • tarvitsee neuvoja ja tietoa sosiaalipalveluista ja etuuksista
  • tarvitsee tukea arjen hallintaan, työllistymiseen, asumisen tukemiseen tai asunnottomuuteen
  • taloudellinen tilanne on vaikeutunut

Sosiaalityöntekijät tekevät moniammatillista yhteistyötä alueella toimivien viranomaisten ja järjestöjen kanssa. Sosiaalisen tuen vahvistaminen kuuluu itsemurhien ehkäisyyn.

Sosiaalityö Kainuussa

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/palvelut/neuvonta-ja-ohjaus-kunnittain

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/sosiaalinen-tuki

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/uutiset/puolangan-sosiaalipalveluiden-yhteystiedot-kainuun-hyvinvointialueella

Taloudellisen ahdingon omahoito

Ohjelma pitää sisällään tietoa ja neuvoja raha-asioiden hoitamisesta

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/taloudellisen_ahdingon_omahoito/Pages/default.aspx

Huoli-ilmoitus

Jos olet huo­lis­sa­si toi­ses­ta ih­mi­ses­tä, jo­ka ei mie­les­tä­si pys­ty vas­taa­maan omas­ta huo­len­pi­dos­taan, ter­vey­des­tään tai tur­val­li­suu­des­taan, voit teh­dä il­moi­tuk­sen so­siaa­li­huol­lon tar­pees­ta. Il­moi­tus teh­dään lo­mak­keel­la tai soit­ta­mal­la ai­kuis­so­siaa­li­työ­hönKii­reel­li­sis­sä so­siaa­li­sen avun ti­lan­teis­sa soi­te­taan so­siaa­li­päi­vys­tyk­seen puh. 044 797 0676 (käy­tös­sä ta­kai­sin­soit­to­jär­jes­tel­mä, ei teks­ti­vies­ti­pal­ve­lua). Mi­kä­li so­siaa­li­päi­vys­tys ei pys­ty vas­taa­maan, soi­te­taan hä­tä­kes­kuk­seen 112.

Ilmoitus aikuisen henkilön sosiaalipalveluiden tarpeesta

https://hyvinvointialue.kainuu.fi/sites/sote.kainuu.fi/files/documents/library/2021-10/Ilmoitus%20yli%2018_vuotiaan%20asiakkaan%20tai%20i%C3%A4kk%C3%A4%C3%A4n%20henkil%C3%B6n%20sosiaalihuollon%20palvelun%20tarpeesta.doc

Asiakaspalaute

Palautetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista voi antaa sähköisellä palautteella https://hyvinvointialue.kainuu.fi/palaute