Tiedote 15.11.2023

Koronatilanne heikkenee myös Kainuussa – tutut varotoimet suositeltavia

Koronaviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita on lisääntyvissä määrin myös Kainuun alueella.

Lue lisää
Tiedote 14.01.2021

Yksi uusi tartunta Samoojan kuntoutuskodin henkilökunnassa

Samoojan kuntoutuskodissa yhdellä työntekijällä on todettu koronatartunta.  Kyseessä on kahdeksas positiivinen testitulos yksikön henkilöstössä.

Lue lisää
Tiedote 04.11.2020

Koronatilanne Kainuussa rauhallinen - suosituksia juhlakauteen

Koronatilanne Kainuussa on rauhallinen – lähialueilla tartunnat lisääntyvät

Lue lisää

Koronainfo

Hengitystieinfektioita on runsaasti liikkeellä syksyn ja talven aikana. Väestössä sairastumisia aiheuttavat yleisesti influenssa-, korona ja rs-virukset. 

Rs-virus (RSV) on yleinen, erityisesti pienten lasten ylähengitystieinfektioiden taudinaiheuttaja. Influenssakausi ei ole vielä käynnistynyt, mutta koronavirustartuntoja esiintyy verraten runsaasti. 

Korona taudinkuva on pääsääntöisesti lievä ja tauti sairastetaan kotona. Sairaalahoidon tarvetta on ollut lähinnä iäkkäillä tai henkilöillä, joilla on perussairauksia. Hengitystieinfektioiden aiheuttama osastokuormitus on kuitenkin hallinnassa. 

Koronan ja muiden hengitystieinfektioiden tarttumista voi ennaltaehkäistä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Myös suu-nenäsuojainta voi harkintansa mukaan käyttää. Oireisena on suositeltavaa jäädä kotiin sairastamaan. Tarvittaessa työstä poissaolosta tulee olla yhteydessä esihenkilöön tai työterveyshuoltoon. Töihin, kouluun ja harrastuksiin voi mennä, kun oireet ovat selvästi väistyneet.  

Mikäli oireisella henkilöllä on varattuna aika vastaanotolle tai muuhun hoitoon, suositellaan olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön uuden ajan sopimiseksi.  

Riskiryhmien suojaamiseksi suositellaan, että hoitokodeissa tai sairaalaosastoilla vierailtaisiin vain, mikäli vierailijalla ei ole hengitystieinfektion tai vatsataudin oireita. Yksiköiden henkilökunta ohjeistaa vierailijoita tarkemmin ja opastaa tarvittaessa esimerkiksi suu-nenäsuojaimen käytössä.  

Koronarokotteet suojaavat tehokkaasti vakavalta taudilta. Perusterveille alle 65-vuotiaille kolme rokoteannosta antaa yhä hyvän suojan vakavaa koronatautia vastaan.  Riskiryhmiin kuuluvilla suoja vakavaa tautia vastaan heikkenee hiljalleen, joten sitä on syytä tehostaa. Siksi heille tarjotaan syystalvella koronatehoste. Rokotuksiin käytetään uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta. 

Riskiryhmiin kuuluville tarjotaan maksuttomia influenssa-, korona- ja pneumokokkirokotuksia kansallisten suositusten mukaisesti. Riskiryhmiin kuulumattomat voivat saada influenssa- tai pneumokokkirokotteen lääkärin kirjoittamalla reseptillä omakustanteisesti. 

Rokotusaikataulua on Kainuussa ohjannut THL:n suositus antaa korona- ja influenssarokotteet samanaikaisesti. Influenssarokote tulisi antaa loppusyksystä, jotta sen teho yltäisi epidemiakauden yli. Käytettävissä olevilla rokotusresursseilla ei ole mahdollista järjestää kahta väestön rokotuskampanjaa, joten tässä on jouduttu tekemään kompromissia. 

Lääkehoito

Koronan hoitoon joissain tapauksissa käytettävän Paxlovid-lääkkeen käytön perusteet ovat kansallisten linjauksen mukaisia. Arvion lääkkeen käytöstä tekee potilasta hoitava lääkäri. Lääkkeeseen liittyy laajalti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikille potilaille se ei tästä syystä sovellu. 

Yhtenäisten hoitokäytäntöjen ja potilaiden tasapuolisen hoidon mahdollistamiseksi Paxlovidin käytöstä ollaan siksi laatimassa valtakunnallista ohjetta, joka valmistunee lähiaikoina.  

korona Kainuu suositukset koronainfo koronatesti

Katso kausirokotustiedot täältä

Influenssa-, korona- ja pneumokokkirokotukset

hyvinvointialue.kainuu.fi/kausirokotukset