Tiedote 15.11.2023

Koronatilanne heikkenee myös Kainuussa – tutut varotoimet suositeltavia

Koronaviruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita on lisääntyvissä määrin myös Kainuun alueella. Koronataudin oireet ovat pääosin lieviä, mutta etenkin ikääntyneillä tai perussairauksia sairastavilla yleiskunnon lasku voi edellyttää sairaalahoidon tarvetta. Koronan lisäksi loppusyksyn ja talven aikana on yleisesti liikkeellä myös muita tartuntatauteja.

”Osastohoidossa on tällä hetkellä 29 koronapotilasta ja lisäksi lukuisia potilaita, joilla korona on todettu sivulöydöksenä. Viikko sitten osastohoidossa oli noin 20 koronapotilasta. Suurin osa osastohoitoa tarvitsevista potilaista on hoidossa perusterveydenhuollon osastoilla. Tehohoidon tarve ei ole oleellisesti muuttunut”, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Lea Käsmä-Ronkainen Kainuun hyvinvointialueelta.

Varotoimista huolimatta hengitystievirukset leviävät herkästi myös sairaaloissa tai hoitolaitoksissa. Eräillä hyvinvointialueilla on jouduttu nostamaan valmiustilaa ja supistamaan kiireetöntä toimintaa, jotta henkilökuntaa riittäisi kriittisimpiin kohteisiin. ”Seuraamme tilannetta Kainuun osalta. Henkilöstön poissaoloja on jonkun verran tavanomaista enemmän, ja mikäli tilanne heikkenee, ryhdymme tarvittaessa mukauttamaan toimintaamme”, toteaa Kainuun hyvinvointialueen johtajaylilääkäri Ritva Kanervo.

Kainuun hyvinvointialue suosittelee, että tartuntojen lisääntyessä sovellettaisiin edelleen pandemian ajalta tuttuja varotoimia.

Perusohjeina hyvä käsihygienia, kotona sairastaminen, turvavälien säilyttäminen ja kasvomaskien käyttö

Hengitystieinfektioiden tarttumista voi ennaltaehkäistä huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Myös suu-nenäsuojainta voi harkintansa mukaan käyttää. Turvavälejä on suositeltava noudattaa, mikäli mahdollista.

Sairastuneiden on syytä huolehtia, ettei tarpeettomasti altista muita tartunnalle. Perusohjeena on suositeltavaa jäädä kotiin sairastamaan. Töihin, kouluun ja harrastuksiin voi palata, kun oireet ovat selvästi väistyneet.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa asioidessa tai vieraillessa pyydetään noudattamaan yksikössä annettuja ohjeita.  Mikäli oireisella henkilöllä on varattuna aika vastaanotolle tai muuhun hoitoon, suositellaan olemaan yhteydessä hoitavaan yksikköön uuden ajan sopimiseksi.  

Riskiryhmien suojaamiseksi suositellaan, että hoitokodeissa tai sairaalaosastoilla vierailtaisiin vain, mikäli vierailijalla ei ole hengitystieinfektion tai vatsataudin oireita. Vierailijoille suositellaan suu-nenäsuojaimen käyttöä sekä hyvästä käsihygieniasta huolehtimista. Yksiköiden henkilökunta ohjeistaa vierailijoita tarkemmin ja opastaa tarvittaessa esimerkiksi suu-nenäsuojaimen käytössä.  

Kausirokotukset kausi-influenssaa ja koronavirusta vastaan ovat käynnissä Kainuun hyvinvointialueella. Rokotuspisteet ovat olleet paikoin ruuhkautuneita odotettua suuremman kysynnän vuoksi. Rokotusajat ja tarkempia ohjeita saa hyvinvointialueen verkkosivuilta (hyvinvointialue.kainuu.fi/kausirokotukset) sekä lehti-ilmoituksista.

Lisäys tiedotteeseen 23.11.2023:

THL suosittelee, että koronarokotteen tehosteannos annetaan yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa. Jos olet sairastanut koronan, rokoteannos annetaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta. Ajan rokotukseen voit varata vuoden 2024 tammikuusta alkaen oman kunnan neuvolasta tai rokotushoitajalta.