Tiedote 04.11.2020

Koronatilanne Kainuussa rauhallinen - suosituksia juhlakauteen

Koronatilanne Kainuussa on rauhallinen – lähialueilla tartunnat lisääntyvät

Koronatilanne Kainuussa on tällä hetkellä perustasolla ja yleisesti rauhallinen. Maanantaina todettiin aiempaan tartuntaan liittyvä jo karanteenissa olleen henkilön tartunta. Viimeisin alueelta muutoin saatu tartunta on todettu 1. lokakuuta. Alueella ei ole sairaalahoidossa olevia koronapotilaita.

Kainuun lähialueilla ja Pohjois-Suomessa on viitteitä lisääntyvistä tartunnoista. Oulussa, Rovaniemellä, Pohjois-Savossa ja Länsi-Pohjan alueella on esiintynyt tautiryppäitä, joita ei kaikilta osin pystytä jäljittämään.

Kainuun sote muistuttaa, että tilanne maakunnassa voi muuttua nopeastikin. Tämän johdosta edelleen on huolehdittava lähikontaktien vähentämisestä ja maskien käytöstä julkisilla paikoilla tai muissa tilanteissa, joissa ryhmiä on koolla. Esimerkiksi harrastuksissa ja tapahtumissa yli 50 hengen tilaisuuksissa on noudatettava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita hygieniasuosituksista ja turvaväleistä.

Suositukset juhlakauden lähestyessä

Kainuussa esiintyy tällä hetkellä vain yksittäisiä tartuntoja. Perustason maskisuositus on voimassa 15.11. saakka. Perustasolla noudatetaan hygieniaohjeita, maskisuosituksia ja vältetään tarpeettomia lähikontakteja.

Loppuvuosi on perinteistä juhla-aikaa, jolloin vietetään mm. isänpäivää, itsenäisyyspäivää ja pikkujouluja. Korona-aikana suositellaan juhlien viettoa etätapahtumina, maskisuojauksin ja asiaankuuluvin varotoimin järjestettynä. Esimerkiksi ravintoloiden noutopalveluiden avulla voi tarjoiluja järjestää kotioloissakin.

Kainuulaisia muistutetaan myös marraskuussa käynnistyvistä kausi-influenssarokotuksista. Riskiryhmään kuuluvat saavat rokotuksen ilmaiseksi. Samalla voi rokottautua omakustanteisesti myös pneumokokkirokotteella, joka erityisesti riskiryhmillä on hyvä lisäsuoja keuh­ko­kuu­me­tta, ai­vo­kal­vo­tu­leh­dusta ja ve­ren­myr­ky­tystä vastaan. Lisätietoja saa verkko-osoitteesta sote.kainuu.fi/influenssarokotukset.

Kainuun viranomaiset seuraavat epidemiatilannetta ja antavat tarvittaessa ohjeita ja määräyksiä toimivaltansa rajoissa. Kainuun sote tiedottaa koronatilanteesta seuraavan kerran 11.11. tai tilanteen muuttuessa. Lisätietoja koronatilanteesta on koottu Kainuun soten verkkosivuille.

 

Lisätietoja

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja 044 777 3033

Olli-Pekka Koukkari, hallintoylilääkäri 044 797 4668