Koronainfo

 (sivun tiedot päivitetty 6.3.2023) 

Koronarokotukset

Koronarokotusten rokotuspisteiden sijainnit ja aikataulut löydät täältä 

Al­tis­tu­nut tai sai­ras­tu­nut ko­ro­naan? Miten toimia?

Koronavirukseen- kuten muihinkin hengitystieinfektioihin liittyen ohjeena on tällä hetkellä oireisena pysyä kotona ja välttää omaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Kotitestin voi tehdä halutessaan. Tarvittaessa todistuksen poissaolosta voi pyytää ensisijaisesti työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta. 

Mikäli oireet ovat vaikeat, yhteys päivystysapunumeroon 116117. Raskaana olevia suositellaan olemaan yhteydessä neuvolaan, jos  kotitesti on positiivinen.

Tartuntatautilain mukaiseen eristykseen tai altistuskaranteeniin määrätään jatkossa vain, jos se on tartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä (esimerkiksi hoitolaitoksissa). Päätöksen näistä tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Karanteeniin tai eristykseen määrääminen

Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntatautilain kriteerit eivät täyty, koska epidemia ei ole hallittavissa yksilöön kohdistuvilla hallinnollisilla toimilla.

Mikäli tartuntatautilääkäri arvioi, että tilanne vaatii taudin leviämisen estämiseksi eristämistä tai karanteenia ja tartuntatautilain edellyttämät eristykseen tai karanteeniin määräämisen kriteerit täyttyvät, voi tartuntatautilääkäri laatia hallinnollisen päätöksen eristämisestä tai karanteenista. Kyseisellä päätöksellä on mahdollista hakea tartuntatautipäivärahaa (edellyttää terveydenhuollon testissä todettua koronatartuntaa).

Jos asut yh­des­sä ko­ro­naan sai­ras­tu­neen kans­sa tai olet ol­lut lä­hi­kon­tak­tis­sa tar­tun­nan saa­neen kans­sa

  • Voit jatkaa normaalia arkea huomioiden yleiset hengitystieinfektioihin liittyvät terveysturvallisuusohjeet.
    • Suositellaan käsihygieniasta huolehtimista ja oman harkinnan mukaan suu-nenäsuojuksen käyttöä
    • Töihin ja harrastuksiin voi mennä.
    • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin
    • Suositellaan käyttämään harkintaa erityisesti riskiryhmiin kuuluvien luona vierailemisen suhteen.

    Tes­tia­jan­va­raus

    Koronatestaus Satamakadulla on päättynyt 24.2.2023

    PAXLOVID-lääkehoidon kohdentaminen COVID-19-infektion hoidossa

    Paxlovid-lääkitys on tehokas mahdollisimman varhain covid-19-oireiden alun jälkeen aloitettuna ja  potilaille, joilla on merkittävä vaikean koronavirustaudin riski. Lääkettä on rajatusti saatavilla ja että sitä käytetään STM:n ohjeistuksen mukaisesti vaikean COVID19-taudin riskiryhmien hoitoon. Paxlovid-lääkityksen aloitukseen liittyvät kysymykset lääketieteellisin perustein omalta terveysasemalta tai päivystyksestä.

    Ennen hoitoa diagnoosi on varmistettava terveydenhuollossa tehtävällä PCR-testillä. Hoito tulee  aloittaa 5 vrk:n kuluessa oireiden alkamisesta.  

    Paxlovid on annettava mahdollisimman pian covid-19-diagnoosin jälkeen ja 5 vrk:n sisällä oireiden  alkamisesta. Koko 5 vrk:n hoitokuurin suorittaminen loppuun on suositeltavaa, vaikka potilas tarvitsisi sairaalahoitoa vaikea-asteisen tai kriittisen covid-19:n vuoksi Paxlovid-hoidon aloittamisen jälkeen. 

     

     

     

    korona Kainuu suositukset koronainfo koronatesti