Kysely lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvän tuen saatavuudesta
Tiedote 23.02.2024

Kysely lasten ja nuorten mielenterveyteen liittyvän tuen saatavuudesta

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lasten ja nuorten näkemyksiä mielenterveyteen liittyvän tuen saatavuudesta

Lue lisää

Hyvän mielen kunta

Hankeaika: 9/2021 - 11/2022
Rahoitus: STM 80 %
Hankkeen hallinnoija: MIELI Suomen Mielenterveys ry

Tavoitteet:

Hankeen tavoitteena on kuntalaisten mielenterveyden ja hyvinvoinnin vahvistuminen arkiympäristöissä ja asuinalueilla hallinnonalojen yhteistyöllä. Hankeen taustalla on Mielenterveys kaikissa politiikoissa -lähestymistapa, joka lähtee ajatuksesta että kaikilla toimialoilla vaikutetaan mielenterveyteen, kuten hyvinvointiin ja terveyteen. Kuntalaisten hyvä mielenterveys edistää puolestaan kunnan muiden sektoreiden tavoitteiden saavuttamista. Hanke tukee kuntiin jäävää hyvinvoinnin- ja terveydenedistämistyötä Hyvän mielen kunta –konseptilla.

Kainuussa toteutettavalla osahankkeella on tavoitteena muodostaa käytännönläheinen ja kattava valikoima mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön toimintamalleja kuntien käyttöön.

Kainuun osahankkeen toimenpiteet:

Kainuun maakunta vastaa hankkeessa alueen toimijoiden mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön yhdyspintatyön mallintamisesta sekä yhteiskehittää vertaisoppimista yhdyspintatyössä Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. 7(10) Kainuun osahankkeessa mallinnetaan sitä, kuinka maakunnan asiantuntijuus ja rooli sote-järjestäjänä, kuntien hyte-työ, seurakunnat, järjestöt ja muut maakunnan olennaiset toimijat toteuttavat mielenterveyden edistämistä ja ehkäisevää päihdetyötä verkostomuotoisesti toimijoiden hyte-yhdyspinnalla. Tätä tuetaan toteuttamalla verkostojohtamisen koulutus. Mallinnus kattaa muun muassa eri toimijoiden roolit, tehtävät, vastuut ja asiantuntijuudet sekä niiden kytkennät toisiinsa ja sote-palvelujärjestelmään.

Mallinnuksessa jäsennetään verkostojohtamisen työtä eli minkälaisten toimintatapojen kautta verkostossa muodostetaan yhteiset tavoitteet sekä seurataan ja arvioidaan niitä. Lisäksi mallinnukseen sisällytetään tiedolla johtaminen mielenterveyden edistämisen ja ehkäisevän päihdetyön kokonaisuudessa. Mallinnus toteutetaan Kainuussa, mutta sitä työstetään yhdessä Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakuntien kanssa ja siitä rakennetaan geneerinen malli, joka on sovellettavissa eri maakunnissa.

Kainuun mallinnus täydentää Kainuun HELLÄ-hanketta (Tulevaisuuden sote-keskus –ohjelma) ja KaRa-hanketta (rakenneuudistus). Jälkimmäiseen sisältyy Itä-Suomen yliopiston kanssa toteutettava osio, jossa kehitetään vaikuttavan hyte-työn mittareita.

mielenterveys mieli kunta

Mielenterveys, päihteet ja riippuvuudet

Voit ot­taa yh­teyt­tä, kun:

- olet huo­les­tu­nut omas­ta tai lä­hei­sen jak­sa­mi­ses­ta tai koet ole­va­si ah­dis­tu­nut tai ma­sen­tu­nut
- elä­mää­si tai lä­hei­se­si elä­mää on koh­dan­nut krii­si
- koet, et­tä pa­ri­suh­tees­sa tai per­hees­sä­si on miel­tä as­kar­rut­ta­via huo­lia tai pul­mia
- koet, et­tä jo­kin elä­mäs­sä­si ole­va on­gel­ma tai huo­li on ylit­se­pää­se­mä­tön.

 

Voit tulla käynnille yksin tai perheesi tai ystäväsi kanssa.
Ota yhteyttä virka-aikana ma-to klo 8-16, pe klo 8-15
kotikuntasi mielenterveys- ja päihdepalveluihin.
Teemme myös kotikäyntejä. Keskustelumme ovat luottamuksellisia ja maksuttomia.

 

Apua voit saada myös näistä palveluista

 

Mielenterveys- ja päihdepäivystys toimii Kainuun keskussairaalassa
puh. 044 790 0051 ma-pe klo 8-20 ja la-su sekä arkipyhinä klo 10-20.

 

Muina aikoina Kainuun keskussairaalan yhteispäivystys:
sairaanhoitajan puhelinpäivystys ja neuvontapalvelu puh. 116 117.

 

Terapianavigaattori

Käytössä tällä hetkellä mielenterveyspalveluissa Kajaanissa, Suomussalmella ja Hyrynsalmella.

 

Sinulla on mahdollisuus täyttää verkossa Terapianavigaattori ennen yhteydenottoa. Terapianavigaattori sujuvoittaa hoidon tarpeen arviointia ja nopeuttaa oikeaan hoitoon tai palveluun pääsyäsi. Terapianavigaattorin täyttäminen vie noin 30 min, joten varaa itsellesi rauhallinen hetki sen täyttämiseen. Kysymykset kartoittavat oireiden ja ongelmien luonnetta sekä hoitoon liittyviä tarpeita.

 

Täytettyäsi Terapianavigaattorin, saat lopussa henkilökohtaisen koodin, jolla ammattilainen voi avata tuloksesi yhden kuukauden ajan. Ota koodi varmaan talteen ja anna se pyydettäessä ammattilaiselle. Älä kirjaa Terapianavigaattoriin henkilötietojasi kuten nimeä tai henkilötunnusta.

terapianavigaattori.fi