Sote-uudistuksen kehittämishankkeet Kainuussa
Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valtakunnallisina keskeisinä tavoitteina on kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille, parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti, vastata yhteiskunnallisten muutosten mukanaan tuomiin haasteisiin ja hillitä kustannusten kasvua.
- Pohjois-Suomen yhteistyöalueen RRP3-arviointitutkimus -hankkeen tavoitteena on vahvistaa tutkimusta, jolla parannetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusvaikuttavuutta ja lisätään toiminnan arkivaikuttavuuden tutkimusta. Tavoitteena on vahvistaa tutkimusosaamista sekä kehittää tutkimus- ja yhteistyörakenteita ja hoito-, seuranta- ja analyysimenetelmiä ja kerryttää tutkimukseen liittyvää osaamamista.
- Barnahus-hankkeen tavoitteena on kehittää alaikäisiin kohdistuvien väkivaltarikosten tutkin-taa sekä uhrien saamaa psykososiaalista tukea ja hoitoa. Pohjois-Suomen yhteistyöalueella (YTA) hankkeen keskeisin tavoite on Barnahus-toiminnan ja hankekehittämisen levittäminen mm. siirronsaajien (Lapha, Soite ja Kainuu) avulla koko yhteistyöalueelle. Tärkeimmät alueellisesti edistettävät hankekehittämisen ydintoiminnot ovat LASTA-seula-mallin käyttöönottaminen, nuorten seri-tukitoiminnan kehittäminen ja ammattilaisten osaamisen kehittäminen. Kaikilla hanketoimijoilla on yhteiset, kansallisia tavoitteita mukailevat tavoitteet alueellisilla painotuksilla.
- Hoidon jatkuvuuden turvaajat - omalääkäri ja omahoitaja (H2O) -hankkeen tavoitteena on parantaa Kainuun hyvinvointialueen sotekeskuksissa potilas-lääkärisuhteen jatkuvuutta. Tämä on hyvin linjassa myös hyvinvointialueen strategisen tavoitteen, Ihmiseltä Ihmiselle, kanssa. Strategissa palvelulupauksena tuemme Huolenpitoa itsestä ja muista. Arjen turvallisuus, terveyden edistäminen ja ennaltaehkäisy, perustason vahvistaminen on yksi konkreettisista strategisista tavoitteistamme.
Kestävän kasvun Kainuu II hankkeen päätavoitteena on 1) mielenterveyden häiriöitä sairastavien kainuulaisten työkyky paranee ja työllistyminen mahdollistuu - työllisyysaste nousee 2) Kainuun hyvinvointialueen väestö, eritoten heikoimmassa ja haavoittuvassa asemassa olevat kohderyhmät saavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdenvertaisesti, helposti, kynnyksettömästi sekä monikanavaisesti – palvelujen saatavuus paranee ja kustannusvaikuttavuus lisääntyy. Kestävän kasvun Kainuu II–hanke jatkaa Kestävän kasvun Kainuu –hankkeen aloittamaa työtä. Tämän hankkeen taustalla olevat väestön tarpeet eivät ole muuttuneet aikaisemmasta, vuoden 2022 hankesuunnitelmasta. Hankkeen kehittämistoimenpiteet kohdistuvat koko Kainuun hyvinvointialueelle.