Tiedote 13.05.2024

Digitaitoviikko 2024

Kainuun hyvinvointialue pyrkii edistämään digitaalista osaamista ja tukemaan kuntalaisia digitaalisessa arjessa yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Digitaalisen osaamisen merkitys kasvaa jatkuvasti arjen askareissa ja yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Perinteisesti läheiset ovat olleet tukipilareita arjen pulmatilanteissa, mutta nykyään myös digitaalisissa haasteissa. Usein apua digiasioissa pyydetäänkin läheisiltä, ja digitukea annetaan ympärillä oleville ihmisille - oli kyse sitten sukulaisista, ystävistä, tuttavista tai naapureista. Tämä kertoo siitä, kuinka arjen digitalisoituessa myös auttamisen muodot ovat muuttuneet. 

On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että kaikilla ei ole läheisiä, joilta kysyä apua digiasioissa. Lisäksi läheisten auttaminen digitaalisissa pulmissa voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita ja kuormitusta. Tästä syystä onkin olennaista, että tietoisuutta viranomaisten ja kolmannen sektorin, kuten järjestöjen ja oppilaitosten, tarjoamasta digituesta lisätään. 

Digitaalinen turvaverkko voi parhaimmillaan koostua sekä läheisten antamasta tuesta että viranomaisten ja järjestöjen tarjoamista digiopastuksista. Tällainen verkosto takaa kaikille mahdollisuuden sujuvaan ja arkea palvelevaan digitaaliseen asiointiin. Tärkeää on, että jokaisella on mahdollisuus saada tarvitsemaansa apua digiasioissa. 

Valtakunnallinen Digitaitoviikko 2024 järjestetään 20.-25.5.2024 teemalla: Suomi ikääntyy ja monimuotoistuu- digi tukee meitä kaikkia! Kainuun hyvinvointialue ja sen kumppanit järjestävät Digitaitoviikolla digiopastusta kuntalaisille. Tapahtumissa tarjotaan ihmisille mahdollisuus oppia uutta ja hyödyllistä digiasioissa sekä saada henkilökohtaista opastusta. Tapahtumissa on kahvitarjoilu opastuksen jälkeen.  

Tapahtumapaikat ja -ajat: 

  • Kajaani tiistai 21.5.2024 klo 9-11, Prisma (yhteistyössä KAO) 

  • Kuhmo torstai 23.5.2024 klo 13-15, Kuhmon kirjasto (yhteistyössä Kuhmon Helenat) 

  • Suomussalmi perjantai 24.5.2024 klo 11-13, K- supermarket Suomussalmi (yhteistyössä Kiantaopisto) 

Lisäksi läheisille, jotka jo tarjoavat digitukea, järjestetään Teams-etäyhteydellä tilaisuus 20.5.2024 klo 17-18. Tilaisuudessa esitellään Omakantaa ja Kainuun hyvinvointialueen Omasote palvelua sekä annetaan tietoa, jonka avulla voi opastaa läheistä Omasoten hyödyntämisessä. Lisäksi kerromme mobiilivarmenteen käytöstä sekä avustetusta valtuuttamisesta. Voit liittyä tämän linkin kautta

Yhteyshenkilö: 
Eija Tusa, suunnittelija, Kainuun hyvinvointialue, puh. 040-6884044, sähköposti eija.tusa@kainuu.fi 

Kuva: Pixabay