Tiedote 12.06.2024

Hoidon jatkuvuutta edistetään Kainuussa - jatkossa yhä useammin samalle lääkärille

Kainuun hyvinvointialue on saanut lähes miljoonan euron valtionavustuksen hankkeelle, jolla toimeenpannaan uudistettu Omalääkäri -toimintamalli. Tavoitteena on edistää perusterveydenhuollon hoidon jatkuvuutta, niin, että potilas pääsee kiireettömissä asioissa mahdollisimman usein samalle lääkärille. 

Rahoituksella kehitetään edelleen sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä esitettyä Omalääkäri 2.0 mallia, jota otetaan käyttöön valtakunnallisesti eri hyvinvointialueilla.

Tieteellinen näyttö hoidon jatkuvuuden hyödyistä ovat kiistatonta. “Muun muassa sairauksien hoitotasapaino ja potilasturvallisuus paranevat sekä päivystyskäyntien ja ennaltaehkäistävien sairaalajaksojen määrä pienenee. Myös terveydenhuollon kokonaiskustannukset pienenevät, kun hoidon jatkuvuus paranee”, kuvailee Kainuun hyvinvointialueen perusterveydenhuollon ylilääkäri Atte Veteläinen. 

Kainuun hyvinvointialueella on saatu viime vuosina hyviä kokemuksia nimeämällä perusterveydenhuollon vastaanottojen potilaille oma hoitaja. Tätä mallia jatketaan edelleen Kainuussa. “Saman tutun hoitajan kanssa asiointi kaikissa asioissa on saanut kiitosta potilailta. Omahoitajalle saa suorat yhteystiedot, ilman soittoa takaisinsoittolinjaan. Ja potilaat, joilla ei vielä ole ollut omahoitajaa, ovat osanneet asiaa jo kysellä”. kertoo poliklinikka- ja vastaanottopalveluiden palvelualuepäällikkö Arja Horto. 

Hoidon jatkuvuuden turvaajat – omalääkäri ja omahoitaja (H2O) -hankkeessa jatkuvuutta tuetaan lisäksi digitaalisesti. Työkaluja ovat esimerkiksi potilaiden elintapamuutoksia tukeva sovellus, hoitaja-avusteinen etädiagnostiikka sekä valtakunnallinen palveluita kokoava palvelutarjotin (TARMOA).  Myös hoidon jatkuvuuden edistymistä seurataan ja johdetaan digitaalisella tilannetyökalulla. 

Kehittämistyötä toteutetaan yhdessä henkilöstön sekä terveydenhuollon palveluita käyttävien ihmisten kanssa.

 

Hoidon jatkuvuuden turvaajat – omalääkäri ja omahoitaja (H2O) -hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä. EU:n elpymisväline (Next Generation EU) vauhdittaa ihmisten, talouden ja yhteiskunnan toipumista koronakriisistä. Kainuun hyvinvointialueen 3.6.2024 - 31.12.2025 toteutettavan hankkeen kokonaisbudjetti on 990 000 euroa.