Tiedote 21.10.2024

Kainuun aluehallituksen kokous 21. lokakuuta 2024

Kainuun aluehallitus on tehnyt aluevaltuustolle hyvinvointialuejohtajan virkavaalin toimittamista sekä palkkausta, koeaikaa ja johtajasopimusta koskevat esitykset. Virkavaalissa ovat mukana kaikki kelpoisuusehdot täyttäneet 15 hakijaa. ”Aluevaltuusto on hyvinvointialuejohtajan valinnasta päättävä toimielin, joka myös vahvistaa palkkauksen”, toteaa aluehallituksen puheenjohtaja Esa Ahonen. Aluevaltuusto kokoontuu 4. marraskuuta.

Aluehallitus linjasi Kuhmon arviointi- ja kuntoutusyksikön toiminnan kuuluvan sosiaalihuoltolain mukaiseen lyhytaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen. Aiemmin ei ole tarkemmin kuvattu sosiaalihuoltolain ja terveydenhuoltolain vaikutuksia yksikön toimintaan. ”Myös aluehallintovirasto on todennut, että yksikkö on lyhytaikaista asumispalvelua, johon järjestetään terveydenhuollon palveluita kotisairaalaan tuottamana. Mikäli potilas tarvitsee erikoislääkäritasoisia palveluita,​ kotisairaala voidaan järjestää erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteistoimintana. Kyseessä ei kuitenkaan ole aiemman vuodeosaston kaltaisesta ympärivuorokautisesta sairaanhoidosta, joka hyvinvointialueella järjestetään keskussairaalassa. Toiminnassa painottuu kuntoutumisen tukeminen, jota varten myös kotikuntoutusta on vahvistettu”, selventää aluehallituksen puheenjohtaja Ahonen. Arviointi- ja kuntoutusyksikön asiakasmaksut sisältävät myös kotisairaalan ja kotikuntoutuksen palvelut.

Arviointi- ja kuntoutusyksikön asiakkaat ohjautuvat esimerkiksi hoidon jälkeen keskussairaalasta tai kotoa heikentyneen pärjäämisen vuoksi. Yksikössä voidaan hoitaa myös saattohoitopotilaita. Osana hyvinvointialueen hoidon ja hoivan järjestelyitä Kuhmon arviointi- ja kuntoutusyksikkö on vuoden 2024 alussa siirtynyt terveyden-​ ja sairaudenhoidosta ikäihmisten toimialueelle. Kajaanin hoivayksikön työntekijät puolestaan siirtyivät keskussairaalaan vahvistamaan perusterveydenhuollon osastohoitoa.

Aluehallitus käsitteli kokouksessaan myös aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Merja Kyllösen eronpyyntöä hyvinvointialueen luottamustehtävistä. Aluevaltuustolle esitetään, että Kyllösen varahenkilö Anja Tiainen valitaan aluevaltuutetuksi jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi. 

Kokousasioita lyhyesti

Lainsäädännön vaikutus arviointi- ja kuntoutusyksikön profiiliin

Aluehallitus päätti, että arviointi-​ ja kuntoutusyksikön toiminnan pilotointia jatketaan sosiaalihuoltolain § 21c mukaisena lyhytaikaisena ympärivuorokautisena palveluasumisena.

Kuhmon arviointi-​ ja kuntoutusyksikön toimintaa on valmisteltu ja pilotoitu sosiaalihuoltolain mukaisena yksikkönä. Aiemmissa aluehallituksen käsittelyissä ei ole kuvattu ennakkovaikutusten arviointia sosiaalihuoltolain ja terveydenhuoltolain vaikutuksista yksikön toiminnan luonteeseen.

Aluehallintoviraston mukaan sosiaalihuollon yksikköön voidaan tuottaa terveydenhuollon palveluita.

Lastenkoti Salmilan yhteistoimintaneuvottelut

Aluehallitus valtuutti sosiaali-​ ja perhepalveluiden toimialuejohtajan ja henkilöstöjohtajan valmistelemaan neuvotteluesityksen,​ käynnistämään yhteistoimintaneuvottelut sekä edustamaan työnantajaa yhteistoimintaneuvotteluissa.

Kainuun hyvinvointialue järjestää lastensuojelun sijaishuoltoa omana palvelutuotantona Salmilan lastenkodissa Kajaanissa kahdella 7 ja 5 paikkaisilla osastoilla sekä kahdella kriisipaikalla. Lastenkodin henkilöstörakennetta on tarpeen muuttaa vastaamaan toiminnalle asetettuja edellytyksiä. Lääkehoidon asianmukaisen toteutumisen varmistamiseksi lastenkodin henkilöstörakennetta on muutettava siten,​ että koko henkilöstö koostuu sosiaali-​ ja terveydenhuollon ammattihenkilöistä. Tämä edellyttää yhteistoimintamenettelyn käynnistämistä.

Psykologikilpailutus sosiaali- ja perhepalveluiden toimialueella

Salassa pidettävä (JulkL 6 § 1 mom. kohta 8).

Aluehallitus päättää hankinnasta koskien tarjouksia oppilas-​ ja opiskelijahuoltolain sekä sosiaalihuoltolain mukaisista psykologipalveluista sopimuskaudelle 1.1.2025 – 31.12.2028 + kahden (2) vuoden optio. 

Hankintapäätös tulee julkiseksi, kun pöytäkirja on allekirjoitettu.

Vuolijoen Emmakodin tilat ja hoitopaikkamäärämuutokset syksyllä 2024

Aluehallitus päätti​, että Vuolijoen Emmakodin toisen siiven toiminta lakkaa marraskuun aikana ja tilat tyhjennetään. Lakkautettavan siiven asukkaat sijoitetaan Emmakodin toiseen siipeen. Jatkossa Vuolijoen Emmakoti toimii 12-​paikkaisena hoitokotina. 

Kainuun hyvinvointialue työnantajana käynnistää työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain (449/2007) mukaiset yhteistoimintaneuvottelut.

Päätösvallan delegointi järjestämisen tuen yksikössä

Aluehallitus päättää hyväksyä esitetyn mukaisen järjestämisen tuen -​yksikön päätösvallan delegoinnin.

Hyvinvointialueen hallintosäännössä ja organisaatiomallissa ikäihmisten palvelut jakaantuvat kahdelle eri alueelle. Järjestämisen tuki -​yksikön vastuulla ovat ikäihmisten asiakasohjaus ja ostopalvelut. Ikäihmisten palvelut toimialueen vastuulla ovat ikäihmisten asumispalvelut ja kotihoito. 

Asiakasohjaaja myöntää ateria-​ ja turvapuhelinpalvelun sekä sosiaalihuoltolain 23 §:n mukaisen liikkumisen tuen palvelun ja palvelusetelin kotihoidon järjestämiseksi sekä tekee ikäihmisille vanhuspalvelulain 18 §:n mukaisen päätöksen. Asiakasohjaaja voi myöntää 21c §:n mukaisen lyhytaikaisen ympärivuorokautisen palveluasumisen arviointi-​ ja kuntoutusjaksolle hoitokoti Honkalinnaan toiminnan käynnistyttyä

Asiakasohjauksen ja ikäihmisten ostopalveluiden erikoissuunnittelija myöntää ikäihmisille ostopalveluna järjestetyt sosiaalihuoltolain 21 b -​ c §:n mukaiset palvelut.

Paikallinen virka- ja työehtosopimus koskien hoitotakuun toteutumista korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla

Aluehallitus hyväksyi paikallisen virka-​ ja työehtosopimuksen, jolla sovitaan sote-​sopimuksen ja hyvinvointialan yleisen virka-​ ja työehtosopimuksen III luvun säännöllisen työajan ylittävän jononpurkutyön korvaamisesta.

Pyyntö aluevaltuuston puollosta: Poikkeuslupahakemus Ivalon perusterveydenhuollon ympärivuorokautiseen päivystykseen

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että Kainuun hyvinvointialueen aluevaltuusto puoltaa Lapin hyvinvointialueen hakemusta sosiaali-​ ja terveysministeriöltä terveydenhuoltolain 50 §:n 5 momentin mukaisesti ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon päivystyksen järjestämiseen Ivalossa toistaiseksi voimassa olevana 1.1.2025 alkaen.

Hyvinvointialuejohtajan viran täyttäminen

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle,​ että aluevaltuusto päättää: 

  • Suorittaa hyvinvointialuejohtajan virkavaalin;​ 
  • Todeta,​ että valinta on ehdollinen siihen asti,​ kunnes virkaan valittu on esittänyt hyväksyttävän todistuksen terveydentilastaan ja hänelle on tehty turvallisuusselvitys;​
  • Hyvinvointialuejohtajan kokonaispalkaksi 14937,​93 €/kk kuukaudessa,​ jonka lisäksi hyvinvointialuejohtajalle kuuluu puhelinetu;​ 
  • Viran täytössä noudatettavaksi kuuden kuukauden koeaikaa;​ 
  • Todeta,​ että hyvinvointialuelain 46 §:n mukaan hyvinvointialueen ja hyvinvointialuejohtajan on tehtävä johtajasopimus,​ jossa sovitaan hyvinvointialueen johtamisen edellytyksistä. Johtajasopimuksen hyväksyy aluehallitus. Aluehallitus nimeää työryhmän johtajasopimuksen valmistelemiseen.

Vastine päivystyksen lääkäripalveluiden kilpailutusta koskevaan oikaisuvaatimukseen

Aluehallitus päätti pitää voimassa aiemman asiaa koskevan päätöksen (23.9.2024, § 227).

Hankintapäätöksestä tehdyssä oikaisuvaatimuksessa on vaadittu oikaisemaan hankintapäätöstä siten,​ että tarjouskilpailun voittanut yritys suljettaisiin pois tarjouskilpailusta,​ koska tarjouspyynnössä asetettu referenssivaatimus ei sen kohdalla täyty.

Päätös tulee julkiseksi pöytäkirjan tarkastamisen jälkeen, salassa pidettäviä osia lukuun ottamatta. 

Aluevaltuuston jäsenten eropyynnöt toimikaudella 2022–2025

Aluehallitus esittää aluevaltuustolle,​ että 

  • aluevaltuusto myöntää eron aluevaltuutettu Merja Kyllöselle aluevaltuutetun tehtävästä 
  • aluevaltuuston puheenjohtaja kutsuu varavaltuutettu Anja Tiaisen jäljellä olevaksi valtuustokaudeksi aluevaltuuston varsinaiseksi jäseneksi 
  • aluevaltuusto myöntää eron Merja Kyllöselle aluehallituksen jäsenen tehtävästä  
  • aluevaltuusto valitsee aluehallituksen jäsenen 
  • aluevaltuusto myöntää eron Merja Kyllöselle tulevaisuuslautakunnan puheenjohtajan tehtävästä
  • aluevaltuusto valitsee tulevaisuuslautakunnan puheenjohtajan