Tiedote 30.10.2023

Kainuun aluehallituksen kokous 30. lokakuuta 2023

Kainuun hyvinvointialueen aluehallitus on tänään kokouksessaan käsitellyt hyvinvointialueen taloussääntöä, käynnistänyt toiminnan muutoksiin kohdistuvat yt-neuvottelut Ristijärven hoitokoti Pihlajassa ja hyväksynyt pelastustoimen palvelutasopäätöksen esitettäväksi aluevaltuustolle.

Aluehallitus esittää ensi maanantaina kokoontuvalle aluevaltuustolle pelastuslaitoksen lakisääteisen palvelutasopäätöksen hyväksymistä. ”Pelastustoimi on sosiaali- ja terveydenhuollon tavoin erittäin vaikeassa tilanteessa koko maata haastavan henkilöstöpulan vuoksi. Se on suurin palvelukykyyn vaikuttava tekijä. Esityksen perusteella palvelut pyritään säilyttämään koko maakunnan alueella. Palvelutasopäätöstä on kuitenkin edelleen tarkasteltava kiireellisten tehtävien toimintakykymme osalta”, toteaa vs. hyvinvointialuejohtaja Timo Halonen.

Hoitokoti Pihlajan henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut liittyvät järjestämissuunnitelman toimenpiteisiin. Hyvinvointialue tulee esittämään Ristijärvellä sijaitsevan hoitokoti Pihlajan siirtymistä liikkeenluovutuksella Attendo Willa Wanha Oy:lle ensi vuoden vaihteessa. Pihlaja toimii osana palvelukeskusta samassa rakennuksessa, jossa sijaitsee Attendon Onnentupa-hoivakoti. Hoitokoti Pihlajassa on tällä hetkellä kahdeksan pitkäaikaisista asukasta, ja työntekijöitä noin 10.

”Pienten ja erillisten yksiköiden toiminta hyvinvointialueen omana tuotantona ei ole mielekästä, joten esitetyllä liikkeenluovutuksella voidaan turvata henkilöstön asema ja varmistetaan toiminnan jatkuvuus osana laadukasta kokonaisuutta”, luonnehtii ikäihmisten palveluiden toimialuejohtaja Kaisa-Mari Käyhkö Kainuun hyvinvointialueelta.

Tavoitteena on, että hyvinvointialueen henkilökunta Pihlajasta siirtyy Attendon palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Asukkaita ja omaisia on tiedotettu muutosesityksestä, eikä liikkeenluovutus edellytä heiltä toimenpiteitä.

Ristijärvelle 2020 valmistuneessa palvelukeskuksessa toimii hoivakodin lisäksi myös kunnan päiväkoti sekä hyvinvointialueen terveysasema.

Kokousasioita lyhyesti

Kainuun hyvinvointialueen taloussääntö

Aluehallitus palautti hyvinvointialueen taloussäännön valmisteluun tarvittavia lisämuokkauksia varten.

Taloussäännössä annetaan Kainuun hyvinvointialueen taloussuunnittelua, taloushallintoa sekä muuta taloudenhoitoa koskevia hallintosääntöä täydentäviä ja tarkentavia määräyksiä. Aluehallitus voi antaa lisäksi tarkempia määräyksiä ja ohjeita taloussäännön soveltamisessa.

Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen Hoitokoti Pihlajan henkilöstön kanssa

Aluehallitus päätti käynnistää hoitokoti Pihlajan uudelleen järjestelyyn liittyvän yhteistoimintamenettelyn.

Kainuun hyvinvointialueen Hoitokoti Pihlaja sijaitsee Ristijärvellä vuonna 2020 valmistuneessa Attendo Oy:n omistamassa tilassa, jossa toimii hoitokodin lisäksi Attendo Oy:n hoitokoti, kunnan päiväkoti ja Kainuun hyvinvointialueen terveysasema.

Osana järjestämissuunnitelman toimeenpanoa esitetään, että Hoitokoti Pihlaja siirtyy liikkeenluovutuksella Attendo Willa Wanha Oy:lle 1.1.2024 alkaen. Liikkeenluovutuksella turvataan työntekijöiden asema.

Vs. hyvinvointialuejohtajan sijaisen nimeäminen

Aluehallitus määräsi järjestämisjohtaja Eija Tolosen vs. hyvinvointialuejohtajan sijaiseksi 16.10.2023 alkaen ja 31.12.2023 saakka tai kunnes vakituinen viranhaltija palaa takaisin virantoimitukseen. Vs. hyvinvointialueen johtajan sijaisuudesta maksettava korvaus on 500 euroa kuukaudessa.

Pelastustoimen palvelutasopäätös 2024–2027

Aluehallitus hyväksyi pelastustoimen palvelutasopäätöksen esitettäväksi aluevaltuustolle. Aluehallitus edellyttää lisäksi, että palvelutasopäätös tarkistetaan keväällä 2024 toukokuun loppuun mennessä siten, että siinä esitetään keinot, joilla riskiarvioinnin mukaiset riskikohteet saavutetaan tavoiteajassa.

Pelastustoimen palvelutasopäätöstä koskevan asetuksen 6 § edellyttää,​ että palvelutasopäätöksen perustana olevan riskianalyysin tulee sisältää sellaiset toimintaympäristön arvioinnin ja pelastustoimen onnettomuuskehityksen seurannan perusteella tunnistetut keskeiset uhat ja riskit sekä niiden muutokset,​ joihin pelastustoimen tulee varautua. Lisäksi poikkeusolojen uhkien arvioinnissa on otettava huomioon valmiuslaissa (1552/2011) määritellyt poikkeusolot.

Hyvinvointialueen hallintosäännön 12 §:n 4 mukaan turvallisuusjaosto valmistelee esityksen pelastustoimen palvelutasopäätöksestä yhdessä pelastustoimen palvelualueen kanssa.

Esityslista-aineisto on verkko-osoitteessa kainuunhyvinvointialue.cloudnc.fi