Tiedote 12.05.2023

Paltamon evakuointikeskuksessa runsaasti vierailijoita

Perjantaina 12. toukokuuta toteutetussa Paltamon evakuointikeskuksen esittelyssä vieraili yli 300 kuntalaista. Tapahtuma on jatkoa aiemmille Kainuun kuntien evakuointikeskusten avoimille esittelyille.

”Tavoitteena on viestiä asukkaille valmiuden ja varautumisen toimenpiteistä. Kuntalaisten on hyvä tietää missä ja miten apua on tarjolla isommissa onnettomuus- tai häiriötilanteissa”, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Tony Nummi Kainuun hyvinvointialueelta.

Evakuointikeskusten esittelyitä Kainuussa järjestävät hyvinvointialueen sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastuslaitoksen toimijat yhteistyössä kunnan ja seurakunnan, Rajavartiolaitoksen sekä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Tapahtumissa tehdään samalla yhteiskunnan kokonaisturvallisuustyötä tunnetuksi sekä tiedotetaan esimerkiksi kotitalouksien omatoimisesta varautumisesta.

Aiempaan tapaan tapahtuma oli samalla myös evakuointikeskuksen toiminnallinen harjoitus. Kävijät kirjattiin sisään ja keskuksen eri toiminnot olivat käytössä kuten se olisi tositilanteessakin. ”Evakuointikeskusta voidaan tarvita väestön suojaväistöön tai muuhun erityiseen tukeen esimerkiksi sähkön tai vedenjakelun häiriöissä. Tämä on myös meille kunnan toimijoille tärkeää harjoittelua, korostaa Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi”

Evakuointikeskus otetaan käyttöön vain viranomaisten määräyksestä

Paltamon evakuointikeskus on suunniteltu Korpitien monitoimitalolle, jonka tilat mahdollistavat tarvittaessa tilapäisen majoittamisen tai pesu- ja ruokailumahdollisuuden isolle henkilömäärälle. Evakuointikeskusta voidaan tarvita esimerkiksi, jos asukkaat tarvitsevat laajempaa apua tai suojaa poikkeuksellisissa tilanteissa. Evakuointikeskukset otetaan tarvittaessa käyttöön pelastusviranomaisen määräyksestä.

Evakuointitoimet ja väestön auttaminen edellyttävät ennakkoon valmisteltua yhteistyötä – viranomaisina toimivat sekä pelastuslaitos että kunta ja sosiaali- ja terveydenhuolto, mutta myös järjestöillä ja muilla yhteisöillä on oma tärkeä osansa. Esimerkiksi kriisitilanteissa henkisen ensiavun tarjoaminen edellyttää omat järjestelynsä.

Lisätietoja medialle:

- Johtava sosiaalityöntekijä Tony Nummi, Kainuun hyvinvointialue (044 716 7036)

- Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi (044 750 0001)

 

Tiedotteen kuva: Maarit Kärkkäinen