Uutinen 20.06.2023

Selvitys ikäihmisten asumisesta julkaistu

Kainuun hyvinvointialue toteutti huhti-toukokuussa 2023 osallistavan selvityksen ikäihmisten asumisesta.

Selvityksessä koottiin ikäihmisille soveltuvan asumisen ja palveluiden suunnittelun pohjaksi keskeisten Kainuun hyvinvointialueen ja Kajaanin kaupungin viranhaltijoiden sekä asumisesta vastaavien toimijoiden, ikäihmisten, heidän edustustonsa ja muiden valittujen tahojen näkemykset. 

Selvityksessä on esitelty ikäihmisten asumiseen liittyvä vuoden 2023 alusta uudistunut lainsäädäntö, kuntien ja hyvinvointialueiden lainmukaiset tehtävät, keskeiset näkökulmat valtakunnallisista kehittämistoimista sekä uusimman tutkimuksen mukaiset kustannusvaikuttavat toimet Suomessa toteutettuine esimerkkeineen. 

Laaja-alaisena yhteistyönä määritellyt toimenpide-ehdotukset pohjaavat selvityksen tiedonhankintaan sekä kuvaavat Kainuussa haluttuja kehittämislinjauksia: 

  1. minkälaista on hyvä ikäihmisten asuminen tarvittavine palveluineen, 
  2. minkälaisia asumisratkaisuja ja malleja tarvitaan ja 
  3. minne niiden toivotaan sijoittuvan. 

Selvityksen toimenpide-ehdotukset luovat suuntaviivat sekä asumisen ja palveluiden kehittämistoimiksi että ikäihmisten oman asumisen suunnittelun tueksi. Selvityksen toimenpide-ehdotukset on suunnattu Kajaaniin, mutta ne ovat monistettavia muihin alueen kuntiin. 
Osallistavan selvityksen toimenpiteisiin sitoutumalla Kainuun kunnat toteuttavat ikääntyneiden asumisen suunnitteluun liittyvät lakisääteiset velvoitteet. 

Osallistavan selvityksen toteutti tutkija Katariina Välikangas yhteistyössä Kainuun hyvinvointialueen toimialuejohtaja Kaisa-Mari Käyhkön (ikäihmisten palvelut) kanssa.