Tiedote 09.02.2024

Ulkomailta rekrytoitujen hoitajien työ alkanut hyvin Kainuun hyvinvointialueella

Kansainvälisen rekrytoinnin myötä Kainuun hyvinvointialueelle on saapunut ensimmäinen ryhmä filippiiniläisiä hoitajia. Monikulttuurisen työskentelyn ensimmäiset viikot ovat sujuneet hyvin Kajaanissa, jossa tulijat työskentelevät hoitoapulaisina perusterveydenhuollon osastolla ja ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoivassa.

Hoitokoti Toppilassa työskentelevät hoitajat ovat kertoneet, että ensimmäiset viikot ovat menneet nopeasti käytännön perehdytyksessä sekä arjen työtehtävissä. Kielen opiskelu auttaa paitsi työtehtävissä myös kotiutumaan Suomeen. Yleisesti toistuva palaute on, että työyhteisön tuki, työntekijöistä huolehtiminen sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino on ollut ehdottomasti myönteistä uudessa työpaikassa.

Tammikuun puolivälissä Kainuun hyvinvointialueen palveluksessa aloittaneessa yhdeksän filippiiniläisen hoitajan ryhmässä on sekä naisia että miehiä. ”Tavoittelemme myös, että tulijat voisivat muuttaa perheineen. Perheiden mukana olo on nähty tärkeäksi rekrytoinnin pitovoiman kannalta. Teemme myös tiivistä yhteistyötä Kainuun eri toimijoiden kanssa esimerkiksi ELY-keskuksen ja Kajaanin kv-palvelujen kanssa, jotta tänne asettautuminen sujuisi mahdollisimman hyvin. Täytyy olla tyytyväinen myös myönteiseen vastaanottoon, jolla työyhteisöt ovat vastaanottaneet uudet jäsenensä”, kertoo kansainvälisen rekrytoinnin koordinaattori Pertti Kyllönen Kainuun hyvinvointialueelta. 

Kainuussa tavoitteena on, että tulijat opiskelevat suomalaisen hoitoalan tutkinnon. Tätä varten on suunniteltu eteneminen yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa. ”Työvoiman saatavuus haastaa koko Suomea todella rajusti, joten kaikki toimet ovat tarpeen, jotta lähivuosina eläköityvien vajetta voidaan supistaa. Aiemminkin on toki ulkomaisia rekrytointeja tehty, mutta niissä on ollut kyse ennemminkin yksittäisistä osaajista, kun tässä pyrimme toimimaan systemaattisemmin myös määrän suhteen”, jatkaa Kyllönen.

Kevään aikana saapuu seuraava ryhmä filippiiniläishoitajia. Myös Kajaanin ammattikorkeakoulun hankkeen kautta rekrytoitavia sambialaisia on mahdollisesti tulossa ensi syksynä. Uusien hoitajien on suunniteltu sijoittuvan Kajaanin lisäksi Kuhmon ja Sotkamon ikäihmisten ja vammaisten palveluihin. Yhteensä tämän vuoden ulkomaan rekrytoinnista odotetaan noin neljänkymmenen työntekijän vahvistusta Kainuun hyvinvointialueelle.