Matkailijan rokotukset

Kaikkien matkailijoiden, matkanjärjestäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen tavoite on matkailu ilman terveyshaittoja. Matkailijan olisi viisasta ottaa selvää matkakohteensa terveysvaaroista hyvissä ajoin ennen matkaa. Jos matkailijan terveys on moitteeton, matkalle valmistautuminen kannattaa aloittaa 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa ja muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan. Jos matkailijalla on vakava perussairaus, kuten huonossa tasapainossa oleva diabetes tai sydämen vajaatoiminta, valmistautumiseen kannattaa varata kolme kuukautta. Rokotukset ja muut ehkäisevät toimet saadaan näin kiireettä järjestykseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut Matkailijan terveysoppaan sähköisessä muodossa. Sieltä saa lisätietoja matkailussa huomioon otettavista asioista.

Matkailijan rokotusasioissa neuvoja voi kysyä oman kunnan rokotuksista vastaavalta terveydenhoitajalta Omasoten kautta. Terveydenhoitajan ajan voi varata Omasoten kautta sähköisesti.