Tiedote 07.04.2021

Kainuun koronatilanne perustasolla - rokotukset ikäihmisille jatkuvat

Uusia koronatartuntoja ei ole todettu Kainuussa vakituisesti asuvilla. Ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä on eilen todettu koronavirus, jonka johdosta kymmenen kajaanilaista on tällä hetkellä asetettu karanteeniin. Pääsiäisvierailuihin liittyvässä tapauksessa jatkoselvittelyt ovat edelleen meneillään.

Kainuun prikaati on ilmoittanut kahdesta uudesta jo karanteenissa olleen varusmiehen tartunnasta.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on 6,9 (per 100 000 asukasta / 14 vrk). Testejä otettiin viime viikolla 1300 kpl, joista positiivisten testien osuus 1,2 %. Tartuntojen jäljitettävyys on 100 %.

Vartiuksen rajanylityspaikalla tehdään n. 40 koronatestiä päivässä. Viime viikolla maahantulijoiden testikeskiarvo oli 95 %, joista ei-testattujen osuus oli 12 vuotta nuorempia lapsia. Edellinen tartuntalöydös on helmikuun alusta. Vartiuksen raja-asemalla on voimassa PSAVIn päätös pakollisista terveystarkastuksista 31.5. saakka.

Kainuun koronakoordinaatioryhmä on päättänyt pitää nykyiset suositukset ja ohjeet edelleen voimassa:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

Kainuussa on voimassa myös enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituspäätös 25.4.2021 saakka.

”Vaikka yleistilanne on tällä hetkellä kääntynyt parempaan, tartuntariski kohdistuu erityisesti alueelta toiselle liikkumiseen. Tyypillinen tilanne on eteläsuomalaisen sukulaisen vierailu kotiseudulla, josta tuliaisena on kukkien lisäksi kimppu viruksia. Edelleen kehotamme harkitsemaan huolella ei-välttämättömiä tapaamisia”, muistuttaa Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

”Toinen asia, joka pitkittyneessä pandemiassa välillä unohtuu, on tartuntatautilain velvoittavuus. Tartunnanjäljityksen selvitystyö kontaktien osalta sekä lääkärin määräämä eristys tai karanteeni eivät ole suosituksia, vaan määräyksiä. Näitä on noudatettava viranomaisten ohjeiden mukaan”, korostaa Koukkari.

Rokotukset avoinna nyt 1950 - 51 syntyneille sekä 1952 - 56 syntyneille riskiryhmään 1 kuuluville

Koronarokotusten ensisijainen ajanvaraustapa on Omasoten nettipalvelussa, jonka kautta voi valita parhaiten sopivan ajan:

  • 1951 tai aiemmin syntyneet valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”iänmukaiset koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 044 709 3788.
  • 1952 - 56 syntyneet (65 - 69 vuotiaat) sairautensa perusteella rokotusvuorossa olevat valitsevat Omasote-palvelusta paikkakuntansa ”riskiryhmäläisten koronarokotukset”. Ajan voi varata myös ajanvarausnumerosta 08 718 9303.

Rokotusvuorossa olevat sekä yksityiskohtaiset varausohjeet löytyvät infosivulta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset koronaan tai rokotteisiin liittyvät kysymykset pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi.

Rokotuksen saaminen ei vapauta varotoimien ja rajoitusten noudattamisesta.

  • Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)