Tiedote 27.07.2021

16 positiivista koronatestitulosta - rokotuksia hyvin tarjolla

Kainuussa on todettu maanantaina 16 positiivista koronatestitulosta. Näistä viisi henkilöä on ollut jo aiemmin karanteenissa. 

Seitsemän tartuntaa on Kainuuseen ulkomailta saapuneilla henkilöillä, joista osa ulkomaalaisia ja osa paikallisia. Kainuun tartunnanjäljitys tiedottaa, että koronatartunnalle on voinut altistua Helsinki - Kajaani -lentovuorolla 25.7. klo 10 – 11.30. Lennolla olleita pyydetään hakeutumaan koronatestiin matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmenee.

Neljä eilisistä tartunnoista on Kainuun Prikaatin varusmiehillä, joiden tartunnat tilastoituvat kotipaikkakuntiensa mukaisesti. Puolustusvoimat vastaa asiaan liittyvästä tiedotuksesta.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Kainuussa on 98,6 / 100 000 / 14 vrk. THL:n tartuntatilastoissa on eroja alueiden omiin tilastoihin, sillä THL tilastoi positiivisen tuloksen joko hoitopaikan tai laboratorion sijaintikuntaan, mikäli tiedossa ei ole henkilön kotikuntaa Suomessa.

”Epidemiatilanne Kainuussa on edelleen heikentynyt. Kaikki havaitut tartunnat eivät toki ole alueen väestöllä, mutta yhtä kaikki, virus leviää nyt vauhdilla eri puolilla maata. Koronakoordinaatioryhmä on koolla tänään arvioimassa tilannetta ja kokouksen jälkeen tiedotetaan asiasta”, toteaa vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola Kainuun sotesta.

Rokotusaikoja hyvin saatavilla

Koronarokotusaikoja on nyt hyvin saatavilla. Esimerkiksi viikoille 30 – 32 on yhteensä yli 4000 uutta rokotusaikaa, joten uusia rokotuksia annetaan nyt saman verran kuin tehosterokotuksia. Rokotusvuorossa ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet sekä 12 - 15 -vuotiaat vakavan koronataudin riskiryhmään kuuluvat.

Omasote-palvelussa ajat Kajaaniin ja Kuhmoon ovat varattavissa kaikille edellä mainituille. Muissa kunnissa rokotusvuorossa oleville alaikäisille ajanvaraus tehdään puhelimitse (044 709 37 88). Nuorten nettiajanvarausta laajennetaan jatkossa muihin kuntiin mahdollisuuksien mukaan.

Toistaiseksi kaikkien ns. yläkouluikäisten eli 12 – 15 -vuotiaiden rokotuksista ei Suomessa ole tehty päätöksiä.

Lisätietoja koronarokotuksista saa Kainuun soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

Maahantulosäännökset

Sisärajavalvonta eli EU-ja Schengen alueelta saapuvien rajatarkastukset on päättynyt. Valtioneuvoston asetuksen mukainen terveysturvallisuuden maahantulomalli on voimassa. Suomeen saapuvilta henkilöiltä edellytetään ns. riskimaasta tullessa 12.7.2021 alkaen todistusta saadusta koronavirusrokotussarjasta tai kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronavirustaudista. Jos henkilöllä on esittää todistus jommastakummasta edellä mainitusta, ei häneltä edellytetä saapuessaan muita terveysturvallisuustoimia.

Mikäli riskimaasta tullessa on todistus negatiivisesta tuloksesta koronavirustestissä, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista tai koronarokotussarjan ensimmäisestä rokoteannoksesta, joka on saatu vähintään 14 vuorokautta ennen saapumista, tulee osallistua koronavirustestiin 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta.

Mikäli riskimaasta tullessa ei ole mitään yllä mainituista todistuksista, tulee osallistua koronavirustestiin sekä maahantulopisteellä että 3-5 vuorokauden aikana Suomeen saapumisesta. Kontakteja tulee välttää ja pysytellä kotona tai majapaikassa, kunnes negatiivinen tulos on varmistunut.

Suomesta toiseen valtioon matkustavan tulee itse tarkistaa mitkä ohjeet ovat voimassa kohdemaassa sekä palatessa. Kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan ja edellytyksiään matkailijoille. Lisäohjeita verkko-osoitteista valtioneuvosto.fi sekä raja.fi

 

Lisätiedot:

  • vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 4872