Tiedote 14.04.2021

Kainuu edelleen perustasolla - rokotukset jatkuvat

Kainuu edelleen perustasolla

Kainuun koronakoordinaatioryhmä esittää Kainuun koronarajoitusten pitämistä edelleen perustason mukaisina ja kokoontumisrajoitusten jatkamista toukokuun lopulle saakka.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on 19,4 (per 100 000 asukasta / 14 vrk). Testejä otettiin viime viikolla 2200 kpl, joista positiivisten testien osuus 0,7 %. Tartuntojen jäljitettävyys on 100 %.

Tilanne on lukujen valossa heikentynyt, mutta tämä selittyy Kainuun prikaatin ja viime viikolla Kajaanissa todetun ryppään tartunnoilla. Tapaukset ovat tiedossa ja rajattu, eikä tiedossa ole väestössä leviäviä tartuntaketjuja.

Vartiuksen rajanylityspaikalla on ollut rauhallista, eikä positiivisia testituloksia ole todettu yli kahteen kuukauteen. Raja-asemalla on voimassa PSAVIn päätös pakollisista terveystarkastuksista 31.5. saakka.

Suositukset ja ohjeet säilyvät pääosin ennallaan:

  • Yleinen maskisuositus yli 12-vuotiaille
  • Yleinen etätyösuositus on, ei etäopetussuositusta
  • Suositus välttää maakuntarajat ylittävää matkustamista. Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään
  • Alle 12-v ryhmätoiminnassa ei ole rajoitussuosituksia, 12–17-v suositellaan enintään 20 henkilön ryhmiä ja aikuisille yksilöharrastuksia ryhmien sijaan (ikäihmisten ryhmäliikuntatoiminta ulkotiloissa turvavälejä noudattaen voi käynnistyä uudelleen)
  • Yksityistilaisuuksissa vahva suositus noudattaa turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä. Yksityisiä juhlia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisina ja välttämään lähikontakteja.
  • Koronatestiin tulee edelleen hakeutua matalalla kynnyksellä. Lisäksi suositellaan Koronavilkun käyttämistä älypuhelimessa.

Kainuussa on voimassa myös enintään 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituspäätös 25.4.2021 saakka. Esityksenä on, että rajoitusta jatketaan neljällä viikolla.

Koronarokotuksissa nyt useita ryhmiä

Kainuussa yli 70-vuotiaat on pääosin saatu rokotettua ensimmäisellä annoksella tämän viikon kuluessa ja nuorempia ikäluokkia päästään nyt rokottamaan. Rokotteiden saatavuuteen ja lisäohjeisiin kohdistuu edelleen epävarmuuksia, joten muutoksia järjestelyihin tulee jatkossakin. Rokotteita käytetään kansallisten ohjeiden ja saatavuuden mukaan, eikä niitä voi valita itse. ”Muutokset toteutetaan ja viestitään mahdollisimman nopeasti, mutta onhan tässä kaikilla työtä pysyä perillä tilanteesta. Ei kuitenkaan ole syytä menettää malttiaan, kuten joillakin seuduilla ihmiset ovat reagoineet jopa aggressiivisesti. Edelleen toteamme, että huhut rokotekuolemista Kainuussa ovat perättömiä”, kommentoi pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari rokotusjärjestelyitä. 

Koronarokotuksiin voivat nyt varata ajan seuraaviin ryhmiin kuuluvat:

  • 1951 ja sitä aiemmin syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset ja riskiryhmään 1 kuuluvien koronarokotukset” tai numerosta 044 709 3788. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.
  • 1952 – 1956 syntyneet. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”1952 - 56 syntyneiden koronarokotukset” tai numerosta 044 709 3788. Rokotevalmisteena ikäryhmässä on AstraZeneca.
  • 1957 – 1961 syntyneet riskiryhmään 1 kuuluvat. Ajanvaraus Omasote-palvelun valikosta paikkakuntansa ”iänmukaiset ja riskiryhmään 1 kuuluvien koronarokotukset” tai numerosta 08 718 9303. Rokotteena on Pfizerin tai Modernan mRNA-valmiste.

Takaisinsoitossa voi kestää useita vuorokausia, joten suositeltavaa on käyttää Omasoten ajanvarausta. Vapaita aikoja lisätään rokotteiden saatavuuden mukaan.

Yksityiskohtaiset varaus- ja muut ohjeet löytyvät infosivulta sote.kainuu.fi/koronarokotukset. Erityiset koronaan tai rokotteisiin liittyvät kysymykset pyydetään sähköpostitse korona@kainuu.fi. Rokotuksen saaminen ei vapauta varotoimien ja rajoitusten noudattamisesta.

  • Lisätietoja: Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)