Tiedote 12.03.2021

Kainuussa uusia koronatartuntoja ja useita karanteeneja

Kajaanissa on todettu uusi koronavirustartunta, johon liittyy useita altistuneita. Etelä-Suomessa koronavirukselle työtehtävissä altistunut henkilö on ollut oireettomana karanteenissa, johon liittyen kymmenkunta kainuulaista henkilöä on tänään määrätty karanteeniin. Koronavilkkua ei ole ollut käytössä. Tartunnanjäljitys tapaukseen liittyen on meneillään.

Sotkamolaisella henkilöllä on todettu muualta Suomesta lähtöisin oleva tartunta, jonka vuoksi kaksi lähipiiriin kuuluuvaa henkilöä on asetettu karanteeniin. Tapaukseen ei tiedetä liittyvän jatkoaltistuksia.

Koronatestiin tulee hakeutua matalalla kynnyksellä vähäisissäkin oireissa. Kainuun keskussairaalan drive in -testauksen ajanvaraus palvelee ma-su klo 8 – 19 numerossa 040 165 0020. Koronatestaus myös terveyskeskusten toimipisteissä näiden aukioloaikoina.  Tarkemmat ohjeet testiin hakeutumisesta sote.kainuu.fi/koronainfo.

Aiempiin tartuntoihin liittyen ilmennyt virusmuunnoksia

Eilen saadun tiedon mukaan Sotkamossa 21.2. todetun tartunnan viruskannaksi on selvinnyt ns. brittivariantti. Kyseessä on Etelä-Suomesta saatu tartunta, jonka jatkotutkimusten yhteydessä neljän kainuulaisen henkilön virussekvensointi on osoittautunut muuntovirukseksi. Tapaukseen liittyvät rajoitustoimet ovat jo päättyneet, eikä jatkotartuntoja ole tiedossa.

Tällä hetkellä koronaviruksen brittivariantin arvioidaan olevan päätyyppi Suomessa esiintyvissä tartunnoissa. Kanta on aiempaa herkempi tartuttavuudeltaan ja saattaa aiheuttaa vakavampaa tautimuotoa.

Ohjeita ja määräyksiä on noudatettava tautitilanteen pahenemisen estämiseksi

Kainuun sote muistuttaa, että epidemiatilanne saattaa heikentyä myös Kainuussa nopeasti. Tämän vuoksi on tärkeää noudattaa kaikkia voimassa olevia koronatorjunnan ohjeita ja määräyksiä. Vähintään kahden metrin turvavälien säilyttäminen, kasvomaskien käyttäminen, hyvä käsihygienia sekä lähikontaktien vähentäminen työpaikoilla ja vapaa-ajan toiminnassa ovat keskeisiä tartuntojen minimoimiseksi. Myös Koronavilkun käyttämistä suositellaan vahvasti altistumistilanteiden tietoon saattamiseksi ja testaamiseksi.

Asukkaita muistutetaan myös tartuntatautilain mukaisten määräysten velvoittavuudesta. Mikäli henkilö on määrätty eristykseen tai karanteeniin, sitä on noudatettava lain ja viranomaisten ohjeiden mukaan. Tartuntatautilain rikkominen on rikoslain mukaan rangaistava teko.

Lisätietoja: Tuomo Erola, vs. pandemiapäällikkö (044 797 4872)