Tiedote 26.01.2021

Kaksi uutta karanteenissa todettua tartuntaa

Kaksi uutta karanteenissa todettua tartuntaa

Maanantaina Kajaanissa on todettu koronatartunta aiemmin karanteenissa olleella henkilöllä. Tapaus liittyy viikko sitten viikonloppuna ilmenneisiin kahteen tartuntaan.

Suomussalmella ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä aiemmin todettuun kahteen tartuntaan liittyen on ilmoitettu yksi jatkotartunta jo karanteenissa olleella henkilöllä.

Valtioneuvosto täydentää koronatorjunnan toimenpiteitä

Valtioneuvosto on ilmoittanut hybridistrategian toimintasuunnitelman täydentämisestä. Aiemmin kerrottujen maahantuloon liittyvien rajoitusten ja lisätestausten lisäksi siirrytään kolmitasoiseen suunnitelmaan, jossa voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön valtakunnallisia rajoituksia tai muita toimenpiteitä mikäli koronaepidemia edelleen pahenee Suomessa.

”Tällä hetkellä koronatilanne on Kainuussa hallinnassa. Esimerkiksi karanteenin ulkopuolisia tartuntoja ei ole viime päivinä ilmennyt. Suunta on nyt kohti perustasoa, mutta lähialueillamme tilanne on edelleen heikompi, joten voimassa olevia rajoituksia ja ohjeita on noudatettava. Valtioneuvoston linjaukset eivät tässä vaiheessa tuo meille uutta, vaan jatkamme entisillä toimenpiteillä”, kertoo pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari Kainuun sotesta.

Pidä yli 2 metrin turvaväliä ja käytä kasvomaskia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on päivittänyt turvavälisuositusta. Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään. 

THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.

Koronatestiin tulee hakeutua, jos on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle esimerkiksi ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.

 

Lisätietoja:

Olli-Pekka Koukkari, Kainuun soten pandemiapäällikkö (044 797 4668)

Maire Ahopelto, kuntayhtymän johtaja (044 777 3033)