Tiedote 07.07.2021

Neljä uutta tartuntaa

Neljä uutta tartuntaa

Kajaanissa on eilen todettu koronatartunta kolmella jo karanteenissa olevalla samaan perheeseen kuuluvalla henkilöllä.

Kuhmossa on todettu tartunta ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä. Kolme altistunutta samaan seurueeseen kuuluvaa on määrätty karanteeniin.

Kainuussa koronaviruksen ilmaantuvuus on 44,4 (per 100 000 as / 14 vrk). Kainuu on edelleen perustasolla, lukuun ottamatta Kajaania, joka on kiihtymisvaiheessa. Tartuntatrendi on laskeva.

Ohjeiden noudattamista suositellaan edelleen – kesätapahtumissa toimittava vastuullisesti

Koronapandemia jatkuu edelleen, eikä perusohjeiden noudattamisesta tule luopua. Turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä on huolehdittava muissa kuin oman perheen tai lähipiirin kohtaamisissa.

Matkaillessa on syytä noudattaa varovaisuutta. Yleisötapahtumissa, kesäjuhlissa tai vastaavissa järjestäjien tulee huolehtia terveysturvallisista järjestelyistä. Ohjeiden noudattamisessa korostetaan erityisesti osallistujien vastuullisuutta.

Erityisesti nuorten keskuudessa levinneiden tartuntojen vuoksi Kainuun sote vetoaa nuoriin sekä nuorten läheisiin. ”Tällä hetkellä voimme annetuilla ohjeilla jatkaa kesänviettoa, mutta jokaisen on tehtävä osansa, jotta tilanne ei pääse huonommaksi”, selventää vs pandemiapäällikkö Tuomo Erola Kainuun sotesta.

Koko Kainuussa ovat voimassa seuraavat suositukset:

  • Kasvomaskin käyttö kaikissa oman perheen ulkopuolisissa lähikontakteissa
  • Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen
  • Lähikontaktien välttäminen ja riittävän turvavälin pitäminen
  • Yleisötilaisuuksia järjestettäessä edellytetään, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta.
  • Ulkomaanmatkailu tulee rajoittaa vain välttämättömään. Kotimaan matkailussa tulee noudattaa varovaisuutta ja huomioida koronaviruksen vaihteleva alueellinen esiintyvyys. Paikallisten viranomaisten ohjeita tulee noudattaa kaikkialla.
  • Yksityistilaisuuksia järjestettäessä on vahvasti suositeltavaa, että kaikissa kokoontumisissa noudatetaan lähikontaktien välttämistä ja hygieniakäytäntöjä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Juhlat suositellaan järjestämään ensisijassa ulkona.

Ota koronarokotus vuorollasi

Kainuussa rokotetaan heinäkuussa vain tehosterokotuksia, joihin ajat on annettu. Uusia aikoja ei voi varata tällä hetkellä. Tämän hetken arvion mukaan valmistetoimitukset mahdollistanevat uusien rokotusten jatkamisen Kainuussa elokuun alkupuolella.

Jotta rokotukset etenevät suunnitellusti on tärkeää, että varatut rokotusajat käytetään, eikä aikoja peruta esimerkiksi lomailun vuoksi.

Kuntalaisia muistutetaan myös, ettei rokotevalmistetta voi valita paikan päällä. Lisäohjeita löytyy soten verkkosivuilta sote.kainuu.fi/koronarokotukset.

 

Lisätiedot: vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola 044 797 4872