Raskauden ajan seulontatutkimukset

Suomessa jokainen raskaana oleva nainen on oikeutettu kahteen maksuttomaan seulontaultraäänitutkimukseen sairaalassa. Tutkimukset liittyvät sikiöseulontaan.

Varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus

Kaikille raskaana oleville on tarjolla neuvolassa tehtävä varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus, joka tehdään raskausviikoilla 10-14. Tutkimus tehdään vatsan päältä tai emättimen kautta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on varmistaa, että sikiö on elossa, varmentaa raskauden kesto ja todeta sikiöiden lukumäärä. Tutkimus on kivuton ja sikiölle vaaraton. Tutkimuksen tarkoituksena ei ole etsiä sikiön poikkeavuuksia, mutta suuret ja vaikeat rakennepoikkeavuudet voivat näkyä jo tässä raskauden vaiheessa.

Varhaisraskauden yhdistelmäseulonta

Ensisijainen kromosomipoikkeavuuksien seulontamenetelmä on ns. varhaisraskauden yhdistelmäseulonta. Raskausviikolla 9+0-11+6 otetaan raskaana olevalta verinäyte. Niskaturvoke ultraäänitutkimus, joka tehdään sairaalassa, ajoitetaan raskausviikolle 12+0-13+6, jolloin mitataan sikiön niskaturvotus. Yhdistämällä verinäytteen ja niskaturvotusmittauksen tulokset voidaan tunnistaa ne sikiöt, joiden kromosomipoikkeavuuden riski on suurentunut. Yhdsitelmäseulonta löytää yli 80% kromosomipoikkeavuuksista. Tavallisin kromosomipoikkeavuus on Downin oireyhtymä eli 21-trisomia.

Keskiraskauden seerumiseulonta

Keskiraskauden seerumiseulonta tehdään silloin kun yhdistelmäseulontaa ei voida tehdä. Syy tähän voi olla, että raskaus onkin odotettua pidemmällä ensimmäisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä tai alkuraskauden seulontaverinäytettä ei ole otettu. Raskausviikolla 15+0-16+6 äidin verinäytteestä määritetään istukka- ja sikiöperäisiä hormoneja ja valkuaisaineita. Näistä tuloksista sekä muun muassa raskauden kestosta ja äidin iästä saadaan laskettua sikiön 21- trisomian eli Downin oireyhtymän riskilukema. Varhaisraskauden  verinäyte on kuitenkin aina ensisijainen ja antaa luotettavamman tuloksen kuin keskiraskaudessa tehty seulonta.

Rakenneultraäänitutkimus

Rakenneultraäänitutkimus tehdään sairaalassa raskausviikolla 20-21. Tutkimuksessa tarkastetaan järjestelmällisesti sikiön rakenteita ja sisäelimiä. Lisäksi katsotaan istukan paikka ja arvioidaan lapsiveden määrää.Tässä vaiheessa voidaan useimmiten nähdä myös sikiön sukupuoli. Tutkimus tehdään vatsan päältä, se on kivuton ja sikiölle vaaraton. Ultraäänitutkimuksessa raskaana oleva saa tiedon mahdollisista poikkeavuuksista tutkimustilanteessa. Poikkeava löydös varmistetaan aina uudella tutkimuksella.

Kainuun keskussairaalassa ultraäänitutkimukset tekee ultraäänihoitajakoulutuksen saanut kätilö. Terveydenhoitajasi varaa ajan tutkimukseen ja tutkimus tehdään synnytysosaston uä-seulonta huoneessa. Sairaalaan tullessasi ilmoittaudu tuloaulan tai perheosaston (krs 3) ilmoittautumisautomaatilla. Sen jälkeen voit istua odottamaan aulaan 7, josta sinut haetaan tutkimukseen.

Yhteystiedot

Osoite:

Synnytysosasto
Sotkamontie 13, 3. krs. sisäänkäynti F1
87300 Kajaani

puh. 040-6711036/seulakätilö. Ultrapäivät: ma, ti, to ja pe klo. 8-16.

Kainuun Omasote

 


 

niskaturvoketutkimus rakenneultraäänitutkimus varhaisraskauden yhdistelmäseulonta keskiraskauden seerumiseulonta varhaisraskauden yleinen ultraäänitutkimus