Vastasyntyneiden teho-osasto

 

Vastasyntyneiden teho-osasto on osa Kainuun hyvinvointialueen lasten ja nuorten somaattista erikoissairaanhoitoa. Osasto sijaitsee keskussairaalassa  synnytyssalien välittömässä yhteydessä kolmannessa kerroksessa. Vastasyntyneiden teho-osastolla on valmiudet tehohoitoa tai tehostettua tarkkailua tarvitsevan vastasyntyneen tai keskosena syntyneen vauvan seurantaan ja hoitoon. Pienet potilaat tulevat hoitoon joko suoraan synnytyssalista, synnyttäneiden vuodeosastolta tai jatkohoitoon yliopistosairaaloista. 

Osastolla on virallisesti kolme potilaspaikkaa, mutta yksikössä hoidetaan kaikki hoitoa tarvitsevat vastasyntyneet potilasmäärästä riippumatta. Tehohoitohuoneen lisäksi tiloihin kuuluu kolme perhehuonetta, joissa vanhemmat voivat hoitaa lastaan ympäri vuorokauden yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa. Vanhempien toivotaan olevan mukana lapsen hoidossa tiiviisti heti alusta lähtien, sillä vanhempien läsnäololla on suuri merkitys lapsen toipumiselle. Vauvan sisarukset ovat osa perhettä, joten he ovat tervetulleita osastolle, mikäli ovat terveitä. Muiden vierailusta sovittava erikseen henkilökunnan kanssa.

Lastenlääkäri päivystää ympärivuorokautisesti. Tiivistä yhteistyötä tehdään synnytyssalin, perheosaston, erityistyöntekijöiden, äidinmaitokeittiön ja neuvoloiden kanssa.  Perhetyöntekijäksi erikoistunut sairaanhoitaja voi tehdä tarvittaessa myös kotikäyntejä.  Perhekeskeisyys, turvallisuus, yksilöllisyys ja jatkuvuus ovat osaston hoitotyötä ohjaavia periaatteita.

Yhteystiedot:

Puh. 044 797 0597
Fax 08 718 0005

Käyntiosoite:

Kainuun keskussairaala
3. kerros, sisäänkäynti pääovesta F1
Sotkamontie 13
87300 Kajaani

Vertaistuki- ja potilasjärjestöjä:

Keskosvanhempien yhdistys Kevyt http://www.kevyt.net/
Huuli- ja suulakihalkiokeskus HUSUKE http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/toolonsairaala/osastot/husuke/Sivut/default.aspx

Lisätietoa:

Perheaikaa.fi https://www.perheaikaa.fi/
Imetyksen Tuki ry https://imetys.fi/
Terveyskylä.fi https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys
Terveyskylä.fi https://www.terveyskyla.fi/lastentalo/tietoa-lasten-sairauksista/keskosena-kotiin

 

Vauvapoliklinikka