Äidinmaidonluovutusohjeet

Äidinmaito

Vastasyntyneet ja erityisesti keskoset, jotka immunologisen kypsymättömyyden vuoksi ovat erittäin alttiita bakteeri- ja virusinfektioille hyötyvät äidinmaidosta.

Äidinmaito sisältää kaikki vauvan tarvitsemat suoja-aineet ja on parasta ravintoa keskosille, vastasyntyneille ja sairaille vauvoille. Se sisältää vauvan tarpeisiin nähden kaikkia ravintoaineita sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa. D – vitamiini on ainoa poikkeus, sitä lapsi ei saa riittävästi äidinmaidosta. Äidinmaidolla ruokituilla vauvoilla on imeväisiän infektioita ja varhaislapsuuden allergisia sairauksia keskimääräistä vähemmän.

Luovutetun maidon hygienia tutkitaan bakteeriviljelyin vähintään kahdesta maitoerästä ennen kuin uuden luovuttajan maitoa käytetään ja bakteeripitoisuuksia seurataan myöhemmin otettavista eristä vaihtelevasti esimerkiksi kerran viikossa - kerran kuukaudessa.

Luovutettava maito pastöroidaan äidinmaitokeskuksessa ennen käyttöä. Pastörointi tehdään 62,4 - 65 °C:n lämpötilassa 30 minuutin ajan, jonka jälkeen maito jäähdytetään nopeasti. Tällä tavalla saadaan hävitettyä kaikki maidon kautta mahdollisesti leviävät mikrobit, mutta useimpiin bakteeritoksiineihin se ei vaikuta.

Maidon lypsäminen ja käsittely

Maitoa voidaan lypsää käsin tai erilaisilla rintapumpuilla. Maidon herumiseen auttaa rauhallinen ympäristö, mukava tuoli, riittävä lepo, syöminen ja juominen. Lämpöhauteet, rinnan kevyt hieronta tai nännien koskettelu edistävät maidon herumista. Älä kuitenkaan koske sormilla maitoon, vaan valuta maito suoraan steriiliin astiaan.

Huomioitavaa: Jos rinnanpään iho on rikki, hoida iho kuntoon ennen kuin keräät maitoa luovutukseen.

Maitoa lypsettäessä ja käsiteltäessä on oltava tarkkana puhtauden kanssa, koska maitoa käytetään ravintona pienillä keskosvauvoilla ja erilaisista suolistosairauksista kärsivillä vauvoilla. He ovat erittäin herkkiä bakteeritulehduksille.

Hygienia

Äidinmaidonluovutuksessa on tärkeää, että luovuttava äiti huolehtii hygieniasta ja välineiden puhtaudesta sekä erityisesti käsien puhtaudesta. Käsihygieniasta huolehtiminen on hyvin tärkeää, sillä sen avulla voidaan vähentää mikrobien siirtymistä henkilöstä toiseen ja välineisiin. Lyhyet kynnet, terve ja ehjä iho ovat kaiken perusta käsihygienialle, mutta myös käsien pesun jälkeen suoritettava huolellinen kuivaus. Kosteat kädet ovat mikrobien leviämisen kannalta suotuisat.

Poista sormukset, korut ja kello.

Huuhdo rinnat lämpimällä vedellä ja kuivaa hyvin talouspaperilla.

Likaiset kädet pestään saippualla ja vedellä esim. kun olet vaihtanut vauvan vaipan, yskinyt, niistänyt, käynyt WC:ssä tai vienyt roskapussin.

Pese kädet alla olevin ohjein:

1. Poista sormukset, korut ja kello työn ajaksi.
2. Kostuta kädet lämpimällä vedellä.
3. Ota käsiin nestesaippuaa ja hiero kämmeniä yhteen noin 20 sekuntia.
4. Pese myös kämmenien selkäpuolet, sivustat, ranteet, sormien välit ja sormuksien alustat.
5. Pese myös kynsien alustat.
6. Huuhtele kädet puhtaiksi.
7. Kuivaa kädet puhtaaseen kertakäyttöiseen käsipyyhkeeseen.
8. Sulje hana puhtaita käsiä suojaten.

 

 

Puhtaat kädet desinfioidaan näin:
1. Ota 2 painallusta käsihuuhdetta käsiin
2. Hiero kämmeniin, sormenpäihin, peukaloon ja joka puolelle käsiin
3. Hiero 30 sekuntia tai niin kauan, kunnes huuhde on kuivunut.

Maidon jäähdyttäminen ja säilyttäminen

Lypsetty äidinmaito tulee jäähdyttää nopeasti ja se säilytetään suljetussa astiassa jääkaapin takaosassa, ei ovessa. Lämpötilan jääkaapissa tulee olla +5 astetta.

Juuri lypsettyä lämmintä maitoa ei saa yhdistää jäähdyttämättä kylmään maitoon. Saman vuorokauden aikana lypsetyt maidot voi säilöä samaan keräysastiaan.

Äidinmaito säilyy jääkaapissa korkeintaan 3 vuorokautta, jonka jälkeen se on viimeistään pakastettava.

Lypsetty maito pakataan äidinmaitokeskuksesta saatuihin keräilypulloihin tai tarvittaessa kertakäyttöisiin pakastepusseihin. Äidinmaitokeskus toimittaa luovuttajalle myös tarralaput, joihin luovuttajan on merkittävä koko nimensä ja lypsypäivämäärä.

Luovuttajan tulee toimittaa maito tuoreena Kajaanin Mamsellin äidinmaitokeskukseen, jossa se pakastetaan.

Äidinmaidon lähettäminen

Kainuun soten materiaalipalvelun kuljettajat noutavat äidinmaidon kotoa Kajaanin alueelta maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin n. klo 8.00–9.00.

Äidinmaito kuljetetaan pakastimessa jäädytetyillä kylmäpattereilla varustetussa kuljetuslaatikossa.

Ilmoita äidinmaitokeskukseen jo edellisenä päivänä tai viimeistään kuljetusaamuna, ellet lähetä maitoa kuljetuspäivänä.

Kunnista äidinmaito lähetetään aamupäivän linja-autolla matkahuollon kautta äidinmaitokeskukseen. Äidinmaitokeskus tekee luovuttajalle matkahuoltoon sähköisen tilaus-/toimituslomakkeen, johon on merkitty lähettäjän ja äidinmaitokeskuksen tiedot. Äidinmaidot laitetaan kuljetuslaatikkoon, jossa on pakastimessa jäädytetyt kylmäpatterit. Matkahuolto toimittaa kuljetuslaatikot äidinmaitokeskukseen. Äidinmaitokeskus maksaa rahtimaksun.

Luovutuksen lopettaminen

Lopetettuanne luovutuksen, palauttakaa keräilypurkit, kuljetuslaatikot, kylmäpatruunat ja rintapumppu äidinmaitokeskukseen.