Esteet äidinmaidon luovutukselle

Äidinmaidonluovuttaja ei saa olla päihteiden käyttäjä. Kiellettyjä ovat tupakka, sähkötupakka, nuuska ja huumeet.

Tupakan savussa on nikotiinin lisäksi yli 4000 erilaista kemikaalia ja toksiinia muun muassa tervaa, arseenia, lyijyä ja hiilimonoksidia. Tupakan haitalliset aineet ja nikotiini kulkeutuvat äidinmaitoon ja voivat vaikuttaa vauvaan, ja lisätä altistusta syövälle.

Myöskään sähkötupakan käyttöä imetyksen aikana ei suositella, koska käytettävien nesteiden koostumus vaihtelee, eikä turvallisuutta vauvan kannalta voida arvioida.

Nuuska on haitoiltaan verrattavissa tupakkaan. Vaikka nuuskan käytössä ei altistu haitallisille palamistuotteille (esim. häkä ja PAH-yhdisteet), aiheuttaa se kuitenkin kestoltaan pidemmän nikotiinihuipun elimistössä kuin tupakanpoltto.

Huumeiden käyttö on kielletty äidinmaidonluovuttajalta, eikä käyttäjä saa imettää, koska lapsi voi saada äidinmaidosta vahingollisen annoksen ainetta.

Esimerkiksi heroiini kertyy maitoon ja pitoisuus voi olla maidossa moninkertainen verrattuna äidin pitoisuuksiin. Kannabista käyttävä äiti ei saa imettää, koska säännöllinen altistus voi vaikuttaa haitallisesti lapsen keskushermoston kehitykseen. Myös LSD kulkeutuu keskushermostoon ja aiheuttaa lapselle selkeän riskin.

Alkoholin käyttöä ei suositella imetyksen eikä äidinmaidonluovutuksen aikana. Äidin nauttima alkoholi kulkeutuu rintamaitoon, missä sen pitoisuus vastaa äidin veren alkoholipitoisuutta, eikä turvallisen käytön rajoja ole olemassa. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen lastenneuvolakäsikirjan mukaan satunnainen, 1–2 alkoholiannoksen nauttiminen ei ole este imetykselle. Imetystä ei siis tarvitse tauottaa, jos haluat silloin tällöin juoda saunaoluen tai lasin viiniä.

Äidinmaidonluovuttajan tulee pitää 24 tuntia taukoa maidon keräämisessä nautittuaan alkoholia.

Säännöllinen lääkitys on este äidinmaidonluovutukselle, poikkeuksena astmalääkitys, insuliini ja kilpirauhaslääke Thyroxin®. Äidinmaidonluovuttaja ei saa käyttää hormoniehkäisyä (e-pillerit, kapselit, kierukka). Lääkehoidon aiheuttamat vakavat haitat ovat erittäin harvinaisia, mutta pitkäaikaisvaikutuksia lääkealtistuksista tunnetaan vielä vähän ja lääkkeiden vaikutukset voivat tulla esiin vasta myöhemmin lapsen kehittyessä. Ehkäisyvalmisteissa oleva estrogeeni voi vaikuttaa maidontuotantoa vähentävästi, lisäksi lääkeaineet erittyvät äidinmaitoon josta ne kulkeutuvat lapsen herkkään elimistöön.

Mikäli sairastut tai joudut lääkekuurille, ota yhteyttä äidinmaitokeskukseen, koska et voi luovuttaa äidinmaitoa lääkekuurin aikana. 

Jos käytät tilapäisesti kipu- tai kuumelääkettä, pidä taukoa äidinmaidonkeräämisessä:

  • Parasetamoli 3 tuntia
  • Ibuprofeeni 1 vrk

Myöskään äidin antibioottikuurin aikana ei saa luovuttaa maitoa ja kuurin loputtua tulee pitää vielä kaksi päivää taukoa maidon keräämisessä.

Tatuointien ja lävistysten ottamisesta on täytynyt kulua kuusi (6) kuukautta ennen kuin soveltuu äidinmaidonluovuttajaksi. Tällöin on kulunut riittävä aika, jotta mahdollinen veriteitse tapahtuva tartunta esim. C-hepatiitti tai HIV näkyy laboratoriotesteissä.