Ikääntyneet

Omahoito -ja omakuntoutusohjeet etusivulle

Ikääntyneiden toimintakyvyn ylläpito:  

Jalkojen lihasvoima ja tasapaino ovat tärkeitä ikääntyneiden toimintakyvyn kannalta. Voimaa tarvitaan esimerkiksi tuolista seisomaan noustessa sekä portaissa kävellessä. Tasapainoa tarvitaan asennon säilyttämiseksi niin paikallaan seistessä, kuin liikkuessakin. Voima ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta sopivalla harjoittelulla näitä ominaisuuksia voidaan ylläpitää sekä kehittää. Toiminta- ja liikkumiskyvyn kannalta parasta on  liikkua monipuolisesti ja yhdistää siihen voima- ja tasapainoharjoittelua. ( Lähde: https://www.voimaavanhuuteen.fi/voima-ja-tasapainoharjoittelu/).

Ohjeita ikääntyneiden voimaharjoitteluun kuntosalilla: https://www.voimaavanhuuteen.fi/voimaharjoittelu/

 

Harjoitusvideoita ja ohjeita ikääntyneille:  
 

Harjoitteet vuoteessa 

Aamujumppa (vuoteessa) tulostettava ohje: (nimet\366n) (voitas.fi) 

 

Harjoitteet tuolilla ja seisten (tukea ottaen) 

Kävely kevyemmäksi – jumppa video.  Kävely kevyemmäksi - YouTube, Kävely kevyemmäksi -jumppa on tasoltaan helppo ja se on tarkoitettu iäkkäiden säännölliseen omatoimiseen harjoitteluun. Näiden seitsemän liikkeen avulla pääset helposti voima- ja tasapainoharjoittelun alkuun, 30 min.  

Kävely kevyemmäksi tulostettava ohje:  

Suomi: Kävely kevyemmäksi (voitas.fi) 

Ruotsi: Kom i gång (ikainstituutti.fi) 

Englanti: Walk with Confidence. (ikainstituutti.fi) 

Venäjä: УПРАЖНЕНИЯ ДЛЯ ОБЛЕГЧЕНИЯ ХОДЬБЫ (ikainstituutti.fi) 

Viro: KÕNDIMINE KERGEMAKS (ikainstituutti.fi) 

Somali: LUGEYS FUDUD (ikainstituutti.fi) 

 

Harjoitteet tuolilla ja seisten 

Helppo voima- ja tasapaino jumppa video: Helppo Voitas-jumppa 1 - YouTube , sisältää liikkeitä tuolilla ja seisten, 23 min. 

Keskitason voima- ja tasapaino jumppa video: Keskitasoinen Voitas-jumppa 2 - YouTube, sisältää liikkeitä tuolilla, seisten sekä pienen painon kanssa, 37 min. 

Vaativa voima- ja tasapaino jumppa video: Vaativa VoiTas-jumppa - YouTube, sisältää liikkeitä kuminauhalla, tuolilla sekä loppuvenyttelyt lattiatasossa, 30 min. 

 

Harjoitteet seisten ja lattialla 

Voimaa ja tasapainoa taso 1. video: 13 min. kehoa vahvistava harjoitus, taso 1 | Lisää voimaa vuosiin (textning på svenska) - YouTube. Tulostettava ohje: Voima ja tasapaino TASO 1 (voitas.fi) 

Voimaa ja tasapainoa taso 2. video: 21 min. kehoa vahvistava harjoitus, taso 2 | Lisää voimaa vuosiin (textning på svenska) - YouTube. Tulostettava ohje: Voimaa ja tasapainoa 2 (voitas.fi) 

Voimaa ja tasapainoa taso 3. video:  32 min. kehoa vahvistava harjoitus, taso 3 | Lisää voimaa vuosiin - YouTube . Tulostettava ohje: Voimaa ja tasapainoa TASO 3 (voitas.fi) 

 

Harjoitteet seisten 

Tasapaino taitavaksi tulostettava ohje: Tasapaino taitavaksi (ikainstituutti.fi) 

 

Ravitsemusohjeet ikääntyneille:  

Voimaa treenistä ja ruuasta video: Voimaa treenistä ja ruuasta - YouTube 

Ravitsemusopas ikääntyneille: Ravitsemusopas ikääntyneille (ruokavirasto.fi) 

Lue lisää ikääntyneiden ravitsemuksesta (nettisivut): Voimaa ruuasta - Voimaa ruuasta Voimaa ruuasta -sivusto on tarkoitettu kaikille kotona asuville ikääntyneille. 

 

Muistiharjoitteita ikääntyneille:  

https://www.muistipuisto.fi/