Osteoporoosi

Osteoporoosi eli luukato on lisääntyvä kansantauti, jota sairastaa myös nuoret ja miehet eivät  pelkästään iäkkäät naiset niin kuin on aikaisemmin ajateltu. Osteoporoosia sairastaa arviolta 400 000 suomalaista ja 6800 kainuulaista. Vain pieni osa näistä ihmisistä on hoidon piirissä. Osteoporoosi oireilee usein ensimmäisen kerran luun murtuman muodossa. Osteoporoosia voidaan hoitaa ja uusia murtumia ehkäistä.

Kainuussa on tehty alueellinen hoitoketju ohjeineen niille murtumapotilaille, joiden murtuma on syntynyt matalaenergisesti eli kaatuessa, liukastuessa, kompastuessa tai pudotessa alle metrin korkeudelta. Kyseisille potilaille tulee tehdä sovitut selvitykset ja tutkimukset osteoporoosin poissulkemiseksi ja tarvittaessa aloittaa osteoporoosin hoito.

Mikäli olet sairastanut edellä mainitun tyyppisen murtuman, eikä sinulle ole tehty osteoporoosiselvitystä, ota yhteys omaan lääkäriisi tutkimuksia varten.

Jos epäilet sairastavasi osteoporoosia eikä sinulla ole vielä murtumaa ollut, ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen ja pyydä tekemään riskitekijäkartoitus = Moi-kaavake.

Lisätietoja asiasta voit kysyä: 

Sh / osteoporoosihoitaja  puh. 044 797 4087