Vaikuttamistoimielimet
Hyvinvointialuelaki 32 § määrittää, että hyvinvointialueella on oltava hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimet
Aluehallituksen on asetettava nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä, ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien turvaamiseksi hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä vammaisten henkilöiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi hyvinvointialueen vammaisneuvosto. Vaikuttamistoimielinten jäsenet valitaan hyvinvointialueen kunnissa toimivien vastaavien vaikuttamistoimielinten jäsenistä siten, että kustakin vaikuttamistoimielimestä valitaan vähintään yksi edustaja. Lisäksi vaikuttamistoimielimiin voidaan valita muita henkilöitä. Aluehallituksen on huolehdittava vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä.
Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Nuorisovaltuusto
Kainuun hyvinvointialueen nuorisovaltuusto on puolue-poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorten vaikuttajaryhmä.
Vanhusneuvosto
Vanhusneuvoston tarkoituksena on edistää ikääntyneen väestön osallisuutta sekä huomioon ottamista hyvinvointialueen päätöksenteossa ja kaikissa ikääntyneitä koskevissa asioissa
Vammaisneuvosto
Vammaisneuvoston tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden vaikuttamismahdollisuus pitämällä esillä osallisuuden, saavuttavuuden ja oikeuksien näkökulmia hyvinvointialueen päätöksenteossa, palveluissa, toiminnassa jo valmisteluvaiheessa kaikkia vammaisia henkilöitä koskevissa asioissa.