Maailmalta Kainuuseen - yhdessä töitä tekemään

  • Työllisyyden ja osaamisen edistämiseen sekä sosiaaliseen osallisuuteen liittyvä kehittämishanke 

  • Toteutusaika: 1.2.2024-31.1.2027

  • Hankkeen kokonaisbudjetti: 505 537€ 

  • ESR:n ja valtion rahoitus: 404 430€, 80% nettokustannuksista
     

Hankkeen päätavoitteena on rekrytoida ulkomailta Suomeen perheitä, joissa molemmilla puolisoilla olisi työllisyysmahdollisuudet Kainuussa tai yksinhuoltajia lastensa kanssa, ja näin perheiden kotoutuminen / pitovoima alueelle toteutuisi parhaiten. 

Tavoitteena on ulkomailta rekrytoitujen henkilöiden ja heidän perheidensä helpompi muuttaminen, kotoutuminen ja juurtuminen Kainuuseen ja kainuulaiseksi. Lisäksi tavoitteena on jo alueella asuvien hoitotyötaustaisten maahanmuuttajien osalta kartoittaa ja tunnistaa koulutuspolut pätevöitymiseen ja Kainuun hyvinvointialueelle työllistymiseen. 

Konkreettisena päätavoitteena on, että Kainuun hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollonhenkilöstöön liittyvä työvoimapula helpottuu. Tavoitteena on, että ulkomailta tulevat työntekijät pääsevät nopean oppipolun kautta lähtömaan koulutustaan vastaavaan työhön hyvinvointialueella ja sitoutuvat työnantajana toimivaan Kainuun hyvinvointialueeseen. 

Hankkeen tavoitteena on testata, arvioida, edelleen kehittää sekä juurruttaa organisaation toimintaan ulkomailta tulevien työntekijöiden rekrytoinnin geneeristä toimintamallia. Toimintamallin kautta parannetaan hyvinvointialueen työn tuottavuutta ja tuloksekasta työelämää sekä kilpailukykyä suhteessa muihin hyvinvointialueisiin, jotka tekevät kansainvälistä rekrytointia. Samalla lisätään työelämän monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoisuutta. 

Malli sisältää vastuullisen kansainvälisen rekrytoinnin sekä hyvinvointialueen toiminnan tulevien työntekijöiden positiiviseksi vastaanottamiseksi, perehdyttämiseksi ja kotoutumisen tukemiseksi (myös työn ja yksityiselämän yhteensovittamista). Lisäksi malli sisältää työhön tulijoiden ja hyvinvointialueen työyksikköjen kulttuurisensitiivisen valmennuksen toteuttamista, lähiesihenkilöiden osaamisen vahvistamista ja organisaation johdon tukea. Mallissa edistetään kansainvälisen rekrytoinnin systemaattista johtamista ja työn organisoimista hyvinvointialueella sekä vahvistetaan organisaation ennakointikykyä. 

Tavoitteena on vaikuttaa osaltaan myös alueen väestörakenteeseen, koska rekrytoitavat ovat työikäisiä ja heillä on mahdollisesti lapsia mukanaan. Lisäksi onnistuneen työperäisen maahanmuuton kautta alueella lisääntyy myönteiset asenteet maahanmuuttajataustaisten työllistämiseksi. 

Hankkeessa tehtävän viestinnän tavoitteena on yleiseen kulttuurisensitiiviseen asenneilmapiiriin vaikuttaminen Kainuun alueella, päiväkodeissa, kouluissa sekä eri työpaikoilla. Tavoitteena on myös luoda kansainväliseen rekrytointiin liittyvä yhteistyöverkosto Kainuun alueella. Yhteistyössä verkostojen kanssa kehitetyn prosessin myötä alueelle kehittyy toimintamalleja, joita voidaan hyödyntää muidenkin toimialojen toteuttaessa ulkomaista rekrytointia. Toimintamalli rakentuu vahvaan yhteistyöhön Kainuun liiton sekä alueen oppilaitosten, TEtoimiston, kuntien, järjestöjen sekä rekrytointia toteuttavien muiden toimijoiden kanssa. 

Tavoitteena on osallistua oppipolkujen arvioimiseen työelämän näkökulmasta ja yhteiskehittämiseen alueen oppilaitosten kanssa ulkomaisten työntekijöiden nopean ammatillisen pätevöitymisen edistämiseksi. Hankkeessa tuotetaan tietoa hyvinvointialueen omaan täydennyskoulutukseen osaamisen vahvistamisen tarpeista. 

 

Pert­ti Kyl­lö­nen
han­ke­päällikkö
040 486 3987 
pert­ti.kyl­lo­nen@kai­nuu.fi

Petra Pitkänen
kansainvälisen rekrytoinnin koordinaattori
0405118947
petra.ma.pitkanen@kainuu.fi

 

Euroopan unionin osarahoittama

 

Kansainvälinen rekrytointi