Ajankohtaista
Kainuun alueen koulutuksia ja tilaisuuksia
Yhdessä lasten ja perheiden parhaaksi -webinaari (maksuton)
Aika: ti 13.12.2022 klo 12 - 16
Paikka: Teams-etäyhteys
Webinaari on tarkoitettu Kainuun alueen ammattilaisille, jotka työskentelevät lasten, nuorten ja perheiden parissa.
Päivän ohjelma:
Klo 12.00–12.15 Tilaisuuden avaus
Tarja Juppi, vastuualuepäällikkö lapsiperheiden sosiaalipalvelut
Ville Manninen, kasvatusjohtaja Sotkamon kunta
Klo 12.15–13.15 Vaikuttava moniammatillinen yhteistyö lasten ja perheiden tukena
- Moniammatillisuus käsitteinä ja käytänteinä
- Asiakasta tukeva vaikuttava moniammatillinen vuorovaikutus
- Yhteinen tiedonmuodostus – jännitteitä, ihmettelyä ja yhteisiä oivalluksia
Kaarina Mönkkönen, vanhempi yliopistonlehtori, dosentti YTT, Itä-Suomen yliopisto
Klo 13.15–13.30 Keskustelua
Klo 13.30–13.45 Tauko
Klo 13.45–15.00 Kohtaamisen merkityksestä monialaisessa yhteistyössä – havainnollistavat videot ja paneelikeskustelu
Nina Lanko, kasvun- ja oppimisen tuen asiantuntija Kajaanin kaupunki
Matti Parviainen, osastonhoitaja lasten- ja nuorisopsykiatria
Laura Rahko, lastensuojelun sosiaalityöntekijä
Matti Ilvonen, kuraattori Kainuun ammattiopisto
Marjo Hiltunen, psykiatrinen sairaanhoitaja aikuisten mielenterveys- ja päihdepalvelut
Niina Jääskeläinen, lastensuojelun kokemusasiantuntija Auta Lasta ry Veturointi-toiminta
Klo 15.00–15.45 Asiakas monialaisen yhteistyön keskiössä
Lastensuojelun kokemusasiantuntijat Auta lasta ry:n Veturointi-toiminta
Klo 15.45–16.00 Tilaisuuden päätös
Henriikka Kyllönen, kehittämiskoordinaattori Pohjoinen lastensuojelu 20–22 -hanke
Ilmoittaudu viimeistään 8.12.2022 tästä linkistä. Kainuun soten työntekijät ilmoittautuvat koulutuskalenterista.
*********************************************************************
Systeeminen työote yhteisenä viitekehyksenä -koulutus
Työpaja I
Aika: to 6.10.2022 klo 12 - 16
Paikka: Teams-etäyhteys
Työpaja II
Aika: to 3.11.2022 klo 12 - 16
Paikka: Teams-etäyhteys
Koulutus on tarkoitettu Kainuun alueella lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sivistystoimen ammattilaisille. Koulutus on maksuton. Kouluttajana toimii Päivi Petrelius, Curiosa. Ilmoittautuminen viimeistään 2.10.2022. Kainuun soten työntekijät ilmoittautuvat koulutuskalenterin kautta, Kainuun alueen muut ammattilaiset sähköpostitse henriikka.kyllonen@kainuu.fi.
*********************************************************************
Kainuun osahankkeessa järjestetään Perheterapeuttiset perusteet -koulutus lastensuojelun, perhetyön ja lapsiperheiden kotipalvelun työntekijöille.
Monialaisten yhteistyökäytäntöjen mallintaminen
Monialaiset yhteistyökäytännöt lastensuojelussa -ohjeet on otettu käyttöön. Ohjeisiin on koottu monialaisia yhteistyökäytäntöjä lastensuojelun ja lastensuojelun keskeisten yhteistyötahojen väillä. Monialaisten yhteistyökäytäntöjen kokoaminen tukee koko Kainuun osahankkeen kehittämistyötä; ne kytkeytyvät monialainen jalkautuva työparityö sekä monialainen palvelutarpeen arviointi -malleihin.
Monialainen jalkautuva työparityö -mallin pilotointi
Kainuussa suunniteltiin monialainen jalkautuva työparityö -malli monialaisessa yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Mallin pilotti käynnistyi Kainuun soten lastensuojelussa helmikuussa 2022. Malli on mallinnus jo tällä hetkellä toimivasta monialaisesta yhteistyöstä. Mallin avulla monialaista jalkautuvaa työparityötä laajennetaan käytettäväksi systemaattisesti. Mallissa on huomioitu systeeminen lastensuojelun työote. Malli on suunniteltu niin, että sen mukaista työskentelyä voidaan hyödyntää laajasti toimijaverkostossa. Pilotin väliarviointi toteutetaan keväällä 2022 ja loppuarviointi syksyllä 2022.
Tavoitteena monialainen palvelutarpeen arviointi
Monialainen palvelutarpeen arviointi -mallin suunnitteleminen on käynnissä. Mallin suunnittelun taustaksi tehtiin palvelutarpeen arvioinnin kartoitus muilta alueilta, jonka vastausmäärät jäivät niukaksi. Kainuun palvelutarpeen arvioinnin nykytilaa mallinnettiin ja kehittämistarpeita kartoitettiin kuvitteellisen case-työskentelyn avulla palvelutarpeen arviointia tekevien työntekijöiden, lapsiperheien sosiaalipalveluiden työntekijöiden sekä monialaisen projektiryhmän kanssa. Suunnittelutyö etenee koko ajan. Mallinnuksessa on tavoitteena huomioida myös systeemisen lastensuojelun toimintamalli. Mallinnuksen yhteydessä päivitetään palvelutarpeen arvioinnin työohje vastaamaan kehitettyä toimintamallia.
Lastensuojelun lomakkeiden sähköistäminen ja lastensuojelun Internet-sivujen päivittäminen
Lastensuojeluilmoitus, ennakollinen lastensuojeluilmoitus sekä yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen -lomakkeiden sähköistäminen on käynnissä. Kehittämistyö käynnistettiin päivittämällä lastensuojeluilmoituslomake ja yhteydenotto sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen -lomake vastaamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kanta-asiakirjarakenteita. Päivitystyötä on tehty yhteistyössä Kainuun rakenneuudistus vv. 2020-2021 - alueellisen valmistelun tukena (KaRa) -hankkeen sekä Kainuun soten lastensuojelun digitaalisten palveluiden suunnittelijoiden kanssa. Seuraavassa vaiheessa aletaan suunnittelemaan sähköisiä lomakkeita. Ennakollinen lastensuojeluilmoituslomake sähköistetään myöhemmässä vaiheessa.
Päivittämistyö on käynnissä. Päivittämisessä on hyödynnetty lastensuojelun työntekijöiden, yhteistyötahojen sekä kokemusasiantuntijan näkemyksiä. Myös Kainuun soten digitaalisten palveluiden suunnittelijoiden työpanosta on hyödynnetty. Internet-sivuissa pyritään huomioimaan erityisesti asiakasnäkökulma sekä ammattilaisten tarpeet.
Mielenterveys- ja päihdeongelmien tunnistamisen työmenetelmien määrittäminen lastensuojelussa
Tavoitteena on määrittää lastensuojelussa systemaattisesti käytettävät työmenetelmät mielenterveys- ja päihdeongelmien tunnistamiseen, jotta asiakkaat pystytään ohjaamaan tarvittavien palveluiden piiriin. Menetelmien määrittämisessä hyödynnetään monialaisen projektiryhmän osaamista. Menetelmät kytkeytyvät hankkeen kehittämistyöhön; ne on tarkoitus sisällyttää kehitettäviin mallinnuksiin.
Lastensuojelun sisällön kuvaaminen yhteistyötahoille ja asiakasnäkökulman huomioiminen
Tavoitteena on lisätä yhteistyötahojen tietämystä lastensuojelusta. Kainuun soten lastensuojelussa on käynnissä prosessikuvausten päivittäminen. Prosessikuvaukset on tarkoitus avata yhteistyötahoille. Lisäksi suunnitteilla on lastensuojelun esittelyvideon tekeminen ja jakaminen. Myös muut hankkeen kehittämistoimet tukevat lastensuojelun sisällön kuvaamista yhteistyötahoille.
Hanke tekee tiivistä yhteistyötä Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnan kanssa. Lisäksi piloteissa kerätään palautetta myös asiakkailta. Kainuussa on osallistettu kokemustoimijoita kehittämistyön tueksi.