A. Moniammatillisen vastaanottotoiminnan kehittäminen; perusterveydenhuollon moniammatillisen vastaanottotiimintoiminnan tehostaminen ja palvelujen saatavuuden parantaminen uuden toimintatavan ja digitaalisten palvelujen avulla. Työpaketin keskeisimmät hyötytavoitteet ovat saatavuuden, oikea-aikaisuuden ja jatkuvuuden parantuminen, monialaisen ja yhteentoimivan yhteistyön lisääminen sekä laadun ja vaikuttavuuden parantuminen. Kehittäminen jatkuu ja laajenee kuntoutuksen, mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon sekä aikuissosiaalityön asiantuntijuuden vahvistamisella. Tämä moniammatillinen toiminta vastaa asiakkaan tarpeisiin hyötytavoitteiden mukaisesti.
B. Suun terveydenhuollon uudistaminen; Kerralla kuntoon/joustava vastaanotto –toimintamallin mukaisen toiminnan pilotoiminen ja käynnistäminen. Keskeisin hyötytavoite on saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden parantuminen. Pilotoinnista saatujen kokemusten hyödyntäminen ja uuden toimintamallin luominen Kainuun soten suun terveydenhuoltoon. Erityisenä painopisteenä on Kajaanin suun terveydenhuollon uudistaminen ja hoitotakuun toteutuminen.
C. Perhekeskustoiminnan tehostaminen ja yhteistyön vahvistaminen kuntien sivistystoimen (varhaiskasvatus ja koulut) kanssa. Keskeisin hyötytavoite tässä työpaketissa on ennaltaehkäisevän ja ennakoivan työn vahvistaminen, monialaisen yhteistyön lisääminen sekä laadun ja vaikuttavuuden parantuminen. Kehittäminen jatkuu edelleen Kainuun perhekeskustoimintamallin uudistamisena sekä kuntien varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa tehtävän yhteistyön syventämisellä niin strategisella kuin operatiivisella tasolla. Lisäksi vahvistetaan lasten ja nuorten päihdepalvelujen saatavuutta.
D. Psykososiaaliset menetelmät; menetelmien käyttöönotto, alueellinen yhteistyö OYS-erva tasolla. Keskeisin hyötytavoite on palvelun saatavuuden, ennaltaehkäisevän työn ja laadun parantuminen. Psykososiaalisten menetelmien osaamisen vahvistaminen laajenee kaikenikäisille yhteistyössä OYS-ervan kanssa.
E. Hyte-työn vaikuttavuuden parantuminen. Kokonaisvaltaisen ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisen mallin sovittaminen Kainuuseen, yhteistyö Itä-Suomen yliopiston Vaikuttavuudentalon kanssa. HyVo- käyntien laadun ja vaikuttavuuden mittaaminen, tiedolla johtaminen sekä käyntien sisällön kehittäminen osallistavan yhteiskehittämisen avulla.
F. Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuuksien hoidon kehittäminen Mielenterveysstrategian 2020-2030 sekä Päihde- ja riippuvuustrategian 2021 mukaisesti. Erityisesti keskitytään päihde ja riippuvuuksien hoidon kokonaisuuden toimivuuteen ja palvelutarpeen tunnistamiseen oikea-aikaisesti. Keskeisin hyötytavoite on palvelujen saatavuuden ja vaikuttavuuden parantaminen sekä ehkäisevän työn tehostuminen.
G. Sosiaalihuollon kehittäminen taloussosiaalityön osalta sekä sosiaalityön resurssien riittävyyden ja kohdentamisen arviointi sekä uusien toimintamallien suunnittelu ja toteuttaminen. Sosiaalialan strategisen yliopistoyhteistyön vahvistaminen tukemaan sosiaalipalvelujen kehittämistä. Keskeisin hyötytavoite on palvelujen saatavuuden, ennakoivan ja ehkäisevän työn vahvistuminen, vaikuttavuuden ja laadun parantuminen.
H. Kuntoutuspalvelujen kehittäminen Kuntoutuksen uudistamisen toimintasuunnitelman vuosille 2020-2022 mukaisesti keskittymällä erityisesti toiminta- ja työkyvyn tuen ja kuntoutuksen toimintamallin yhteennivomiseen, etäteknologiaa ja digitalisaatiota hyödyntäen kuntoutuksen toimintamallien uudistamiseen, kotikuntoutustoiminnan sisällön kehittämiseen, ravitsemusterveyden edistämiseen sekä apuvälinepalvelujen yhteistyön ja verkostojen kehittämiseen. Keskeisin hyötytavoite on palvelujen saatavuuden parantaminen, palvelujen vaikuttavuuden ja laadun parantuminen, ehkäisevän työn tehostuminen.
I. Maksuton ehkäisy alle 25 vuotiaille pilotti toteutetaan vuosina 2022 – 2023, jossa vahvistetaan henkilöstön osaamisen vahvistuminen ja työnjaon uudistuminen. Keskeisenä hyötytavoitteena palvelun saatavuuden sekä ennakoivan ja ehkäisevän työn vahvistuminen.
J. Osallisuuden hallintamalli. Vahvistetaan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia Kainuun sotessa. Keskeisin hyötytavoite on ennakoivan ja ehkäisevän työn sekä palvelujen vaikuttavuuden ja monialaisuuden ja yhteentoimivuuden vahvistuminen.