Kainuun sosiaalityön koulutus- ja kehittämishanke (KASKK)
Hankeaika: 1.1.2018–31.3.2021
Kokonaisbudjetti: 566 712 €
Rahoitus: ESR 75 %
Hankkeen hallinnoija: Itä-Suomen yliopisto
Julkaisut:
Sosiaalisesti kestävä Kainuu -loppuraportti (pdf)
Osallistuva ja vaikuttava kansalainen - Kansalaislähtöisen sosiaalihuollon kehittäminen Kainuun maakunnassa (pdf)
Kainuun sosiaalityön koulutus- ja kehittämishanke on Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksen (UEF), Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän (Kainuun sote) sekä Oulun yliopiston, Kajaanin yliopistokeskus, Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPAn (AIKOPA) yhteishanke. Hankkeen toteutuksesta ja sisällöstä vastaa Itä-Suomen yliopisto.
Sosiaalityön maisteriohjelma
Hankkeen ensisijaisena tavoitteena on vastata ammattitaitoisen, koulutuksellisesti pätevän sosiaalityön työvoiman tarpeeseen Kainuun alueella. Tavoitetta toteutetaan hankkeen kautta toteutettavan yliopisto-opetuksen avulla. Määrällisenä tavoitteena on, että mahdollisimman moni koulutukseen valituista opiskelijoista (20 henkilöä) suorittaa yhteiskuntatieteiden maisteritutkinnon.
Koulutushankkeen tavoitteena on myös koulutus- ja kehittämistoimenpiteiden myötä parantaa sosiaalityöntekijöiden valmiuksia toimia alan toimintarakenteiden kehittäjinä. Tällä ylläpidetään sosiaalityön laatua ja vastataan alalla vallitsevaan rakenteellisen muutostyön haasteeseen.
SOCOBA – innovaatio ekosysteemi
Hankkeen kehittämistoimintaan liittyy sosiaalialan kehittämistarpeiden tunnistaminen sekä alan kehittämistoiminnan käynnistyminen ja vahvistamainen Kainuun alueella. Kehittämistoiminta toteutetaan siten, että siinä yhdistyvät luontevasti Itä-Suomen yliopiston ja AIKOPAn osaaminen sekä Kainuun alueiden ja työelämän tarpeiden näkökulma. Hankkeessa tuotetaan SOCOBA -innovatiivinen ekosysteemi toimintamalli. SOCOBA on hankkeeseen osallistuvien yliopistojen ja Kainuun soten uusi yhteistyömalli (ekosysteemi), jossa yhteistyön osapuolilla on yhteisesti sovitut roolit ja tehtävät kehittämistyön eteenpäin viemisessä. Ekosysteemin innovaatio- ja kehittämistoiminnan avulla voidaan tunnistaa keskeisiä sosiaalialaan vaikuttavia ilmiöitä ja vaikuttaa niihin.
SOCOBA-nimen SO viittaa sosiaalityöhön (social work), CO tarkoittaa yhteissuunnittelua (co-design, co-operation) ja BA on innovaatiotutkijoiden Nonakan ja Takeuchin käyttämä käsite vuorovaikutukselliselle alustalle, jossa synnytetään innovaatioita tietoa luomalla, kehittämällä ja välittämällä.
Hankkeen keskeiset teemat ja kehittämisen kärjet ovat
- Kansalaislähtöinen sosiaalihuolto
- Sähköinen asiointi
Visiona hankkeessa on sosiaalisesti kestävä Kainuu. Hanke on toteuttanut Kainuussa 6 SOCOBA-seminaaria.