Tiedote 20.10.2020

Kainuussa välitetään lasten terveyttä edistävästä syömisestä yhteisvoimin

Lasten ja nuorten ruokailua päivähoidossa, peruskouluissa sekä oppilaitoksissa ohjaavat säädökset, määräykset ja suositukset. Taustalta löytyy varhaiskasvatusta ja esiopetusta koskeva lainsäädäntö, perusopetuslaki, lukiolaki, laki ammatillisesta koulutuksesta, opetushallituksen määräykset sekä useat ravitsemussuositukset. Kaikkien yhteinen velvollisuus on edistää jokaisen lapsen kohdalla kasvua, terveyttä ja hyvinvointia.

Täysipainoinen ateria tulee sisältää lämpimän ruoan, jossa pääraaka-aine on kala, palkokasvit, liha tai kananmuna. Lämpimänä lisäkkeenä tarjotaan perunaa, pastaa tai muuta täysjyväviljaa. Lisäksi on tarjolla tuoretta kasvis- tai hedelmälisäkettä, joka pyritään tarjoamaan aina komponentteina (kukin raaka-aine erillään). Täysipainoiseen ateriaan kuuluu myös rasvaton D-vitaminoitu ruokajuoma, täysjyväleipä, kasvimargariini sekä salaatinkastike.

Terveyttä edistävä ruokavalio voidaan toteuttaa myös erilaisina kasvisruokavalioina. Kainuussa on tehty yhtenäinen linjaus siitä, että lapset ja nuoret halutessaan voivat valita myös lakto-ovovegetaarisen (sisältää maitovalmisteita ja kananmunaa) vaihtoehdon. Vegaaniruoalle on koko Kainuun alueella ollut hyvin niukasti kysyntää.

Kainuussa on toiminut v. 2018 lähtien poikkihallinnollinen maakunnallinen lasten ja nuorten ravitsemustyöryhmä. Työryhmässä on mukana lähes kaikki Kainuun kuntien ateriapalvelupäälliköt, Kainuun SOTE:n terveydenhuollon edustajia sekä kuntien varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja sivistystoimen johtoa. Työryhmän toiminta on hyvä esimerkki hyödyllisestä terveyden edistämisen yhteistyöstä kuntien ja SOTE:n välillä, jossa kaikki ovat sitoutuneet edistämään kainuulaisten lasten ja nuorten ravitsemusterveyttä. Työryhmän tuloksia ovat mm. salaattien tarjoaminen komponentteina, erityisruokavalioiden yhtenäistäminen ym.

Ravitsemustyöryhmä kokoontuu käsittelemään ravitsemusasioita 1-2 krt vuodessa. Syksyn kokous käsitteli vegaaniruokavaliota. Työryhmässä todettiin, että vegaaniruokavalio luokitellaan vakaumuksellisiin ja eettisiin ruokavalioihin, joita pyritään kunnioittamaan. Vegaaniruokavalio on mahdollista saada Kainuun kunnissa vanhempien (varhaiskasvatus, peruskoulut) allekirjoittamalla erityisruokavalioilmoituksella ateriapalveluihin. Lukioiden ja 2. asteen osalta riittää opiskelijan oma ilmoitus.  Vegaaniruokavalio vaatii sitoutumista, koska se valmistetaan erillisenä ateriana.

Kajaanin kaupungin perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa toteutetaan vegaaniruokakokeilu 19.10- 18.12.2020 välisenä aikana.   Kokeilu on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, joiden kotona jo toteutetaan tai aiotaan toteuttaa vegaaniruokavaliota. Kokeilun jälkeen arvioidaan vegaaniruoan menekkiä, kustannuksia sekä jatkoa. Kokeilusta tullaan keräämään palautetta kokeiluun osallistuvilta.

Vegaaniruokavalio ei sisällä lainkaan eläinperäisiä ainesosia. Tutkimusnäyttöä vegaaniruokavalioista lapsilla on niukasti. Vegaaniruokavalio voi sopia kasvaville lapsille, kun se on huolellisesti koostettu ravitsemussuositusten mukaisesti. Ruokavalio vaatii lisäksi ravintolisien ja täydennettyjen elintarvikkeiden käyttöä. Haasteita voi liittyä mm. riittämättömän energian, proteiinien, kalsiumin, raudan, jodin, D-vitamiinin ja B12-vitamiinin saantiin. Lapsen ruokavalion toteuttamisen vastuu jakautuu varhaiskasvatukselle/perusopetukselle että perheelle. On suositeltavaa, että vegaanista ruokavaliota noudattava perhe tai nuori kävisivät ravitsemusterapeutin vastaanotolla saadakseen ohjausta ja tukea ruokavalion noudattamiseen.

Vaikka ateriat olisivat suunniteltu suositusten mukaisiksi, ainoastaan syöty ruoka ravitsee. Jokaisen aikuisen hyvä esimerkki, kannustaminen ja myönteinen ruokapuhe vaikuttavat siihen, millä tavoin lapsi kehittyy monipuoliseksi ruokailijaksi.